vestnik

(GORIČKO ) Kje imajo naj ograček, naj travnik in naj sadovnjak

Vestnik, 5. 10. 2022
Kristjan Malačič
Nagrajenci za naj ograček.
Aktualno

Na gradu pri Gradu na Goričkem so na 16. grajskem bazarju z goričkimi meštri razglasili zmagovalce treh akcij: naj travnik se nahaja v Dolencih, naj senožetni/travniški sadovnjak v Prosenjakovcih, naj ograček z brajdo v Markovcih.

Na gradu pri Gradu na Goričkem je v soboto po dveh letih spet potekal zdaj že 16. grajski bazar z Goričkimi meštri, ki sta ga pripravila Javni zavod Krajinski park Goričko in Goričko drüjštvo za lepše vütro. Poleg bogate izbire na stojnicah 35 ponudnikov goričkih izdelkov domače obrti ter kmetijsko-prehranskih pridelkov in izdelkov, so razglasili tudi zmagovalce treh akcij, ki potekajo na območju Krajinskega parka Goričko. Po mnenju strokovne komisije imajo naj travnik v Dolencih, naj senožetni/travniški sadovnjak v Prosenjakovcih, naj ograček z brajdo pa v Markovcih.

DSC_7543_najtravnik
Arhiv JZ Krajinski park Goričko
Nagrajenci za naj travnik

Naj travnik leta 2022 na Goričkem leži v Dolencih, kosita pa ga Helfried in Barbara Prietl. Obsega en hektar, po mnenju komisije pa predstavlja pomemben življenjski prostor za številne živalske in rastlinske vrste. Zakonca pokošeno krmo s travnika namenjata čredi krav pasme galloway, ki se prosto pasejo okrog kmetije. Kosita ga dvakrat letno in ne gnojita.

DSC_7559-najsadovnjak
Arhiv JZ Krajinski park Goričko
Nagrajenci za naj sadovnjak.

V kategoriji Naj senožetni/travniški visokodebelni sadovnjak v Krajinskem parku Goričko je komisija med osmimi prijavljenimi, izbrala lastnika visokodebelni travniške sadovnjak Ladislava Sabotina iz Prosenjakovec. Sadovnjak je rezultat dolgoletnega truda, kjer nam stare sadne sorte in primerno negovana starejša drevesa omogočajo, da preteklost Goričkega ne samo vidimo, ampak tudi okušamo," je pojasnila komisija.

DSC_7408
Arhiv JZ Krajinski park Goričko
Bazar, na katerem svoje produkte ponujajo meštri in drugi proizvajalci iz Goričkega.

Na izboru Naj ograček z brajdo, na katerem je sodelovalo osem lastnikov vrtov, so izbrali ograček Mojce Kogovšek iz Markovec. Na njem najdemo praktično vse, je ugotovila komisija in razložila, da je pred in ob hiši zasajen okrasni vrt z raznolikimi trajnicami in grmi, ohranjeno je osrednje dvoriščno drevo in urejena brajda za druženje na prostem. Za hišo pa je še pridelovalni zelenjavni in zeliščni vrt, na katerem ne uporabljajo kemičnih sredstev. Namen izbora za naj ograček pa je spodbuditi gospodinjstva k pridelavi hrane za družino na naravi prijazen način, hkrati pa prispevati k skrbi za videz kulturne krajine, nadaljevanje tradicije, ohranjanje sort ter tudi za ohranjanje živalskih in rastlinskih vrst v Naturi 2000.

krajinski-park-goričko, travnik, ograček, sadovnjak
A. Nana Rituper Rodež
Na grajskem bazarju pri gradu Grad na Goričkem razglasili naj travnik, naj ograček in na senožetni/travniški sadovnjak.

Podelitve se je udeležila Tatjana Buzeti, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in izpostavila, da je ohranjanje kulturne in naravne dediščine kot bistvenega elementa razvoja podeželja zelo pomembno. K temu pa lahko prispevajo prebivalci Goričkega, tako kmetje kot ostali, ki ohranjajo vrtove, travnike in sadovnjake, ter znanje preteklosti predajajo prihodnjim rodovom.

Arhiv JZ Krajinski park Goričko
Bazar, na katerem svoje produkte ponujajo meštri in drugi proizvajalci iz Goričkega.
kmetijstvo prekmurje goričko
Kaj zdaj berejo drugi