vestnik

Gost bo v moravskotopliški občini doplačal več

Rok Šavel, 16. 11. 2023
Rok Šavel
Seja občinskega sveta Občine Moravske Toplice
Aktualno

Z novim letom za 25 odstotkov višja turistična taksa.

Novembrska seja občinskega sveta Občine Moravske Toplice je minila v mirnem duhu, hitro in skoraj soglasno pri vseh točkah dnevnega reda, saj te niso bile posebej polemične. Med pomembnejšimi odločitvami, ki so jih sprejeli občinski svetniki, je sprememba odloka o turistični in promocijski taksi v moravskotopliški občini. Turistična taksa je eden izmed večjih izvirnih prihodkov turistično najbolj priljubljene pomurske občine, ki na letni ravni ustvari v povprečju več kot pol milijona prenočitev in po tem kazalniku sodi v deseterico turistično najmočnejših slovenskih občin. Temu primeren je tudi izkupiček iz turistične takse – lani se je v občinsko blagajno steklo več kot 654 tisoč evrov.


V moravskotopliški občini so sledili julijskemu sklepu sveta pomurske razvojne regije na predlog radenskega župana Romana Leljaka, da se pomurske občine poenotijo v dvigu turistične takse. Do sedaj je polna turistična taksa, ki jo vsak gost doplača k opravljeni prenočitvi v nastanitvenem objektu v občini, znašala 2 evra, od tega je 1,60 evra šlo v občinski proračun, 40 centov pa na račun Slovenske turistične organizacije kot promocijska taksa, z letom 2024 pa bo gost za vsako prenočitev doplačal 2,50 evra, pri čemer bosta dva evra pripadla moravskotopliški občini, pol evra pa bo znašala promocijska taksa.


Župan Alojz Glavač je dvig poleg dogovora na ravni regije utemeljil z naraščajočimi stroški pri delovanju občine in pomanjkanjem finančnih virov ter z dejstvom, da se bodo tako v občini po višini takse izenačili ali približali drugim turistično pomembnim slovenskim občinam. O nameravani odločitvi je, kot je pojasnil, predhodno obvestil tudi dva največja turistična igralca v občini – Terme 3000 in Terme Vivat –, kjer pa novice zagotovo ne bodo sprejeli z navdušenjem.


Spremembe pri pomoči za novorojenčke

Med odločitvami, ki so jih sprejeli na minuli seji, velja izpostaviti še spremembo pravilnika o enkratni denarni pomoči za za novorojence. Kot je znano, po radodarnosti na tem področju sodi moravskotopliška občina v sam slovenski vrh, saj staršem namenijo po novem celo 1200 evrov pomoči za vsakega novega člana družine. Lani, ko je ta znesek znašal še 1000 evrov, so izplačali za 50 tisoč evrov tovrstne pomoči. Bistvena sprememba pravilnika, ki so jo sprejeli na tokratni seji, se nanaša na pogoj za pridobitev enkratne denarne pomoči, in sicer bo ta z namenom preprečitve špekulacij nekoliko strožji. Tako novorojenec, kakor starš, bosta namreč morala imeti stalno prebivališče v občini tako na dan rojstva otroka, kakor na dan vložitve vloge. Prej je veljalo, da morata imeti eden od staršev in novorojenec stalno prebivališče v občini le v času reševanje vloge. 

občina-moravske-toplice turistična-taksa seja-občinskega-sveta