vestnik

Gostinci se bojijo za preživetje, od uvedbe pogoja PCT tudi pol manjši promet

Ines Baler, 9. 10. 2021
A. G.
Hladnejše vreme goste gostinskih lokalov podi v notranje prostore, gostinci pa morajo pri njih še naprej preverjati izpolnjevanje pogoja PCT. Sodeč po anketi Obrtne zbornice Slovenije jih pogoj v celoti preverja 63 odstotkov, 32 delno, pet odstotkov pa pogoja pri gostih ne preverja.
Aktualno

Pogoj PCT varuje zdravje, vendar odganja stranke. Veliko gostincev pesti tudi pomanjkanje ustreznega kadra.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) je med gostinci opravila anketo o vplivu uvedbe pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) na njihovo delo. Izsledki so pokazali, da je od uvedbe pogoja PCT promet upadel 92 odstotkom vprašanih gostincev. 46 odstotkov jih je navedlo, da je upad od 30- do 50-odstoten, slabih 40 odstotkov jih opaža od 10- do 30-odstoten upad, 15 odstotkov pa celo več kot 50-odstotnega. Anketa, v kateri je sodelovalo 272 gostincev iz vse Slovenije, je bila izvedena med 27. in 29. septembrom, v njej pa je 39 odstotkov sodelujočih še odgovorilo, da bodo primorani odpuščati zaposlene. Dvanajst odstotkov jih je dejalo, da bodo lokal zaprli, 49 odstotkov vprašanih pa ne bo odpuščalo. Med tistimi, ki bodo krčili kader, jih več kot polovica ocenjuje, da bo treba odpustiti do 25 odstotkov zaposlenih, tretjina od 25 do 50 odstotkov, 13 odstotkov pa več kot polovico zaposlenih. Predsednik omenjene sekcije Blaž Cvar je ugotovitve ankete označil za skrb vzbujajoče. »Pogoj PCT jih ponovno postavlja v položaj, kjer se soočajo z velikimi izgubami, odpuščanjem delavcev in celo razmišljajo o zapiranju svojih lokalov. Zato pričakujemo, da bo vlada nemudoma odpravila pogoj PCT vsaj za terase gostinskih lokalov,« poudarja.

Jožica Gergorec, sekretarka Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota, se strinja, da so taki rezultati skrb vzbujajoči, in dodaja, da ima pogoj PCT negativen vpliv tudi na poslovanje gostincev, ki so člani soboške območne zbornice. »Tako podpiramo prizadevanja sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, da vlada odpravi pogoj PCT vsaj za terase gostinskih lokalov,« pove.


Promet rešujejo praznovanja


Kakšen pa je vpliv omenjenega pogoja na gostinstvo v Pomurju? Jolanda Kosi, ki v Puconcih vodi gostilno Kuhar-Kosi, pravi, da je promet pri njih primerljiv z meseci po ponovnem odprtju. Nikakor pa ni enak, kot je bil pred epidemijo, saj se je, kot pravi, veliko ljudi odvadilo obiskovanja gostinskih lokalov. »Pri nas smo imeli v zadnjem obdobju kar nekaj sobotnih in nedeljskih družabnih dogodkov, abrahamov, krstov in to je pripomoglo k boljši sliki. Navaditi se je treba na to, da je en dan malo manj prometa, drugi dan malo več. V primerjavi s časom pred epidemijo je tudi malic nekoliko manj. Ker pa smo bili sedem mesecev zaprti, smo nekatere goste izgubili,« pove sogovornica. Inšpekcijskega nadzora glede izpolnjevanja pogoja PCT njihova gostilna v tem času ni bila deležna, so jih pa inšpektorji obiskali prvi dan, ko so se gostinski lokali vnovič odprli. »Dve uri smo imeli odprto in so prišli preverjat razdalje med mizami in podobno. Še isti dan sem klicala in poizvedovala, koliko časa mi še manjka do upokojitve, tako sem bila razočarana. Po sedmih mesecih odpreš gostilno in takoj dobiš obisk inšpektorja,« opiše. Jolandi Kosi odpuščati ne bo treba, zaposleno ima še eno natakarico. Poudari, da ne nasprotuje pogoju PCT, a če želimo neki red, bi to moralo veljati povsod. »Jaz sem živela še v Jugoslaviji in takrat smo se držali nekih načel in reda, danes pa so najsrečnejši tisti, ki lahko nekoga izigrajo. Pokažejo lažni PCT in se iz tega smejijo. Tisti, ki pogoj imajo, ga samozavestno pokažejo, drugi pa pač gredo mimo.«


Kdo bo delal, če bo promet boljši?


Upad prometa in števila gostov opaža tudi Marjana Kramberger iz gostilne Adanič z Melov. Pristavi, da je zdaj prehodno obdobje, saj se ljudje s teras selijo v notranjost gostinskih lokalov. »Prva dva tedna po uvedbi pogoja PCT je bil upad verjetno kar 50-odstoten, če ne še višji. Sedaj je videti, da so se ljudje verjetno tudi cepili, in je situacija boljša. Na začetku pa smo bili prav prazni,« se spominja. Ali je pogoj PCT pretiran za gostinske lokale ali ne, sogovornica težko oceni, opaža pa drugačno dojemanje tega pri slovenskih gostih. »V Avstriji in Nemčiji ljudje nimajo težav z dokazovanjem pogoja, pri nas pa. Propaganda proti cepljenju je prevelika. Za zaščito zdravja je pogoj sicer dober, po drugi strani pa je zaradi tega slabši promet. Gre za dvorezni meč.« Krambergerjeva še pravi, da gostov, ki so jih imeli pred epidemijo, nimajo več, tudi iz Avstrije se jih je k njim vrnila le tretjina ali samo četrtina.

Anketa OZS je še pokazala, da 63 odstotkov gostincev pri gostih preverja pogoj PCT, delno ga preverja 32 odstotkov vprašanih, pet odstotkov pa sploh ne. Sogovornica iz gostilne Adanič pravi, da gre za zelo nehvaležno početje, ki pri gostih vzbudi negativne občutke. »V prvih dneh smo goste zelo vljudno spraševali, ali imajo pogoj PCT, dobili pa zelo agresivne odgovore, da jih nimamo pravice spraševati o tem. Prav občutil si, kako je jeza v ljudeh naraščala, in če bi jih še kaj vprašal, bi se obrnili in šli iz lokala. Če bi mi striktno delali, kot se od nas zahteva, smo brez gostov. Ker tudi če jih vprašaš, ne pokažejo, rečejo le, da ga imajo. Mogoče smo imeli štiri goste v tem času, ki so sami od sebe pokazali dokazilo.« Na Meleh odpuščati niso bili primorani, Krambergerjeva pravi, da so imeli nekakšno srečo v nesreči, ker je ena zaposlena odšla pred epidemijo, ena pa se je upokojila. Jim pa trenutno primanjkuje delavcev, saj so ti pobegnili iz gostinstva. »Mi se bojimo za preživetje. Promet je slab, če bo boljši, pa nimamo ljudi, da bi delali,« osvetli še en vidik razmer v gostinstvu. Sodeč po ugotovitvah ankete se s pomanjkanjem kadra ubada kar 77 odstotkov vprašanih gostincev.

obrtno-podjetniška-zbornica-slovenije gostinstvo pogoj-pct
Kaj zdaj berejo drugi