vestnik

Hitrost ubija, zato vozimo pametno 

A. B., 16. 4. 2018
Andrej Petelinšek
Danes se začenja poostren nadzor zaradi hitrosti v prometu. 
Aktualno

Hitrost je namreč glavni dejavnik tveganja za voznike in potnike, posebej pa je ključna tudi pri varnosti ranljivejših udeležencev v prometu, pešcih, kolesarjih in motoristih, pravijo na agenciji za varnost prometa. 

Danes se je začela preventivna akcija Hitrost ubija – vozimo pametno, ki jo bo usmerjala Javna agencija RS za varnost prometa (AVP). Hitrost je namreč glavni dejavnik tveganja za voznike in potnike, posebej pa je ključna tudi pri varnosti ranljivejših udeležencev v prometu, pešcih, kolesarjih in motoristih, pravijo na AVP.


22a7c4e3822f09552e7b8885198913a0
Sašo Bizjak
Policisti bodo nadzirali prehitre voznike, preventivno akcijo pa usmerja Agencija za varnost prometa.


»S prehodom v letne čase, ko so zunanje temperature višje kot pozimi, se praviloma izboljšajo tudi vozne razmere na cestah. Prav to dejstvo bi moralo prispevati k temu, da bi se v teh obdobjih leta prometna varnost izboljšala. Žal pa ni tako. Res je, da se število udeležencev v prometu v toplejšem obdobju leta povečuje, saj se voznikom osebnih in tovornih vozil pridružijo še motoristi, kolesarji, pešci in vozniki kmetijske mehanizacije, ki jih je pozimi manj, vendar vzrok za nastanek prometnih nesreč ni v tem. Še zmeraj je človeški faktor najpogostejši vzrok za nastanek nesreč. Vozniki smo namreč tisti, ki ne upoštevamo dobronamerno napisanih prometnih pravil in nekaterih drugih pravil, ki jih večinoma sicer poznamo, vendar največkrat zanemarjamo ali ne upoštevamo,« pred začetkom akcije razmišlja Dušan Pohovnikar, inštruktor varne vožnje.

bdc62c01c5b1f84ba2a890012da1c61c
Sašo Bizjak
Posledice prometnih nesreč so predvsem zaradi hitrosti običajno zelo tragične.


Marsikdo se obregne ob omejitve, ki so postavljene ob javnih cestah. Toda – te niso le izmišljene številke. Srečko Šteiner, inšpektor za promet v sektorju uniformirane policije tukajšnje policijske uprave, namreč pravi, da omejitve natančen kompromis med hitrostjo prevoza na eni strani ter varnostjo prometa na drugi strani: »Vsi vemo, da višja hitrosti prinaša večje tveganje za nesrečo. In vsi vemo, da je mobilnost nujna. Zato ob prometnem znaku omejitve hitrosti pomislimo, zakaj je številka ravno 50, 60 ali 90. Optimalna hitrost pa namreč pomeni najboljše razmerje med hitrostjo vožnje in varnostjo za vse udeležence v prometu.«


Še zmeraj je človeški faktor najpogostejši vzrok za nastanek nesreč.
hitrost smrtna žrtev policija Agencija za varnost prometa