vestnik

Hojs še drugič prestal interpelacijo. Do konca mandata bo delal "enako kot od prvega dne"

Vestnik, STA, 21. 12. 2021
Bobo
Aleš Hojs je prestal interpelacijo.
Aktualno

Notranji minister Aleš Hojs je po uspešno prestani interpelaciji, ki jo je sicer podprlo 44 poslancev, dejal, da je takšen rezultat pričakoval. Ob tem je še napovedal, da bo do konca mandata delal "enako kot od prvega dne". "Stvari se premikajo, zakoni se sprejemajo, policija se ureja, tako da mislim, da bomo s tem delom nadaljevali," je zatrdil.

Do konca mandata tako nameravajo na ministrstvu za v parlamentarni postopek predložiti še predlog zakona o policijskih pooblastilih. Ta je po Hojsovih besedah tik pred končno uskladitvijo in ga bodo vložili, v kolikor se bo izkazalo, da ima zadostno podporo med koalicijskimi strankami.Hojs je v izjavi za medije po koncu razprave, ki je trajala nekaj več kot 16 ur, sicer ocenil, da je enako kot v odgovoru na interpelacijo tudi ob današnjem zagovoru zavrnil vse očitke. Po njegovih besedah si je slovenska javnost danes lahko ogledala, kaj pomeni imeti v vladi stranke Koalicije ustavnega loka (KUL). Po njegovi oceni slednje namreč prinašajo "blatenje, laži, nesodelovanje, izključevanje, protestnike, ki mečejo granitne kocke in podobno". Državljani bodo na aprilskih državnozborskih volitvah tako lahko ocenili, ali "se splača podpreti to opcijo, ki je danes ponujala, kar je ponujala, ali pa se splača podpreti opcijo, ki je trenutno na oblasti in dela v dobro vseh državljank in državljanov".

hojs dz kokice
Facebook
Aleš Hojs si je med razpravo o interpelaciji privoščil prigrizek.

Kot je še zatrdil, predvidenih 17 ur za razpravo ni bilo potrebnih. Ob tem je še poudaril, da je bil tudi, ko je po opozorilu podpredsednice DZ Tine Heferle, naj ne je v dvorani DZ, to zapustil, deležen očitkov. A, kot je povedal v zagovor, je ocenil, da je veliko bolj pomembno, da je v dvorani prisoten in posluša razpravo. Hojs se je sicer v DZ zagovarjal že drugič v tem mandatu. Prvo interpelacijo je uspešno prestal septembra lani. Kot je ocenil, pa je ponedeljkova razprava ob interpelaciji potekala na "veliko bolj kulturnem nivoju", kar po njegovem mnenju kaže na napredek v DZ. Kljub temu pa po njegovih besedah tako nizkega nivoja DZ v zgodovini samostojne Slovenije še ni bilo.

Na glasovanju o interpelaciji notranjega ministra je njegov odhod podprlo 44 poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB, NeP in Ivan Hršak iz DeSUS. Kot je Hojs zatrdil po uspešno prestani interpelaciji, je takšen rezultat pričakoval, saj da Hršaka ni prepričal že ob samem obisku v poslanski skupini, kar se očitno ni spremenilo niti po današnjem zagovoru. "Zato pa so poslanci, da se odločajo po svoji vesti," je še ob tem ocenil Hojs. Za razrešitev ministra bi sicer predlagatelji morali zbrati 46 glasov. 37 poslancev SDS, SMC in NSi je bilo proti. Poslancev SNS in narodnosti ob glasovanju ni bilo v dvorani. Robert Polnar se je vzdržal.

dz interpelacija minister aleš-hojs
Kaj zdaj berejo drugi