vestnik

Huliganstvo obsodila tudi premier Golob in minister Han, Poklukar zahteval poročilo policije o varovanju tekme

Vestnik.si, 19. 2. 2024
Sašo Švigelj
Robert Golob
Aktualno

Oba izrazila skrb in željo po okrevanju poškodovanih

Ob robu današnje konference na temo redne uskladitve pokojnin je premier Robert Golob izrazil tudi svoje ogorčenje in obsodbo nad včerajšnjim dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom. »Huliganstvo in nasilje nima kaj iskati v športu in rad bi tudi izrazil svojo skrb in željo po čimprejšnjem okrevanju vsem poškodovanim.«

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor
Tudi Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ostro obsoja incident, ki se je zgodil na nedeljski tekmi. "Včeraj bi moral biti praznik nogometa in veselja. Namesto tega smo bili priča izbruhu huliganstva. Ostro obsojam vsakršno nasilje in nesprejemljivo obnašanje kogarkoli in kjerkoli v športu, kar vnaša nestrpnost in sovraštvo med ljudi," je povedal Han, ki je poškodovanim nogometašem zaželel čimprejšnje okrevanje, obenem pa poziva: "Včerajšnji dogodek bi se lahko končal tudi bolj tragično. Na tekmi so bili tudi otroci in starejši. Ob takšnem ravnanju nihče ne more ostati ravnodušen. Zato pozivam vse pristojne institucije, da raziščejo nesprejemljivo dogajanje, ugotovijo napake pri zagotavljanju varnosti udeležencev na tokratni prireditvi ter odločno ukrepajo proti povzročiteljem. Navijaške skupine, športne klube, krovne športne ter druge organizacije, ki sodelujejo pri izvedbi in varovanju tekem v Sloveniji pa pozivam, da v okviru svojih pristojnosti in aktivnosti zagotovijo ustrezno varnost, predvsem pa naredijo več na osveščanju in dvigu kulture navijanja in športnega obnašanja."

891780_1691406099-dsc01620-1691406029
Sašo Švigelj
Matjaž Han

O vsem tem je minister danes že govoril z vodstvom Nogometne zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije. Inšpektorat RS za šport pa je tudi obvestil ministra, da je v skladu s svojimi pristojnostmi po uradni dolžnosti že pričel z inšpekcijskim postopkom, v katerem bo preveril, ali je bila športna prireditev organizirana v skladu z zakonodajo o organizaciji športnih prireditev. Inšpektorat v tem postopku sodeluje tudi s policijo.
Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport poudarjajo, da morajo biti športne prireditve varne za vse udeležence, zato mora veljati popolna ničelna toleranca do vseh negativnih pojavnih oblik v športu (sovražni govor, diskriminacija, izločevanje, verbalno ali telesno nasilje). Skladno z Evropski modelom športa, katerega pobudnica je bila v času slovenskega predsedovanja Svetu EU 2021 prav Slovenija, ponovno opozarjajo na temeljne vrednote športa, etiko in moralo, ki so pogoj za integriteto športa.
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pa je prek Direktorata za policijo in druge varnostne naloge zahteval poročilo policije o njihovih ukrepih v povezavi z varovanjem nogometne tekme. Tudi on je obsodil kakršnokoli obliko nasilja. Predvidoma v tem tednu bosta Han in Poklukar sklicala sestanek s pristojnimi inštitucijami, s katerimi bodo razpravljali, kako bi tovrstna dejanja v prihodnje preprečili. 
robert-golob nš-mura nk-maribor