vestnik

Petčlanski družini ogenj vzel nov dom, z vašo pomočjo si želijo zgraditi svetlejšo prihodnost

I.B., 5. 11. 2020
Jure Zauneker
Stanovanjska hiša v Kroški ulici v Murski Soboti je pogorela 19. oktobra, pri gašenju je sodelovalo osem gasilskih društev.
Aktualno

V Kroški ulici v Murski Soboti je 19. oktobra popoldne izbruhnil požar na stanovanjski hiši. Ognjeni zublji so vzeli nov dom družini Šadl-Kolbl, v katerega se je nameravala vseliti na začetku prihodnjega leta.

»Pogled na naše delo, ki se je v enem samem trenutku spremenilo v pepel, nas je spravil v obup. Ne vem, ali sem kdaj pretočil toliko solza kot takrat. Vse sanje in vizije o prihodnosti so izginile,« se tistega dne spominja Matej Šadl, ki je s partnerico Sanjo Kolbl bivališče začel graditi leta 2013. Hišo sta gradila iz naravnih materialov, lesa, slame in gline, da bi bila čim bolj okolju in zdravju prijazna. »Taka hiša tudi po odstranitvi ne obremenjuje okolja in se vsi materiali lahko vrnejo v naravo. Radi imamo naravo, ta nas uči in radi smo z njo povezani. Svet bi bil lepši, če bi vsi živeli v sožitju z njo,« pravi sogovornik. Obup je toliko večji tudi zato, ker je družina večino gradbenih del opravila sama. »Pomagali so nam starši, kolikor so lahko. V zadnjem času pa tudi otroci, ki so zelo uživali pri izdelavi notranjih glinenih ometov.«

požar, murska-sobota
Bojana Šömen
V intervenciji je 19. oktobra sodelovalo osem gasilskih društev.

Matej in Sanja imata tri otroke, dveletnega Adama, šestletnega Noaha in osemletno Ariel. »Otroci so se zelo veselili vselitve, zato nama je še toliko huje. V takem trenutku te v obup spravlja nemoč, rad bi spremenil stvari, a jih ne moreš in si jih prisiljen sprejeti,« pravita starša. Šadl si je bil zaradi dogodkov primoran poiskati tudi psihološko pomoč, saj, kot pravi, drugače tega ne bi zmogel prebroditi. V izdelavo hiše so vložili okrog deset tisoč ur dela, požar pa je objekt popolnoma uničil. Ta teden ga rušijo, kar je še dodaten finančni zalogaj za družino.

družina Šadl, Kolbl, požar, Kroška ulica
Osebni arhiv
Sogovornik pove, da so v zadnjem času tudi otroci zelo uživali pri izdelavi notranjih glinenih ometov.

Zgraditi nov dom
V preteklih dneh se je v sodelovanju s soboškim območnim združenjem Rdečega križa Slovenije odprl transakcijski račun, na katerem zbirajo humanitarne prispevke. »Vemo, da obstaja na svetu veliko plemenitih ljudi, ki razumejo stisko človeka in so pripravljeni pomagati ob takšni tragediji. Že vnaprej se srčno zahvaljujemo vsem. Trenutno smo se znašli v veliki stiski, iz katere se lahko izkopljemo tudi s pomočjo teh,« se družina obrača na vse, ki jim lahko pomagajo. Z zbranimi sredstvi si želijo ustvariti nov dom, v katerem bi se z otroki dobro počutili. Mlada družina trenutno živi pri starših na Krajni, v začetku prihodnjega leta pa so se nameravali preseliti v novo hišo. »Naša prihodnost, sanje in vsa vložena energija so bili v tistem popoldnevu uničeni. Na srečo smo vsi ostali nepoškodovani. Vse tolažilne besede sorodnikov in prijateljev ter tudi nepoznanih ljudi nama dajejo upanje in moč, da bomo skupaj zmogli zgraditi svetlo prihodnost,« kljub vsemu s kančkom optimizma pravita starša. Pridejo pa tudi dnevi, ko so čisto na tleh. Prestajajo težko preizkušnjo, vendar se zavedajo, da obupati nikakor ne smejo.

družina Šadl, Kolbl
Osebni arhiv
Družina Šadl-Kolbl se je nameravala v začetku prihodnjega leta vseliti v novo hišo.

Vzroka še ne poznajo
Dan po požaru, po opravljenem ogledu kraja, so s Policijske postaje Murska Sobota sporočili, da je do požara prišlo v notranjosti hiše, vzroke še ugotavljajo, tujo krivdo so izključili. Dodali so, da je po nestrokovni oceni za okoli 70 tisoč evrov škode. Šadl nam je povedal, da natančnih podatkov o škodi še nimajo, saj sodni izvedenec poročilo še izdeluje. Sam ocenjuje, da je škoda vsaj dvakrat, če ne celo trikrat večja od omenjene, kajti hiša je bila v sklepni fazi izvedbe, z vsemi inštalacijami, ogrevanjem, prezračevanjem in večino dokončanih notranjih glinenih ometov. »Poleg hiše je žal uničeno še vse orodje za gradnjo, ki je prav tako stalo nekaj tisoč evrov. Prav tako je uničen gradbeni material za dokončanje hiše, parket, ki je bil pripravljen za polaganje, in kopalniška oprema,« pristavi. Čakajo tudi na ugotovitev, kaj je bil vzrok požara. Šadl pravi, da je vprašanj nešteto, odgovorov pa še ni.

požar, Murska Sobota
Osebni arhiv
Ogenj je hišo, grajeno iz naravnih materialov, popolnoma uničil. Ta teden jo rušijo, družina pa upa, da jim bodo dobri ljudje pomagali s humanitarnimi prispevki za gradnjo novega doma.

Neizmerno so hvaležni vsem, ki so pomagali pri intervenciji. Kot smo na naši spletni strani vestnik.si že pisali, je pri gašenju požara sodelovalo osem gasilskih društev. Sogovornik pove, da je bilo delo gasilcev oteženo, saj so bile zaradi obnavljanja ulice težave z dobavo vode. »Čeprav žal niso mogli rešiti naše hiše, so zavarovali območje in preprečili, da bi se požar razširil na sosednje objekte, kar bi se ob tako strnjeni poselitvi lahko hitro zgodilo. Še enkrat hvala vsem,« doda Matej Šadl. Ob zahvalah z družino niso pozabili niti na gospoda, ki je poklical gasilce, in sosedi za izkazano sočutje in topel napitek v tistih trenutkih. Javno se zahvaljujejo tudi soboškemu županu Aleksandru Jevšku, ki je prišel na območje požara in ponudil takojšnjo pomoč, Zavodu Detel, ki jim je že naslednji dan podaril večji znesek, območnemu združenju Rdečega križa ter vsem drugim, ki so se ali se še bodo odzvali na humanitarno pomoč in pomagali družini v tem težkem času.

Pomagate lahko tudi vi
V sodelovanju s soboškim območnim združenjem Rdečega križa Slovenije je bil odprt račun za zbiranje humanitarnih prispevkov.
Finančno pomoč lahko nakažete na:
Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Murska Sobota, Ulica Staneta Rozmana 3, 9000 Murska Sobota; številka transakcijskega računa: SI56 0234 0001 0419 250; sklic: SI 00 19102020-15; koda namena: OTHR, namen: požar.

Pošljete lahko tudi SMS sporočilo s ključno besedo POZAR5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR. 

Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Telemach in A1.

humanitarna-akcija družina-šadl-kolbl murska-sobota požar kroška-ulica