vestnik

Insekti povzročajo škodo na žitih  

Janko Votek, 25. 9. 2018
Pu Koper
Z rastjo temperatur se povečuje škoda insektov na žitih
Aktualno

Kmetijski strokovnjaki v ZDA in evropskih državah so objavili prve rezultate študij o vplivu višjih temperatur na poljščine. V teh študijah se ukvarjajo s »stranskimi učinki« višjih temperatur v poljedelstvu.

Ameriški znanstveniki po poročanju BBC že ugotavljajo povečanje škode, ki jo povzročajo insekti. Ta se bo povečala med 50 in 100 odstotki. Hkrati opozarjajo, da se bo škoda, ki jo povzročajo insekti na pšenici koruzi in rižu, z vsakim dvigom temperature za eno stopinjo povečala za med 15 in 20 odstotki. Najbolj izpostavljeni so zmerni pasovi Evrope, ZDA in Kitajske. Evropa bi na račun škode, ki jo povzročajo insekti lahko izgubila do 16 milijonov ton pšenice na leto. Ameriški znanstvenik Curtis Deutsch ocenjuje, da to lahko predstavlja resen problem v svetovni prehrani, saj 42 odstotkov kalorij človek pridobi iz koruze, pšenice in riža.
Poleg izpada pridelka na račun insektov, opozarjajo na drug velik problem. Z rastjo temperatur se bo namreč povečevala odpornost insektov na pesticide in bo njihova uporaba vse bolj neučinkovita, zato že zdaj priporočajo usmeritev v uporabo bioloških sredstev za uničevanje insektov. Rast temperature v tropskem pasu, bi lahko učinkovala pozitivno, saj bodo insekti pri visokih temperaturah težko preživeli. Za samo pridelavo žit to ne pomeni odrešitve, saj je slednja zaradi previsokih temperatur že močno ogrožena.
insekti napadajo žita