vestnik

(INTERVJU) »Prekmurci smo zelo ponosni, da smo Slovenci,« pred občinskim in državnim praznikom pravi Marko Virag

Rok Šavel, 15. 8. 2024
Jure Kljajić
Beltinski župan Marko Virag je v našem podkastu Kavč razkril marsikaj zanimivega, med drugim tudi, da je bil nekoč dober nogometaš.
Aktualno

V Vestnikovem podkastu, ki ga bomo objavili zvečer, je gostoval župan Beltinec, občine, ki bo v prihodnjih dneh prizorišče pestrega prazničnega dogajanja.

Beltinski župan Marko Virag, ki je prvi od županov krstil naš kavč, je že v začetku pogovora priznal, da je ta udoben in prijeten, ter prijazno povabil županske kolege iz Pomurja, da ga v prihodnje tudi sami preizkusijo. Z županom smo se med drugim pogovarjali o prihajajočem dogajanju v občini. Še posebej bo pestro v petek, 16. avgusta.

Najprej bo ob 16.30 na Otoku ljubezni v Ižakovcih slavnostna seja s podelitvijo priznanj ob 28. občinskem prazniku, nato bo ob 18.30 slavnostna sveta maša v župnijski cerkvi sv. Ladislava, ob 20.30 pa pri gradu še državna proslava ob 105. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Slavnostna govornica ne bo predsednica države Nataša Pirc Musar, ki smo jo pogrešali že ob lanski regijski proslavi v Lendavi, ampak predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj izsekov pogovora z županom, predvsem v povezavi s prazničnim dogajanjem.

Občinski praznik boste praznovali na Otoku ljubezni. Že z novim mlinom in brodom?



»Žal še ne. Je pa že moč videti obrežno hišico in čolne – 'kumpe'. Mura je bila v vmesnem času visoka, ničesar pa ne želimo prepuščati naključju. Ta brod in mlin želimo splaviti in dati v življenje s čim manj stresa. V preteklosti smo bili morda pri nekaterih projektih prehitri, tudi mlin naj bi bil zgodovinsko gledano prehitro postavljen, zato pa so se pojavile porodne težave. Projekt želimo izpeljati čim bolj profesionalno in v luči dobrega gospodarja, da bo Otok ljubezni dobil vsebino, ki smo je bili vajeni. Že sedaj je njegova podoba prijetna in vabi v prijetno senco ter bližino naše črne reke Mure, verjamem pa, da bo v mesecu dni vse nared in bomo imeli spet razlog za veselje. Predvsem pa si želim, da bomo s tem ponovno privabili še več turistov in bosta mlin in brod služila še desetletja ali pa celo stoletja svojemu namenu.«

Verjetno vam ta destinacija kot domačinu tudi osebno veliko pomeni?


»Za mlade je bil Otok ljubezni zmeraj posebna točka. Kdor me osebno pozna, ve, da sem bil s tradicijo, kulturo in običaji zmeraj na 'ti'. Že ob koncu vrtčevskega obdobja sem nastopal v folklorni skupini, bil tudi pozvačin in imam poseben poudarek na ohranjanju tradicije, zato mi ni bilo vseeno, ko se je dogajalo, kar se je dogajalo. Toda če že v začetku narediš napake, ti skozi čas narava pokaže zobe. Ne vemo, kaj se bo dogajalo z neurji v prihodnje, zato smo tudi iz tega razloga mlin preuredili po vzoru Cmureka in Sv. Martina na Muri, tako da bodo 'kumpi' kovinski. Ravno s to idejo, da bo material kljuboval neurjem.«

kavč, podkast, marko-virag
Jure Kljajić
V Vestnikovem podkastu, ki ga bomo objavili zvečer, je gostoval župan Beltinec, občine, ki bo v prihodnjih dneh prizorišče pestrega prazničnega dogajanja.

Pester petek, 16. avgusta, se bo končal z državno proslavo pri beltinskem gradu. Kakšno vlogo ima tukaj občina?

»Poskrbeli bomo za pogostitev po proslavi, vse drugo pa je v domeni države. Tudi izbira govornika in morebitno sodelovanje župana sta stvar državnega protokola. Razveseljivo je, kolikor sem videl program, da bo veliko prekmurskega, in prepričan sem, da bodo tudi nastopajoči predstavili regijo v najlepši luči. Verjamem, da se bo ogromno Prekmurcev udeležilo te proslave. Kot zmeraj poudarjam, smo Prekmurci zelo ponosni, da smo Slovenci, a včasih ugotavljamo, da nas preostali del Slovenije ne jemlje resno in nas ima morda celo za drugorazredne. Tudi taki dogodki so zato priložnost, da vsem pokažemo, da smo pridni in marljivi ljudje, ki si zaslužimo čim več podpore pri naših projektih. Sami zase vemo, kaj bi bilo dobro, nam pa postavljajo ovire tam, kjer jih ne pričakuješ. Verjamem pa, da se bo v tem drugem delu mandata, tako vlade kot državnega zbora z velikim številom pomurskih poslancev, tehtnica premaknila na našo stran in bomo lahko hitreje prišli do realizacije projektov, ki so regijskega pomena.«



Kot razmeroma mlad župan imate pred seboj še dolgo politično pot. Bo ta kdaj zapustila Občino Beltinci?

»Lagal bi, če bi dejal, da ne razmišljam o tem, da bi se v neki daljni prihodnosti podal višje po politični lestvici, a sem trenutno popolnoma osredotočen na delovanje občine. Ogromno projektov imamo v izvajanju, ogromno jih še bo, saj je idej veliko. Tudi zaupanje volivcev na volitvah leta 2022, ko niti nisem imel protikandidata, izkazuje željo, da gremo v tej smeri naprej.«


Danes ob 20. uri 

Celoten podkast bomo objavili na naši spletni strani Vestnik.si in naših družbenih omrežjih danes ob 20. uri. V pogovoru z beltinskim županom Markom Viragom boste lahko izvedeli še marsikaj zanimivega, med drugim o županovi nogometni karieri, kaj meni o morebitni vrnitvi beltinskega nogometnega kluba med prvoligaše, pa tudi o projektih v občini, regijskem sodelovanju in pomanjkljivem posluhu države za potrebe Pomurja. Slišali boste tudi, da je Virag podkast pomenljivo sklenil s citiranjem soboškega škofa Petra Štumpfa.

marko-virag intervju občina-beltinci