vestnik

(SVET) Iran izstrelil balistične rakete na najmanj dve oporišči z ameriškimi in koalicijskimi vojaki v Iraku, slovenske vojake bodo evakuirali

STA, 8. 1. 2020
Ministrstvo za obrambo
Slovenske vojake bodo evakuirali.
Aktualno

Tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman je sporočil, da je Iran ob 11.30 uri po srednjeevropskem času v torek izstrelil več kot 12 balističnih izstrelkov proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku. Izstrelki so merili na najmanj dve oporišči z ameriškimi in koalicijskimi vojaki v Al Asadu in Irbilu.

Iran je zagrozil s povračilnimi ukrepi po petkovi usmrtitvi poveljnika elitnih sil iranske revolucionarne garde generala Kasema Solejmanija v Bagdadu, ki ga je raztreščila raketa iz brezpilotnega letala po ukazu predsednika ZDA Donalda Trumpa. 



Bela hiša je sporočila, da Trump spremlja položaj in se posvetuje s člani svoje ekipe za nacionalno varnost. Iranska državna televizija je napad potrdila. Poročil o žrtvah uvodoma še ni bilo. Tiskovna agencija AFP se sklicuje na vire v Iraku, ki pravijo, da je oporišče Al Asad v provinci Anbar zadelo najmanj devet raket.

uvodna
Slovenska vojska
Fotografija je simbolična.

Slovenske vojake bodo evakuirali

Slovenska vojska je danes sporočila, da so vojaki na misiji Neomajna odločenost v Iraku, ki so nameščeni v bazi v Erbilu, ki je bila ponoči tarča iranskega napada, dobro. Z njimi trenutno poteka videokonferenca, na kateri sodelujejo predsednik republike Borut Pahor, obrambni minister Karl Erjavec in načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc.

Ministrstvo za obrambo se je zaradi napada na letališče v Erbilu odločilo iz tamkajšnje baze evakuirati šest pripadnikov Slovenske vojske na misiji Neomajna odločenost. Evakuacija bo izvedena skupaj z nemškimi partnerji, so sporočili z ministrstva. Z odločitvijo je seznanjen predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki se je skupaj z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem ter načelnico generalštaba Slovenske vojske generalmajorko Alenko Ermenc danes zgodaj zjutraj preko videokonference pogovarjal s pripadniki Slovenske vojske v Erbilu. Z odločitvijo je minister Erjavec seznanil tudi predsednika vlade Marjana Šarca.

Vsi pripadniki Slovenske vojske se počutijo dobro, med napadom na letališče v bližini baze Stefan v Erbilu so bili v zaklonišču v bazi, so še sporočili z ministrstva.

Strmoglavilo letalo s 176 ljudmi na krovu

V Iranu je kmalu po vzletu z letališča v Teheranu strmoglavilo ukrajinsko letalo tipa boeing 737 z najmanj 170 ljudmi na krovu, navedbe lokalnih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Iranska organizacija Rdeči polmesec ocenjuje, da ni možnosti, da bi našli preživele. Letalo je pripadalo ukrajinski letalski družbi International Airlines, glede na prve podatke pa naj bi bilo namenjeno v Kijev. Strmoglavilo je kmalu po vzletu z mednarodnega letališča Imam Homeini in padlo na območje zahodno od prestolnice Teherana. Letalo naj bi zagorelo. Po prvih informacijah naj bi bile za strmoglavljenje krive tehnične težave. "Očitno je nemogoče, da so potniki preživeli," je za tiskovno agencijo Isna, ki jo povzema francoska AFP, dejal predstavnik Rdečega polmeseca. "Vsi potniki so mrtvi," je medtem objavila iranska agencija Irna. Ta tudi navaja predstavnika letališča, da je bilo na letalu 176 ljudi - 167 potnikov in devet članov posadke. Oblasti so na prizorišče poslale reševalne ekipe.

zda iran