vestnik

Izbiramo Vestnikovo osebnost Pomurja 2022. To so kandidati, za katere lahko glasujete

Vestnik.si, 17. 2. 2023
Vestnik.si
Osebnost leta 2022
Aktualno

Medijska hiša Vestnik začenja z akcijo Vestnikova osebnost Pomurja 2022. Glasujte za tistega, ki je po vašem mnenju v minulem letu najbolj zaznamoval našo regijo.

Vestnikova žirija je izbrala šest kandidatov. To so Ksenija Horvat, Dušan Utroša, Svetlana Oletič, Marino Kegl, Jelka Pšajd in Matjaž Pavlinjek. 

Zakaj smo jih izbrali? 

Ksenija Horvat

Novinarka, ki ustvarja odmevne televizijske intervjuje z izjemnimi sogovorniki. Čeprav ni nikoli živela v Prekmurju, goji poseben odnos do pokrajine, ljudi, prednikov in sorodnikov ter številnih prijateljev, ki jih je tu našla. Je tudi raziskovalka zgodovinskih in kulturnih okvirov Prekmurja in spremljevalka zdajšnjega ustvarjanja, tudi nagrajenka Društva novinarjev Slovenije za izstopajoče novinarske dosežke.

ksenija-horvat
Miran Juršič za revijo Obrazi
Ksenija Horvat

Dušan Utroša 

Od leta 2009 je poveljnik 20 tisoč prostovoljnih gasilcev iz Pomurja, ki so v tem času s svojo usposobljenostjo regijo uvrstili na slovenski in evropski zemljevid sistema zaščite in reševanja. Gasilci iz Pomurja so že odpravljali posledice naravnih nesreč na vseh koncih Slovenije in tudi v tujini. Julija lani jih je Utroša v dveh odpravah skupaj zbral 500, da so pomagali gasiti na Krasu ob najhujšem požaru v zgodovini Slovenije. Ob tem se je tudi javno izpostavil, ko so si politiki z napovedjo plačila dela prostovoljnih gasilcev želeli nabirati politične točke.

gasilec-dušan-utroša, gasilci, osebnost-leta-2022
Štefan Gyurica
Dušan Utroša

Svetlana Oletič

Ukrajinka, ki se je pred skoraj 20 leti preselila v Malo Nedeljo, je minulo leto zaznamovala z dobrodelnostjo. Ko se je v njeni domovini začela vojna, je iz Kijeva rešila sestro in nečakinjo ter organizirala številne akcije zbiranja pomoči za ljudi, ki so morali ostati v državi. Rojakom, ki so zatočišče našli pri nas, vseskozi pomaga z nasveti, kam naj se obrnejo za začasno zaščito, povezuje jih z Rdečim križem, zanje išče oblačila in druge nujne potrebščine ter pomaga pri iskanju službe.

svetlana-oletič, osebnost-leta-2022
Jure Kljajić
Svetlana Oletič

Marino Kegl

Teniški igralec iz Murske Sobote, ki se je rodil popolnoma gluh, se s tenisom ukvarja že od osmega leta. Čeprav je bil začetek težek, je z vztrajnostjo in trdim delom dosegal vse boljše rezultate. Sedemindvajsetletnik je tudi lani nanizal številne uspehe, na olimpijadi gluhih v Braziliji se je uvrstil v osmerico najboljših gluhih teniških igralcev na svetu, zmagal je na mednarodnem turnirju gluhih v Bratislavi, v Avstriji je dobil je dva turnirja v konkurenci slišečih, njegovi rezultati pa so prispevali k temu, da je še drugič v šestih letih postal slovenski parašportnik leta.

47c3a86644eaa6432384434e3da0f851
Aleš Cipot
Marino Kegl

Jelka Pšajd

Etnologinja iz Pomurskega muzeja Murska Sobota že vrsto let izčrpno skrbi za to, da se zavedamo bogastva kulturne dediščine. Sodeluje pri raziskovanjih, razstavah in raznih publikacijah o nepremični kulturni dediščini pokrajine, v okviru katere predstavlja arheološko dediščino, gradove in dvorce, cerkve in kapele, podeželsko stavbno dediščino, obcestna znamenja, spomenike. Poleg materialne dediščine pa skrbi tudi za nesnovno dediščino, običaje, šege, znanja, veščine, jezik, kulinariko in druge značilnosti življenja ljudi v Pomurju in Porabju. 

muzej-murska-sobota, muzejska-razstava, kmečko-delo-v-umetnosti, jelka-pšajd, tamara-andrejek
Jure Kljajić
Jelka Pšajd

Matjaž Pavlinjek

Z organizacijo svetovnega balonarskega prvenstva je kot generalni direktor organizacijskega odbora poskrbel za odlično promocijo turizma. Z največjo športno prireditvijo na slovenskih tleh lani in pravim spektaklom na nebu je glas o naši državi ponesel daleč po svetu, saj je na prvenstvu sodelovalo 105 balonarskih ekip iz 33 držav. Matjaž Pavlinjek tako poleg upravljanja uspešne prekmurske multinacionalke Roto zavzeto promovira šport, za katerega ga je navdušil oče.

matjaž-pavlinjek, osebnost-leta-2022
Jure Kljajić
Matjaž Pavlinjek

Kako glasovati? 

V aktualni številki Vestnika je že objavljena glasovnica, s katero lahko oddate glas svojemu kandidatu, od danes pa je na tej povezavi omogočeno tudi spletno glasovanje. Potekalo bo do 16. marca, razglasitev zmagovalca bo teden pozneje. Vsi, ki boste glasovali, se boste uvrstili v žrebanje za kosilo v dvoje na domačiji Marof. 

vestnikova-osebnost-pomurja-2022 kandidati izbor
Kaj zdaj berejo drugi