vestnik

Izbrali smo naj... pomurska podjetja leta 2019

Ines Baler, 19. 11. 2020
Adriana Gašpar
Izbrali smo pomurska podjetja leta 2019.
Aktualno

Akcijo Pomursko podjetje leta sta četrto leto zapored pripravila Vestnik in Pomurska gospodarska zbornica (PGZ). Z njo želimo pripomoči k večji prepoznavnosti pomurskega gospodarstva.

V akciji smo tudi tokrat nagradili podjetja, razvrščena v šest kategorij, ki so s svojim delom presegala povprečje in bila uspešna tako na regijski, nacionalni kot tudi svetovni ravni. Robert Grah, direktor PGZ, in Adriana Gašpar, direktorica in odgovorna urednica Vestnika, poudarjata, da vsako leto s ponosom nagradimo podjetja za odlične rezultate, hkrati pa jih s to akcijo spodbudimo, da viziji sledijo tudi v prihodnje. 

Najboljša pomurska podjetja leta 2019 so: 
Naj… mikro podjetje Castoola
Naj… malo podjetje Kodila
Naj… srednje veliko podjetje Varis
Naj… veliko podjetje Arcont
Naj… zaposlovalec Medicop
Naj… podjetje po mnenju bralcev Vestnika Cana Royal Water

2020-11-18 (6)
Vestnik.si
Robert Grah in Adriana Gašpar sta letos nagrajena podjetja o nazivu obveščala na daljavo.

Kdo so bili člani komisije  
Komisijo za izbor pomurskega podjetja leta 2019 so sestavljali Peter Polanič, Benjamin Jošar, Robert Ličen, Aleš Cantarutti, Adriana Gašpar in Bojan Ivanc. Pri izboru naj... zaposlovalca pa so sodelovali Branko Žunec, Alenka Samec, Stanislava Perčič in Andreja Sever.

Priznanje že sama nominacija, so si enotni direktorji


Najboljše mikro podjetje minulega leta je Castoola. Gre za mlado ekipo, ki se ukvarja s ciljanim televizijskim oglaševanjem. Njihov trg je za zdaj v celoti tujina, verjamejo pa, da se bo tudi slovenski v prihodnjem letu toliko razvil, da bodo svoje storitve ponujali tudi doma. Nominacija in obenem izbor za naj... mikro podjetje leta je po besedah njihovega direktorja prodaje Mateja Puhana ravno to, za kar se trudijo. Za uspešnost, lokalno prepoznavnost, širitev storitev in nova delovna mesta na področju, ki je v pomurski regiji precej šibko.

Podjetje Kodila je po merilih, ki jih je strokovna komisija upoštevala, najboljše malo podjetje v letu 2019. Znano je po tradiciji in izdelkih prekmurske kulinarike, tako v Sloveniji kot zunaj naše države. Direktor Janez Kodila pravi, da je posebno priznanje že nominacija za pomursko podjetje leta. »Zagotovo je to potrditev, da smo kvalitetni, da gre naša aktivnost v pravo smer in da smo opaženi. To je priznanje za ves kolektiv, tudi v prihodnje želimo biti aktivni v tej smeri,« je dejal.

V kategoriji srednje veliko podjetje je bil za najboljšega izbran lendavski Varis. Podjetje, ki je uspešno zgodbo začelo na slovenskem tržišču, nato pa se prilagodilo zahtevnim razmeram in se usmerilo tudi v tujino. Sledijo cilju, da postanejo vodilni evropski proizvajalec inovativnih in kakovostnih gotovih kopalnic. Direktorica skupine Varis Sabina Sobočan pri tem poudarja, da odločitve o vlaganjih niso lahke, saj je pri vsakem koraku treba tehtati pričakovane učinke in morebitna tveganja. Ravno v tem obdobju gradijo novo proizvodno halo, Sobočanova pa meni, da se bo v prihodnje pokazalo, da je bila ta odločitev pravilna.

Niko Huber (Cana Royal Water), Matej Puhan (Castoola, Miran Fujs (Arcont), Janez Kodila (Šunkarna Ko
Vestnik.si
Niko Huber (Cana Royal Water), Matej Puhan (Castoola), Miran Fujs (Arcont), Janez Kodila (Šunkarna Kodila), Peter Podlunšek (Medicop) in Sabina Sobočan (Varis).

Najboljše veliko podjetje lanskega leta je radgonski Arcont, največji evropski proizvajalec bivalnih enot. Uspešno poslovanje želijo tudi v prihodnjem letu ohraniti in ga še nadgraditi, po besedah predsednika uprave Mirana Fujsa pa bodo tudi okrepili ekipo, ki skrbi za tehnični in tehnološki razvoj. Tako za Arcont kot hčerinsko družbo Arcont IP bo po njegovih besedah naslednje leto pomembno zaradi širitve in posodobitve proizvodnje.

Najboljši zaposlovalec leta 2019 je Medicop, ki se je lani jeseni preselil v nove prostore, ponudil pa tudi dodatna delovna mesta. Generalni direktor Peter Podlunšek pove, da v podjetju kader zaradi povečanega obsega proizvodnje iščejo nenehno, njihovi zaposleni pa so tudi iz drugih delov Slovenije, kar za Pomurje ni ravno značilno. Podlunšek poudari še, da je vsa oprema, ki jo izdelajo, plod domačega znanja.

Tako kot generalni direktor najboljšega zaposlovalca tudi preostali letošnji nagrajenci poudarjajo pomen kadra in njihove pripadnosti podjetju. Priznanje je zato tudi nagrada za njihovo dobro delo, so si edini.


Bralci ste izbrali zgodbo goričke vode

ppl-2019, kip, pomursko-podjetje-leta
Adriana Gašpar
Izbrali smo pomurska podjetja leta 2019.

Bralci Vestnika in uporabniki spletne strani vestnik.si ste med desetimi kandidati za najboljše podjetje po vašem izboru izbrali Cano Royal Water. Zgodba polnjenja in prodaje vode iz goričkih globin se je začela januarja lani, trenutno pa imajo v ponudbi štiri različne vode. Niko Huber, direktor podjetja in idejni pobudnik, ki je pred letom dni postal tudi prvi slovenski certificirani vodni somelje, meni, da smo Slovenci lahko srečni, ker nam ne primanjkuje pitne vode. Se pa zato po drugi strani ne zavedamo njene vrednosti.

Več o podjetjih v posebni prilogi 

pomursko-podjetje-leta
Vestnik
V lanskem letu je bilo Gledališče Park ob slovesni razglasitvi najboljših podjetij polno, letos je izvedbo prireditve preprečil koronavirus.

Razmere žal niso dopuščale slovesne podelitve nagrad, na kateri smo načrtovali nagovor predsednika države Boruta Pahorja in gospodarstvenikov, smo pa vse to za vas zbrali v posebni prilogi, ki jo boste dobili v vsa gospodinjstva. Naročniki Vestnika že danes, vsi ostali pa boste prilogo v poštnih nabiralnikih našli v ponedeljek. V njej so tudi daljše predstavitve najboljših in drugih nominiranih podjetij. 

pomursko-podjetje-leta izbor Vestnik pomurska-gospodarska-zbornica ppl2019