vestnik

Izdano je opozorilo pred pozebo. Jutranje temperature bodo stopinjo nad ničlo

Vestnik.si, 16. 4. 2024
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča, da je glede na vremensko napoved v prihodnjih dneh možna jutranja pozeba in s tem povečano tveganje za morebitne poškodbe na kmetijskih rastlinah zaradi nizkih temperatur.

Najnižje temperature, ki jih rastlina lahko prenese, in njena odpornost proti pozebi so sicer odvisne od fenofaze rastline in drugih dejavnikov. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin. 

"V Sloveniji so v intenzivnih sadovnjakih odcvetele že vse koščičaste sadne vrste in so v fazi formiranja malih plodičev. Tudi jablana in hruška, ki tradicionalno cvetita nekoliko pozneje, sta večinoma že zaključili cvetenje in sta v fazi formiranja rodnega nastavka oziroma malih plodičev. Samo nekateri starejši nasadi jablan, pri katerih gre večinoma za travniške sadovnjake na manj osončenih legah, so še v fazi zaključevanja cvetenja. Vinska trta je že odgnala mladice," navajajo in dodajajo, da lahko negativne temperature ogrozijo vse naštete razvojne faze, zlasti če bodo trajale več ur. Za odpirajoče se in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji, za mlade plodiče pa je lahko usodna že temperatura minus ena stopinja.

Kakšna je napoved? 

Agencija Republike Slovenije za okolje napoveduje, da se bodo padavine popoldne širile proti jugu in zajele vso Slovenijo. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 600 metrov, ob močnejših padavinah lahko tudi nižje. S prehodom fronte se bo ohladilo, temperature bodo večinoma od 1 do 9. Ponoči bodo padavine ponehale in do jutra se bo razjasnilo. Po nekaterih nižinah bo megla, najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4. Jutri čez dan bo spremenljivo oblačno, sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte.

pozeba opozorilo arso MKGP