vestnik

(Elti in RC Maspos v stečaju na dražbi) Izgubljenih devet milijonov evrov

Majda Horvat, 8. 10. 2020
Arhiv Necenzurirano
RC Maspos je eden od treh razvojnih centrov, ki so kljub pridobitvi finančnih sredstev v skupni višini 27 milijonov evrov končali v stečaju. Državi je vrnil nekaj manj kot milijon evrov in ostal dolžan še 7,4 milijona evrov.
Aktualno

Ministrstvo za gospodarstvo je v RC Maspos vložilo 8,3 milijona evrov, vendar terjatev ni bila zavarovana s hipoteko

Stečajna upravitelja Eltija in RC Maspos Zdravko Vili Hohnjec in Igor Pirc sta po neuspeli prvi dražbi sodnemu senatu znova predlagala prodajo nepremičnega premoženja stečajnih dolžnikov, in to na skupni dražbi, a v dveh ločenih sklopih. Tržna vrednost proizvodne hale in upravno-proizvodnega objekta je 850 tisoč evrov, od uspešnosti prodaje pa bo odvisno tudi poplačilo upnikov. Ali bo vsaj v deležu poplačana tudi država? Ta je namreč gornjeradgonskemu razvojnemu centru Maspos, ki ga je ustanovil Elti, namenila 8,2 milijona evrov. 
Podjetje Elti je začelo poslovati v začetku devetdesetih let, njegova osnovna dejavnost je bila proizvodnja opreme za oddajnike za prenos radiotelevizijskih signalov. Zaradi delovanja na specifičnem trgu visokih tehnologij in po pridobitvi poslov na mednarodnih razpisih je Elti ob napovedi, da bo država objavila razpis z zajetnim finančnim proračunom za spodbujanje razvoja gospodarskih središč, leta 2010 ustanovil s partnerji ter povezano družbo Eltibms Razvojni center za modularne in adaptivne signalno procesne oddajniške sisteme, krajše RC Maspos. Ministrstvo za gospodarstvo, ki je v začetku leta 2011 sedemnajstim razvojnim centrom namenilo 161,1 milijona evrov evropskih in proračunskih sredstev, je torej podjetju RC Maspos odobrilo dobrih osem milijonov evrov subvencije. Leto prej je Elti kot eden ključnih ustanoviteljev in lastnikov RC Maspos ustvaril 11,5 milijona evrov prihodkov, skoraj 400 tisoč evrov dobička ter zaposloval 80 ljudi.

Stečajna postopka
Toda Elti je leta 2015 zašel v velike finančne težave in po neuspelem poskusu rešitve s prisilno poravnavo novembra 2017 končal v stečajnem postopku. Januarja 2018 je bil stečaj uveden še za povezano podjetje RC Maspos, oba je lastniško obvladoval Jože Caf.


Stečajna dolžnika imata skupaj v lasti celotno nepremično in premično premoženje, ki zajema proizvodno halo in upravno-proizvodni objekt v Gornji Radgoni ter stroje in opremo, katere tržna vrednost je 1,3 milijona evrov. To premoženje sta stečajna upravitelja dala v najem. Nekaj tudi podjetju Eltibms, sistemske rešitve za digitalno televizijo, ki je v lasti Cafa in se je po propadu omenjenih dveh podjetij izognilo stečaju. Lanski prihodki so znašali 719 tisoč evrov, leto prej dobrih 800 tisoč, bilančni dobiček pa 46 tisoč evrov.
Država je zaradi nepravilnosti pri izvedbi projekta ustanavljanja razvojnih centrov, ki so jih ugotovili revizorji, morala v evropski proračun vrniti po nekaterih navedbah 45 milijonov evrov, od razvojnih centrov pa je potem sama zahtevala vračilo 62 milijonov evrov. RC Maspos je eden od treh razvojnih centrov, ki so kljub pridobitvi finančnih sredstev v skupni višini 27 milijonov evrov končali v stečaju. Državi je vrnil nekaj manj kot milijon evrov in ostal dolžan še 7,4 milijona evrov.


Ministrstvo za gospodarstvo ima v stečajnem postopku RC Maspos priznano terjatev v višini dobrih 10 milijonov evrov, vendar ta ni bila zavarovana s hipoteko. To pomeni, da upnik ne more pričakovati poplačila. Je pa status ločitvene terjatve pridobila Finančna uprava, ki je za RC Maspos tudi predlagala stečaj in ki skupaj izterjuje 1,4 milijona evrov.

gospodarstvo pomurje