vestnik

Izšel je Evangeličanski koledar 2023. Kaj prinaša?

I.B., 11. 1. 2023
Ines Baler
Evangeličanski koledar 2023.
Aktualno

Letošnje vodilo je Ti si Bog, ki me vidi.

Izšel je Evangeličanski koledar 2023, ki po besedah urednice Klaudije Sedar na 360 straneh prinaša pestre duhovne in kulturne vsebine. Preko njih se bodo bralci lahko poglobili v pretekle dogodke in se iz njih učili, obenem pa bodo lahko izpopolnili obstoječe znanje. Vodilo koledarja se glasi 'Ti si Bog, ki me vidi'. Kot je povedal evangeličanski škof Leon Novak, je to zapisano v prvi Mojzesovi knjigi, v 16. poglavju, in govori o starozaveznem dogodku. »Opisuje Abrahama, njegovo ženo Saro in drugo ženo Hagaro, ki je bila zaradi družinskih razprtij s strani Sare odslovljena in je morala zbežati v puščavo, kjer je bila z otrokom izpostavljena vremenskim neprilikam.« Kot je nadaljeval, je Bog iz stiske rešil Hagaro in sina Ismaela in ona mu je odvrnila 'Ti si Bog, ki me vidi'. »To govori o tem, da je Bog posebno božanstvo, s katerim se lahko pogovarjamo, ki skrbi za nas in h kateremu se vedno znova vračamo z našimi težavami, stiskami in zahvalo. Govori tudi o tem, da nas Bog spremlja na življenjski poti, da mu je mar za nas, predpogoj tega pa je, da človek upošteva njegove napotke za življenje,« tako škof. 

evangeličanski-koledar, murska-sobota
Ines Baler
Evangeličanski koledar so predstavili škof Leon Novak, urednica Klaudija Sedar in umetnostni zgodovinar Franc Obal.

Evangeličanski koledar je razdeljen na tri dele. Prvi prinaša koledarski del, v katerem so svetopisemski citati in ga dopolnjujejo premišljevanja evangeličanskih duhovnikov, v drugem delu je kronika o dogajanju v cerkvi, cerkvenih občinah ter organizacijah, ki na različnih področjih delujejo znotraj cerkve. Zadnji, tretji del koledarja pa je namenjen prispevkom, ki se dotikajo vprašanj protestantizma. 

evangeličanski koledar, murska sobota
Ines Baler
Evangeličanski koledar so predstavili škof Leon Novak, urednica Klaudija Sedar in umetnostni zgodovinar Franc Obal.

Na predstavitvi Evangeličanskega koledarja je sodeloval tudi umetnostni zgodovinar Franc Obal. Del koledarja so namreč tudi letos umetniška dela, ki so nastala na slikarski koloniji Primoža Trubar, ki je lani potekala v Moravskih Toplicah. Na naslovnici publikacije je delo Nikolaja Beera z naslovom Pričakovanje. Obal je ob tem izrazil zadovoljstvo, da je Beer letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada. Prepričan je, da je akademski slikar vedno znal prisluhniti notranji veri, vse od začetka pa svoja likovna dela vpletal tudi v evangeličanski koledar.

Več o vsebini letošnjega Evangeličanskega koledarja si boste lahko prebrali v četrtkovi številki Vestnika. 

evangeličanski-koledar predstavitev