vestnik

Izšel je prvi detektivski roman katerega od pomurskih avtorjev. O čem govori zgodba in kako je nastajal?

Maja Hajdinjak, 24. 5. 2022
Maja Hajdinjak
Za Alena Nemca je to že drugi roman, kot pravi, pa ne zadnji.
Aktualno

Pred kratkim je izšel roman Alena Nemca z naslovom Stanovanje številka 27. Kot je povedal avtor, gre za prvi detektivski roman katerega od pomurskih pisateljev, zanj pa je to že drugi roman. Prvega, fantazijskega z naslovom Vstajenje mečevalca, je izdal leta 2017.

Zgodba detektivke se odvija v blokovskem naselju sredi Murske Sobote, kjer se zgodi dvojni umor. Meščani so pretreseni, mestna kriminalista pa se lotita primera stanovanja številka 27. Njuno pot prekrižata zgodbi fanta in dekleta, ki sta vsak po svoje vpeta v dogajanje, morda veliko bolj, kot se zdi na prvi pogled. Ko se stvari postavljajo na svoje mesto, se naenkrat vse obrne na glavo. Nihče več ne ve, komu zaupati, in dvomi so z vsakim dnem večji. V knjigi se tako prepletata dve vzporedni zgodbi, v katerih spoznamo tako vidik odraslih kot najstniško/otroški vidik življenja in spoprijemanja s tragičnimi okoliščinami, v katerih se znajdejo zaradi tragedije in aktualnih družbenih razmer.

Ideja za knjigo je nastala v začetku leta 2020, pisanja pa se je lotil aprila istega leta v času, ko smo se začeli spopadati z virusom. Roman je postavljen v aktualni čas, saj se zgodba začne marca 2020, nima pa nobene vsebinske povezave z virusom. »Ideja je prišla kar sama od sebe. Poleg zgodovinske in fantazijske literature sem ljubitelj dobrih detektivk, zato sem se odločil, da se lotim tudi te tematike, in domišljija je vnovič našla svojo pot, strani so se nabirale praktično same od sebe. Svoje zgodbe namreč črpam iz gole domišljije,« je povedal Nemec. Zadnje poglavje je dokončal maja 2021, knjiga pa obsega 276 strani in je razdeljena na 34 poglavij. Namenjena je vsem, ki jim je tovrsten žanr blizu, tako odraslim kot najstnikom, ne pa tudi otrokom.

alen-nemec, roman, detektivka
Osebni arhiv
Zgodba detektivke se odvija v blokovskem naselju sredi Murske Sobote, kjer se zgodi dvojni umor.

Tako kot svoj prvi roman je tudi tega izdal v samozaložbi. »Na ta način imam celoten pregled nad potekom izdaje izdelka, promocijo itd. Poleg tega manj uveljavljeni avtorji težko pridemo pod okrilje založb, sploh tistih bolj znanih.« Knjiga je že dostopna v nekaterih knjižnicah, v naslednjih tednih pa bo prišla v vse splošne knjižnice po Sloveniji. Prav tako se avtor dogovarja z eno od največjih slovenskih knjigarn, Svetom knjige, da jo vključi v svojo mrežo.

O naslednji knjigi še ne razmišlja, si je pa zadal, kot pravi, da bo vsakih tri do pet let izdal en roman. »V mislih imam spet kriminalko, četudi sem nekako dolžan dokončati trilogijo Mečevalec, ki sem jo začel s prvim delom leta 2017. Pred sabo imam tako še veliko pisateljskih izzivov.«

O avtorju

Alen Nemec (1990) prihaja iz Murske Sobote, trenutno pa s svojo družino živi v Turnišču. Zaposlen je na Osnovni šoli I Murska Sobota kot učitelj razrednega pouka. Poleg pisateljevanja in branja knjig ga navdušuje šport, posebej nogomet. Kot pravi, je že od nekdaj ljubitelj književnosti, literature in filmov, tako da verjetno od tod izvira tudi njegov navdih za pisanje. Pisanja se je prvič lotil na začetku osnovne šole, ko je pisal kratke pesmi. Detektivke ga fascinirajo, pravi. »Obožujem knjige, kjer se na začetku zgodi tragedija, ki jo skozi zgodbo poskusijo razvozlati, in do konca ne veš, kdo je v resnici storilec. Tudi sam sem zelo dinamičen tip človeka, zato so mi bližje knjige, ki so bolj razgibane in preiskovalno/pustolovsko naravnane.« Slovenci smo po njegovem mnenju odlični pisci, kar dokazuje vsaka generacija, zadnje čase se vse bolj lotevamo tudi kriminalk. »Rad prebiram Tadeja Goloba, ogledal sem si tudi serije po njegovih knjižnih predlogah, moja najljubša svetovna pisca detektivk in na neki način moj navdih, pisateljski vzor, pa sta James Patterson in Jo Nesbo. Njune zgodbe so zares enkratne in te posrkajo vase, da jim komaj uspeš uiti.«

alen-nemec detektivski-roman