vestnik

Sredi Nemčavec je uredila japonski vrt

Olga Varga, 20. 9. 2021
Majda Nemeš
Japonski vrt sredi Nemčavec
Aktualno

Anesteziologinja, ki ima rada eksotične vrtove in svoje rastline izbira premišljeno. Njej zeleni raj se razprostira na dva tisoč kvadratnih metrih, najtežja skala tehta tono in pol

Kar nekaj časa je preteklo od takrat, ko sem s kolesom ali iz avta opazovala vrt, obdan z visoko rastočo živo mejo iz tise, in končno vzpostavila stik z lastnico prekrasnega vrta. S cestne strani ga ne moreš videti v celoti zaradi višine žive meje in površina vrta je kar precejšnja. Zanimalo me je pestro raznoliko zelenje. Le kaj se skriva v njem.

vrt, murska-sobota, majda-nemeš, olga-varga
Olga Varga
V svoji kreativnosti zelenega raja uživa, pravi Majda Nemeš, saj naj bi človek v japonskem vrtu iskal in našel mir v sebi in okoli sebe, se združil z naravo in našel tisto ravnovesje, ki ga je morda v tem svetu izgubil. Foto Olga Varga

To je vrt Majde Nemeš, zdravnice anesteziologinje, ki je službovala v Ljubljani, Švici, Keniji ter nazadnje v Dubaju. Po petindvajsetih letih življenja v Dubaju se je preselila v Nemčavce. Že ob nakupu hiše je želela imeti ob njej vednozeleno rastlinje, ki čim počasneje menja liste in je nezahtevno za vzdrževanje. Tudi v Dubaju je imela vrt, vendar manjšega.

Vrt je začela urejati s pomočjo vrtnarja, nato pa ga je naslednja štiri leta sama razvijala. Oblikovala ga je v želji, da postane neke vrste umetnina. Pri tem so ji bili v veliko pomoč prijatelji in brat Dušan. Rastline, ki jih nabavlja, so večinoma velike, težke, z veliko koreninsko grudo. Izbrane so premišljeno, da svojo obliko ohranjajo vse leto. Njen odnos do zelenja in vrta je drugačen, nanj gleda kot na dragocen prostor, ki ga je treba ohraniti, varovati in v njem uživati. 

japonski-vrt, nemčavci
Majda Nemeš
Japonski vrt sredi Nemčavec

Kjer človek išče in najde mir 

Vrt je sedaj star pet let in se razprostira na dva tisoč kvadratnih metrih. Ves leži na ilovnati podlagi, zato je bilo treba dodajati veliko kakovostne zemlje, urediti namakanje, položiti folijo proti plevelu in pokriti vse skupaj s sekanci. Razdeljen je na dva dela, angleški in japonski vrt. Pred hišo in v notranjem delu vrta je v začetku nastajal angleški vrt, ki ponuja zanimive prizore v vseh letnih časih. Povešava srebrna cedra pred vhodom zahteva precejšnjo oporo in se kar naprej razprostira.

V drugem delu parcele je japonski vrt, ki je prav tako razdeljen na dva dela, na klasičnega skalnatega z vsemi tipičnimi japonskimi drevesi in rastlinami. Ima tudi dva majhna potoka, ki se zlivata v tolmun. Drugi del je zen garden, kjer prevladujejo pesek, skale, voda in le tu in tam kakšna zelena površina. V sredini pa sta dva bela japonska paviljona. Vsak kamen ima svoj pomen, energijo in moč. V japonskem vrtu so prave umetnine kosi neobdelanega lesa in skulpture iz njega. Javorji, bonsaji, bori, trave so dopolnilo in dajejo mehkobo kamnu. Tu se najde in išče mir, le prepustiti se mu je treba. Podobno kot druge rastline na vrtu tudi trata potrebuje veliko nege, pri čemer ji pomaga robot. Pravi, da bi brez njega težko.

japonski-vrt, nemčavci
Majda Nemeš
Japonski vrt sredi Nemčavec

Vrt ima veliko dekorja, s pomočjo katerega izraža sebe in svoje vrednote. Najdemo glinaste amfore, les, lanterne, klopi in drugo. Lastnica je označila dekor kot piko na i. Ima dolgoročni učinek in se harmonično sklada s preostalo podobo vrta. Okrasni dodatki pritegnejo pozornost in z njimi nekateri deli vrta res zasijejo. Tako kot ima vsaka rastlina svojo vibracijo, velja za kamen, ki je na vrtu. Najtežja skala tehta tono in pol, vseh skupaj je nekje od 40 do 50 ton. 

Vrt lastnice Majde je urejen in hkrati drzen. Dan si na vrtu polepša pozno zvečer in brez zadržkov izraža to, kar ima res rada. V svoji kreativnosti zelenega raja uživa, pravi, da naj bi človek v japonskem vrtu iskal in našel mir v sebi in okoli sebe, se združil z naravo in našel tisto ravnovesje, ki ga je morda v tem svetu izgubil. V prihodnosti namerava del svojega ustvarjanja pokazati tudi javnosti v butičnem smislu, ob japonskem čaju in primerni glasbi.

japonski-vrt, nemčavci
Majda Nemeš
Japonski vrt sredi Nemčavec

Nemčavci japonski-vrt