vestnik

Jevšek: "Programsko obdobje smo zaključili kot ena bolj uspešnih držav v Evropski uniji"

Rok Šavel, 14. 3. 2024
Sašo Švigelj
Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek se je na vladni tiskovni konferenci pohvalil z rezultati koriščenja evropskih sredstev iz minulega programskega obdobja kohezije.
Aktualno

Vlada se je na današnji seji seznanila s poročilom o izvajanju kohezijske politike v minulem in aktualnem programskem obdobju.

O tem, kako uspešna je bila Slovenija pri koriščenju sredstev iz kohezijskega obdobja 2014-2020, ki se je zaključilo konec lanskega leta, in kam vse so šle evropske milijarde, smo že obširno poročali. Danes se je s tem formalno seznanila še vlada, zato je med govorci na vladni tiskovni konferenci bil tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Kot je dejal, lahko z velikim veseljem pove, da smo s koncem leta 2023, kot ena bolj uspešnih držav v Evropski uniji, zaključili programsko obdobje in izkoristili vsa razpoložljiva evropska sredstva.

Na zadnji februarski dan letošnjega leta so izplačila iz državnega proračuna znašala celo 103 odstotke, kar znaša 3,45 milijarde evrov. Zaradi finančnega zaključevanja projektov, kar je Evropska komisija v luči zunanjih okoliščin omogočila, da poteka še v letošnjem letu, pa naj bi ta številka na koncu še narasla.

Kot je dejal Jevšek, je del projektov bil zaradi poplav prenesen v aktualno programsko obdobje 2021-2027, ki se je pričelo izvajati lani in se bo zaključilo konec leta 2029. Do sedaj so na ministrstvu izdali za dobrih 334 milijonov evrov odločitev o podpori projektov iz novega programskega obdobja, kar nanese na okoli 10 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev. Minister je ob tem napovedal, da je v prihodnje za pričakovati bistveno več odločitev o podpori projektov in objav razpisov, ki se bodo financirali iz aktualnega kohezijskega obdobja, v katerem Sloveniji pripada okoli 3,2 milijarde evrov.

evropska-sredstva aleksander-jevšek ministrstvo-za-kohezijo-in-regionalni-razvoj kohezija vlada-rs