vestnik

Jevšek: Slovenija namerava program za poplave prilagoditi do konca leta

STA,Vestnik,si, 7. 9. 2023
Ribiška zveza Slovenije
Tudi ribiči v poplavah utrpeli veliko škodo.
Aktualno

Slovenija namerava program kohezijske politike, da bi lahko več sredstev uporabila za protipoplavne ukrepe, spremeniti do konca leta, je minister za kohezijo Aleksander Jevšek povedal po srečanju z evropsko komisarko za kohezijo Eliso Ferreira v Bruslju. Ta mu je zagotovila fleksibilnost pri projektih, uničenih v poplavah, je dejal.

Jevšek in Ferreira sta med drugim govorila o reprogramiranju operativnega programa kohezijske politike v večletnem finančnem okvirju 2021-2027, v katerem je Sloveniji skupno na voljo 3,2 milijarde evrov.



Za boj proti podnebnim spremembam je trenutno predvidenih več kot 800 milijonov evrov, ki ji želi vlada zdaj preusmeriti v protipoplavne ukrepe v širšem smislu, je v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju povedal Jevšek.

"Ne gre samo za zidanje protipoplavnih jezov in podobno, ampak tudi za ostale širše ukrepe, ki so povezani s podnebnimi spremembami in ki tudi preventivno vplivajo na to, da ne prihaja do dogodkov, kot smo jim bili priča," je pojasnil.

Koliko sredstev bo dejansko šlo za tovrstne projekte, bo znano šele po reprogramiranju, ki ga nameravajo po ministrovih besedah opraviti do konca leta. Možno je sicer tudi še v času izvajanja finančne perspektive, iz katere bo sredstva mogoče počrpati do konca leta 2029, je dodal.

aleksander-jevšek
Vanesa Jaušovec
Aleksander Jevšek

Minister za kohezijo in regionalni razvoj je ob tem napovedal, da bodo že v tem mesecu pripravili reprogramiranje sredstev, ki do konca letošnjega leta ne bodo porabljena v okviru finančne perspektive 2014-2020. Gre za okoli 70 milijonov evrov.



Poudaril je, da je Bruselj zagotovil fleksibilnost pri projektih, financiranih iz evropskih sredstev, ki so jih ustavile poplave. Za tiste, ki bi morali biti dokončani do konca leta, tako ne bodo veljale omejitve in ne bo treba vračati denarja.

Na komisiji so danes glede preusmeritve sredstev v okviru kohezijske politike dejali zgolj, da pogovori še potekajo. Dodali so, da ne morejo dajati konkretnih rokov ali drugih podrobnosti glede nadaljnjih korakov. So pa zavezani k nadaljnjemu sodelovanju s slovenskimi oblastmi, je poudaril tiskovni predstavnik Evropske komisije Stefan de Keersmaecker.

Sloveniji bo sicer za obnovo javne infrastrukture še letos po pričakovanjih na voljo sto milijonov evrov predplačila iz solidarnostnega sklada EU. Namenjena bodo vzpostavljanju komunikacijskih omrežij, kanalizacije, vodovodov in mostov, pa tudi poglabljanju rečnih strug, da se ob jesenskih padavinah ne bi ponovili avgustovski dogodki, je pojasnil Jevšek.

Medtem ko za izplačilo predplačila ni potrebna potrditev v Svetu EU in Evropskemu parlamentu, pa bo to potrebno za izplačilo dodatnih 300 milijonov evrov iz solidarnostnega sklada, ki je predvideno za prihodnje leto.

Po neuradnih informacijah je potrditev pričakovati predvidoma aprila 2024, tako da bo sredstva treba porabiti do oktobra 2025.

Komisarka Elisa Ferreira je po srečanju z Jevškom na družbenem omrežju X zagotovila, da EU Sloveniji v teh težkih časih stoji ob strani. Po nujnih ukrepih bo veliko dela, da prizadeto območje ne bo le obnovljeno, temveč bo bolj odporno, je navedla in napovedala ukrepe za preprečevanje poplav in drugih podnebnih katastrof.

eu slovenija komisar minister ujme