vestnik

Prestal zaslišanje: Jevšek uspešno skozi sito pristojnih odborov DZ

STA, Vestnik.si, 13. 1. 2023
Vanesa Jaušovec
Njegovo predstavitev je kot ustrezno ocenilo devet članov odbora za gospodarstvo in osem članov odbora za zadeve EU, noben ni glasoval proti.
Aktualno

Kandidat za ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek je s svojo predstavitvijo prepričal odbora za gospodarstvo in za zadeve EU. Njegovo predstavitev je kot ustrezno ocenilo devet članov odbora za gospodarstvo in osem članov odbora za zadeve EU, noben ni glasoval proti.

Suzana Lep Šimenko (SDS) je Jevškovo predstavitev označila za precej bolj vsebinsko kot pred sedmimi meseci, ko se je potegoval za vodenje vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Strinjala se je, da se razvojne razlike med regijami ne zmanjšujejo, pri čemer je posebej izpostavila počasnejši razvoj obmejnih problemskih območij. "Glavna težava je, da tega ne more rešiti en sam resor," je poudarila. Predstavitev Jevškovih prednostnih nalog je pozdravil tudi Jožef Horvat (NSi), njihov obseg pa po njegovih besedah potrjuje, da je bila vzpostavitev samostojnega ministrstva s tega področja "vsekakor smiselna". "Ključno pa je, kakšna bo politična podpora vlade," je poudaril.



Jevšek je odgovoril, da zakonodaja problemskih območjem že sedaj omogoča dodatne točke na razpisih, zato jo je treba v prvi vrsti dosledno izvajati. Glede sodelovanja z drugimi resorji in podpore predsednika vlade pa je poudaril, da je to zapisano v koalicijski pogodbi. "Predsedniku vlade bom predlagal ustanovitev medresorske delovne skupine za spremljanje regionalnega razvoja," je napovedal. Horvatu je pritrdil, da je lahko ena od rešitev za zmanjšanje vrzeli med osrednjim delom države in njenim obrobjem krepitev izobraževalnega sistema. Horvat je med predlogi izpostavil širitev mariborske medicinske fakultete, a je Jevšek opozoril, da si pri tem z evropskimi sredstvi ne bodo mogli veliko pomagati. "Nova finančna perspektiva namreč ne predvideva gradnje objektov," je pojasnil.

aleksander-jevšek, robert-golob
Vlada RS
Slika je simbolična.

Rado Gladek (SDS) je pozdravil Jevškovo namero, da se "razvoja že razvitih ne sme zavirati". "Me je pa zmotil vaš pesimizem glede ustanavljanja pokrajin. Občine z istega območja se namreč uspešno povezujemo že sedaj," mu je dejal. Jevšek je poudaril, da ne gre za pesimizem, temveč realno ocenjevanje zmožnosti glede na številne nedorečenosti pri financiranju načrtovanih pokrajin. Na vprašanje Andreja Kosija (SDS), ali še zagovarja selitev ministrstva v Maribor, je pojasnil, da postopek decentralizacije ministrstva poteka. "Decentralizacijo bomo med drugim izvajali tako, da bomo operativce razpršili po Sloveniji. Zakaj bi se moral nekdo iz Ptuja voziti v Ljubljano in tam delati za Štajersko," je dejal.



Koalicijski poslanci, med njimi Soniboj Knežak (SD) in Tomaž Lah (Svoboda), so izpostavili Jevškove izkušnje in pohvalili njegove dosežke v času vodenja vlade službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Manj pozornosti v razpravi so člani odbora namenili kohezijski politiki. So pa pozdravili Jevškovo napoved rednega poročanja o črpanju in porabi evropskih sredstev državnemu zboru, saj lahko to po njihovem mnenju tudi poveča zaupanje javnosti v preglednost porabe sredstev.

dz kandidati minister kohezija