vestnik

Jožefu Horvatu grozili: "Osebno boste plačali, če boste ovirali priznanje Palestine"

Adriana Gašpar, Kristina Božič, 6. 4. 2018
Nataša Juhnov
Poslancu Jožefu Horvati grozili zaradi oviranja priznanja Palestine. 
Aktualno

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je v sredo po seji na zasebno elektronsko pošto prejel grozilno elektronsko pošto, da bo osebno plačal, če bo še oviral priznanje Palestine. 

"Ko smo v sredo zaključili sejo odbora za zunanjo politiko, sem dobil elektronsko pošto, kjer so me opozorili, da moje delo skrbno spremljajo in da se bom, če bom še naprej oviral priznanje Palestine, postavil v neželno situacijo in osebno plačal," nam je pravkar pojasnil prekmurski poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat.
Kmalu po tem, ko je prebral elektronsko pošto, je poklical policijo, ki je naredila zapisnik in zdaj zadevo preiskuje. "Sprva sem pomislil, da gre za nekoga iz tujine, saj se zdi, kot da je nekdo besedilo nerodno prevajal," pravi Horvat, ki nam je pošto potem tudi prebral. "Ker ste poskušali ovirati prizadevanja slovenskega priznanja Palestine, sami sebe postavite v nezaželeno situacijo in osebno plačate stroške tako ali drugače. Skrbno spremljam in če boste še naprej trdno delali, da boste preprečili priznanje Palestine, boš zajebal," je iz elektronske pošte prebral Jožef Horvat. Avtor sporočila je dodali samo še, da je to elektronsko sporočilo opozorilo, in namesto podpisa je bilo zapisano anonimno.
Policija zdaj na podlagi IP naslova išče, od kod je bila elektronska pošta poslana, mu je pa glede na resnost grožnje ponudila tudi varovanje. "Nisem sprejel tega varovanja, saj še vedno verjamem, da je Slovenija varna država, in upam, da imam prav," pravi Horvat. O tem, kdo bi mu lahko grozil, pravi, da še ni niti zares razmišljal. "Najprej moramo videti, od kod je pošta prišla, potem bo že malo lažje razmišljati, kdo bi lahko bil," pravi Horvat in doda, da v resnici ne moreš vedeti.

Jutranjo sejo obstruirali

Jutranji poskus glasovanja o priznanju Palestine sicer ni uspel, saj je namesto potrebnih devetih poslancev bilo prisotnih le sedem. PoslanciSDS, NSi in del poslancev SMC so namreč jutranje nadaljevanje seje odbora za zunanjo politiko, ki jo je včeraj sklical predsednik državnega zbora Milan Brglez, obstruirali.
Kaj to pomeni za ob 13. uri sklicano izredno sejo DZ o priznanju Palestine, ostaja negotovo, a zelo verjetno seje ne bo, saj za to niso izpolnjeni pogoji. O sklepu, o katerem bi bila razprava na izredni seji, bi se namreč moralo izreči matično delovno telo - odbor za zunanjo politiko. Tudi zato je Milan Brglez večer prej dejal, da je sejo odbora za zunanjo politiko sklical proti volji predsedujočegaJožefa Horvata(NSi), saj je ta sejo v sredo zaključil, ne da bi dopustil razpravo in ne da bi se do sklepa opredelili. Povzeli so namreč mnenje zakonodajnopravne službe, da bi bil sklep nezakonit, in sejo končali.
Predsedujoča današnji seji, ki je protestirala nad sredinim vodenjem Jožefa Horvata, je izkušnjo označila za pomembno lekcijo o demokraciji."Upam, da bodo parlamentarci v naslednjem mandatu bolj pokončni in bodo spoštovali človekove pravice,"je dejala Julijana Bizjak Mlakar.
palestina grožnje Jožef Horvat