vestnik

Jubilej, ki govori o silni ljubezni

Vida Toš, 18. 10. 2017
Vida Toš
Osnovna šola Cvetka Golarja Ljutomer; ob njihovi 60. obletnici.
Aktualno

60 let podružnične osnovne šole Cvetka Golarja Ljutomer obeležili z odkritjem njegovega doprsnega kipa v garderobi šole ter z otvoritvijo učnega stavnovana v prostorih šole

Na slavnostni prireditvi ob 60. obletnici podružnične Osnovne šole Cvetka Golarja v Ljutomeru so otroci šole najprej ponovno odigrali predstavo Rumeno čudo.


d8dbed3d0d3d578f37a96071747dbdca
Vida Toš
Osnovna šola Cvetka Golarja Ljutomer; ob njihovi 60. obletnici. Predstava Rumeno čudo.


Nato pa so kot govorci spregovorili: vodja podružnice, Mateja Štefanec, ravnateljica matične šole Ivana Cankarja Ljutomer, Darja Kosič Auer, podžupan občine Ljutomer Janko Špindler - ki je ravnateljicama podelil priznanje občine.

82c9456741b221e516ecea3b74dd0864
Vida Toš
Osnovna šola Cvetka Golarja Ljutomer; ob njihovi 60. obletnici.


Kasneje, pri šoli pa jim je podaril še zastavo občine, ki zdaj visi pred šolo, spregovorila pa je tudi predstojnica republiškega zavoda za šolstvo, Irena Kumer. Ta je ob šestih desetletjih omenjene šole, ki je bila druga tovrstna za otroke s posebnimi potrebami v Pomurju, dejala, da šestedestletnico omenjene šole razume kot jubilej, ki govori o silni ljubezni in izjemni energiji, ki so jo v otroke in razvoj šole vložili pedagoški delavci, pa tudi vsi starši.
Ob 60. rojstnem dnevu šole, ki so ga posvetili Cvetku Golarju, so učenci in kolektiv šole omenjenega slovenskega pesnika, dramatika in pisatelja tudi bolje spoznali, saj so mu posvetili kulturni dan, v okviru katerega so v ljutomerski knjižnici spoznali njegova dela, življenje in se nekaj njegovih otroških pesmi tudi naučili.

0f48ca60e807d7e2e2118a1f968b9ebc
Vida Toš
Osnovna šola Cvetka Golarja Ljutomer; ob njihovi 60. obletnici.


V sklopu prireditve pa so v garderobi šole odkrili tudi doprsni kip Cvetka Golarja, ki je v Ljutomeru živel in umrl.

24e845380f9ff50f7ef21625d1c9b67b
Vida Toš
Otvoritev doprsnega kipa Cvetka Golarja. Osnovna šola Cvetka Golarja Ljutomer; ob njihovi 60. obletnici.

Na šoli pa so odprli še novo pridobitev - učno stanovanje. Obnovili so namreč skoraj štirideset let staro učno kuhinjo in ga spremenili v pravo malo stanovanje.

caaeada2d38337b88b3193568c396d79
Foto: Vida Toš
Otvoritev učnega stanovanja. Osnovna šola Cvetka Golarja Ljutomer; ob njihovi 60. obletnici.

Vodja šole Cvetka Golarja, Mateja Štefanec: “Gre za vzorčen primer spodbudnega učnega okolja, ki spodbuja vseživljenjsko učenje in je za naše učence zelo pomembno. Skozi konkretne situacije se bodo namreč učili, kako urejati prostor, da bo prijeten in zdrav za bivanje, kako kuhati, pripraviti pogrinjek ali praznovanje. Učili se bodo tudi, kje počivati, brati, preživljati prosti čas, se učiti ali družiti s prijatelji.” Vrednost investicije je štirinajst tisoč evrov: “Od tega smo pet tisoč evrov zbrali z donacijami, vse ostalo pa z materialnimi donacijami in donacijami v obliki opravljenega dela.” Prenova učilnice in sprememba v učno stanovanje je trajala leto in pol. Arhitekturno je stanovanje uredilo podjetje Biro-Biro, ostali donatorji - bilo jih je kar 27 - pa so še Krka, Sava, Farmtech, Nomis, Senpo, Murales, Senčila Medle, Senčila Roli, Mizarstvo Filipič, Krim, Avtoservis Makoter, Steklarstvo Zelko, Instalacije Kapun, M-energetika, Arko, Avto Rajh, Amt, Cleangrad, Teo Ten, Mitra, Ka El, Kava bar Štrk, Frizerski salon Mitra, Keramičarstvo Ploj ter občini Ljutomer in Veržej.

OŠ Ivana Cankarja Ljutomer Kip Cvetka Golarja Rumeno čudo Učno šolsko stanovanje