vestnik

Kacin: “Med največjimi viri okužb ostajajo vesele zabave”

Vestnik/STA, 16. 7. 2020
Zajem zaslonske slike
Jelko Kacin
Aktualno

Vlada bo dopolnila seznam varnih in nevarnih držav.

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci med drugim izpostavil podatke včerajšnjih testiranj. Kot smo že poročali, je bilo opravljenih 1032 testiranj in odkritih 19 novih okužb, od tega ena pri stanovalcu doma starejših. V bolnišnicah je trenutno 18 pacientov, od tega eden tudi na intenzivni negi. “Med največjimi viri okužb ostajajo vesele zabave,” je izpostavil Kacin, ki pravi, da se okužbe kopičijo predvsem v obstoječih žariščih, hkrati pa se že kažejo tudi rezultati karantenskih ukrepov.

Špela Horjak
Zajem zaslonske slike
Špela Horjak.

To je potrdila tudi Špela Horjak z ministrstva za zunanje zadeve, ki bo odslej Kacinova namestnica v času njegove odsotnosti. Po besedah Horjakove se razmere umirjajo, ljudje se vedno bolj zavedajo pomena izvajanja ukrepov in pomena karantenskih odločb, na to kažejo tudi podatki pregledov o tem, ali se spoštuje karantenska odločba. Kot je še povedal Kacin, je vlada na današnji seji opravila poglobljeno razpravo o ukrepih, s katerimi bi optimizirala način nadzora. Zato bo med drugim optimizirala način izdajanja in vročanja karantenskih odločb. Prav tako bo vlada dopolnila sezname varnih (zelenih) in nevarnih (rdečih) držav, o čemer bodo odločali na dopisni seji. Kacin je nato še predstavil podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje, po katerih je bil dosežen pomemben mejnik pri širjenju okužb-ena okužena oseba namreč v povprečju danes okuži manj kot eno osebo (0,84), medtem ko je po podatkih izpred nekaj mesecev ena okužena oseba v povprečju okužila dve osebi. 

Zdravstveni inšpektorat je sporočil, da je bilo v sredo opravljenih 380 od skupno 4527 nadzorov spoštovanja karantenskih odločb. Od tega je bilo 344 oseb takšnih, ki so spoštovale odločbo in so se nahajale na naslovu, ki so ga navedli kot lokacijo za prestajanje karantene. V 16 primerih oseba ni bila prisotna na mestu, ki je bilo določeno za prestajanje karantene, ni pa bilo niti enega primera, ko dostop do zemljišča ne bi bil mogoč.

"V 12 primerih so osebe še vedno navedle napačen oziroma lažen naslov, vendar je spodbuden tudi podatek, da le v enem primeru oseba ni odprla vrat. V sedmih primerih v večstanovanjskih objektih oseb ni bilo moč najti. Tudi ta številka se zmanjšuje," je poudarila Horjakova in dejala, da spoštovanje karantenskih odločb krepi in izboljšuje, država s tem dobiva novo varovalko, da bo poletnem valu število okužb čim hitreje in učinkoviteje znižala.

Inšpektorji so sicer opravili tudi dodatne kontrolne nadzore oseb, ki so bile predhodno že preverjene. Samo v začetku tedna so takšna preverjanja opravili pri 161 osebah. Glede kršitev spoštovanja odrejenih karantenskih odločb je v teku 182 postopkov. Zagrožena globa za kršitev je določena v zakonu o nalezljivih boleznih, ta znaša od 400 do 4000 evrov. Štirim tujim državljanom so bili izdani neposredni plačilni nalogi, vsakemu v višini 400 evrov.

koronavirus vlada
Kaj zdaj berejo drugi