vestnik

Kaj lahko komunala naredi s kartonsko embalažo za mleko in sokove?

Oglasno sporočilo, 10. 6. 2019
Arhiv narocnika
Aktualno

Z namenskim zbiranjem odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove, ki jo poznamo tudi kot tetrapak embalažo, lahko občani pod okriljem komunale poskrbijo za lasten vir novih, recikliranih higienskih papirnatih izdelkov, ki jih uporabljajo v isti lokalni skupnosti. T. i. komunalni snovni krog kartonske embalaže za mleko in sokove je dokazano učinkovit: na območju osmih občin na novomeškem so v treh letih namensko zbrali in reciklirali okoli 2,6 milijona litrske embalaže te vrste. Tako so pred sečnjo ohranili 2.200 m2 gozda in preprečili izpuste 60 ton CO2.


Osem občin pod okriljem Komunale Novo mesto je pred štirimi leti kot prva lokalna skupnost začelo namensko zbirati odpadno tetrapak embalažo, ki jo pošiljajo v recikliranje v podjetje Lucart. Tam iz nje izdelajo higienske papirnate izdelke in podajalnike zanje. Nove izdelke iz surovine, ki so jo priskrbeli v svoji skupnosti, zatem koristno uporabljajo v lokalnih institucijah, kot so občine, šole, knjižnice … S to odpadno embalažo pokrivajo že 60 % svojih potreb po surovini za izdelavo higienskega papirja, delež pa narašča.

10e716c49e9124c4b1e8018d8afd834f
Arhiv narocnika
Ločeno zbiranje odpadne embalaže za mleko in sokove, pogosto jo imenujemo tetrapak embalaža, omogoča njeno recikliranje in izdelavo novih, kakovostnih izdelkov.


Več o ločenem zbiranju odpadne embalaže lahko izveste TUKAJ.
Do prihrankov z izvirno idejo in inovativnim postopkom recikliranja.
Občani osmih občin na novomeškem z ločenim zbiranjem odpadne tetrapak embalaže, ki jo prevzame komunalno podjetje, postajajo samozadosten vir surovin za izdelke, ki jih potrebujejo. Inovativni model komunalnega snovnega kroga embalaže za mleko in sokove so razvili v slovenskem podjetju Valtex, tehnološki postopek pa v italijanskem podjetju Lucart. Krog partnerjev oblikujeta še Komunala Novo mesto in družba Dinos DROE Unirec. Gre za vzdržen in učinkovit primer krožnega gospodarstva v lokalni skupnosti, ki ga zaradi dokazanih pozitivnih učinkov vzpostavljajo tudi druge slovenske občine pod okriljem komunalnih podjetij.
Projekt je na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu prejel posebno pohvalo – highly commended. Tommaso De Luca, direktor korporativnega komuniciranja v podjetju Lucart, poudarja: »Kot eden največjih evropskih proizvajalcev higienskega papirja ta pionirski projekt in referenčni primer dobre prakse promoviramo ter spodbujamo druge države, da mu sledijo.«


Več o dogodku si lahko pogledate TUKAJ.


Pet korakov komunalnega snovnega kroga v lokalni skupnosti:
1.Občani izpraznjeno kartonsko embalažo za mleko in sokove tako kot doslej odlagajo v
rumene zabojnike za odpadno embalažo.
2. Komunalno podjetje izprazni zabojnike po utečenem urniku in preda njihovo vsebino
družbam za ravnanje z odpadno embalažo.
3. Embalažo v sortirnem centru ločijo na različne frakcije: na plastično, kovinsko, embalažo za
mleko in sokove itd. Sortirane frakcije stisnejo v bale in odpeljejo v predelavo.
4. Balirano kartonsko embalažo za mleko in sokove prevzame podjetje Lucart. Tam embalažo
reciklirajo in iz reciklirane surovine izdelajo nove, kakovostne papirnate higienske izdelke,
skladne z visokimi okoljskimi in zdravstvenimi standardi.
5. Nove izdelke podjetje Valtex, Lucartov slovenski distributer, dobavi javnim ustanovam v
sodelujoči občini.


287c55c5399f1d4a1587ab93c9991ccc
Arhiv narocnika
V italijanskem podjetju Lucart iz kartonskega dela odpadne embalaže za mleko in sokove izdelajo higienske papirnate izdelke, iz alufolije in plastične mase pa podajalnike zanje.

Več o postopku izveste TUKAJ.
Kako deluje komunalni snovni krog v Novem mestu?

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/wmKl9kwqRBM##

lucart embalaža komunala recikliranje odpadna embalaža oglasno sporočilo