vestnik

Kaj se dogaja z napovedano gradnjo trgovskega središča Mercator v središču Murske Sobote?

Rok Šavel, 4. 5. 2023
Jure Kljajić
Deponija na lokaciji nekdanjega Potrošnika.
Aktualno

Izvedba projekta se je ob spremembah prostorskih aktov pomaknila v leto 2025.

Kmalu bodo minila tri leta od takrat, ko sta si soboški župan Aleksander Jevšek in Luka Jurkovič iz Mercatorja pred degradiranim območjem Potrošnika, zemljiščem trgovske družbe, ki obsega 14 tisoč kvadratnih metrov, segla v roke in predstavila gradnjo velikega trgovskega središča. Poleg samopostrežne trgovine, hipermarketa Mercator, naj bi bilo v objektu več najemniških lokalov, uredili bi okoli 130 parkirnih mest, zunanje zelene površine, površine za pešce in kolesarje ter otroško igrišče. Od takrat se razen porušenja objektov, v katerih je nekoč domovala uprava Potrošnika s skladiščem in dvema prodajalnama, ni zgodilo prav veliko.

deponija, potrošnik, mercator, pomgrad, slomškova
Jure Kljajić
Po treh letih od velike napovedi novega trgovskega središča se danes območje Potrošnika uporablja kot začasna deponija družbe Pomgrad.



Čeprav so sprva gradnjo predvidevali sočasno z ureditvijo Slomškove, Slovenske in Gregorčičeve ulice ter Ulice arhitekta Novaka, kar bi bilo tudi najbolj racionalno, se je izvedba projekta zaradi potrebnih sprememb prostorskih aktov zamaknila. Trenutno se še pripravlja občinski podrobni prostorski načrt in tudi ponovna sprememba zazidalnega načrta. Sredi aprila so se v sklopu javne razgrnitve sprememb zazidalnega načrta do nameravane gradnje najbolj kritično opredelili v Društvu prijateljev Sobote, saj po njihovem mnenju v središče mesta ne spada pritlična trgovina, brez podzemnih parkirišč, ker bo »porušila stoletni koncept razvoja Murske Sobote«.

deponija, potrošnik, mercator, pomgrad, slomškova
Jure Kljajić
Nadaieva hiša je v denacionalizacijskem postopku, po katerem bo večinski delež pripadel dedičem, Mercator pa bo 41-odstotni lastnik stavbe.

Usoda Nadaieve hiše

Kaj bo z tako imenovano Nadaievo hišo v Slomškovi ulici, ki je pri Mecatorju v sklopu sanacije leta 2021 niso porušili? Trgovec je sicer zemljiškoknjižni lastnik objekta, ampak je nepremičnina v denacionalizacijskem postopku, ki se bo po navedbah predstavnice Mercatorja v javni razpravi končal na način, da bo družba Mercator 41-odstotni lastnik stavbe, 59-odstotni delež pa bo pripadel dedičem. Kot kaže, bo tako zgradba ob soboškem finančnem uradu z mešanim lastništvom še kar nekaj časa kazila podobo ulice in mesta.




Odprti za različne kombinacije 


Katja Švab, predstavnica Mercatorja, je zatrdila, da so pri gradnji objekta odprti za različne kombinacije, tudi za gradnjo trgovsko-stanovanjskega objekta. »Investitor je znan in zainteresiran za različne programe, še bolj kot samo za gradnjo trgovskega centra« je dejala navzočim in izrazila pričakovanje, da bi bil objekt zgrajen leta 2025. Mercator investicije, ocenjene na okoli sedem milijonov evrov, ne bo financiral sam, ampak bo šlo za tako imenovani »sell and lease back« posel, kar je pogosta praksa pri tovrstnih investicijah. Investitor bo objekt zgradil in ga oddal Mercatorju v poslovni najem. Objekt naj bi zgradila družba Iskra Impuls, katere lastnik Ante Bračić je tesno povezan s Pavlom Vujnovcem, ključnim človekom lastnice Mercatorja, hrvaške skupine Fortenova. Bračić je nedavno po poročanju hrvaških medijev za dobrih 20 milijonov evrov od Fortenove odkupil kompleks Super Konzum na eni izmed najbolj atraktivnih lokacij v Zagrebu, sodeluje pa tudi pri številnih nepremičninskih projektih v Sloveniji. Gre za močnega igralca z dobrimi zvezami, ki nastopa predvsem v ozadju.

Pred hrvaško skupino Fortenovo, lastnico Mercatorja, so številne spremembe. Po šestih letih so tako zamenjali generalnega direktorja Mercatorja Tomislava Čižmića in na to mesto imenovali dosedanjega člana poslovodstva Tomislava Kramarića, ob tem pa je Fortenova sprožila tudi postopek preverjanja zanimanja za nakup delnic matične družbe. Lastnici skupine sta namreč ruski banki Sberbank in VTB, ki sta pod udarom mednarodnih sankcij.

Jure Kljajić
Deponija na lokaciji nekdanjega Potrošnika.
mercator prostorski-akt murska-sobota gradnja društvo-prijateljev-sobote