vestnik

Kako v vročih dneh poskrbeti, da bo hrana varna?

Vestnik.si, 30. 7. 2024
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Poletje brez piknikov si je težko predstavljati. Odlične jedi in druženje na prostem zraku sta popolni sestavini za sproščeno vzdušje in ustvarjanje nepozabnih trenutkov. Vendar pa lahko brezskrbno zabavo hitro pokvarijo bolezni, ki se prenašajo s hrano. Da bi se izognili morebitnim težavam, smo pripravili nekaj nasvetov za varno ravnanje s hrano, ki jih je še posebej pomembno upoštevati v vročih poletnih dneh.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da je v vročih dneh še posebej pomembno poskrbeti za varnost živil, da se izognemo neprijetnim zdravstvenim težavam. Ključnega pomena sta higiena in pravilna priprava hrane.

Osnovne smernice za varno ravnanje s hrano je potrebno upoštevati še posebej v času visokih temperatur in pri pripravi hrane na prostem, izpostavljajo na Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

To vključuje vzdrževanje čistoče, ločevanje surovih in termično obdelanih živil, zagotavljanje ustrezne termične obdelave, shranjevanje živil na pravilni temperaturi, uporabo neoporečne vode ter skrbno izbiro varnih surovih živil. 

Kako poskrbeti za čistočo?

Mikroorganizmi, ki lahko vplivajo na zdravje ljudi, so prisotni v zemlji, vodi, živalih in ljudeh. Prenašajo se lahko z rokami, čistilnimi krpami in kuhinjskimi pripomočki, kot so deske za rezanje. Nezaželeni gosti se lahko prenesejo na živila že ob najmanjšem stiku, kar lahko povzroči bolezni, ki se prenašajo s hrano. Da se temu izognemo, je treba upoštevati naslednje nasvete:

– Roke si umijemo pred rokovanjem z živili in večkrat med pripravo hrane.

– Roke si umijemo po uporabi stranišča.

– Redno umivamo in razkužujemo vse površine ter pripomočke za pripravo hrane.

– Kuhinjo in živila zaščitimo pred žuželkami, škodljivci in drugimi živalmi.

umivanje rok
Pixabay
Fotografija je simbolična.

Kako pravilno ločevati surova in kuhana živila

Surova živila, zlati  meso, perutnina in morski sadeži ter njihovi soki, lahko vsebujejo mikroorganizme, ki se lahko prenesejo na druga živila med pripravo in shranjevanjem. Da preprečimo kontaminacijo, upoštevajte naslednje nasvete:

– Surovo meso, perutnino in morske sadeže vedno ločite od drugih živil.

– Za pripravo surovih živil uporabljajte ločene pripomočke, kot so noži in rezalne deske.

– Živila hranite v zaprtih posodah, da preprečite stik med surovimi in predelanimi živili.

Varna in učinkovita toplotna obdelava

S pravilno toplotno obdelavo uničimo skoraj vse nevarne mikroorganizme, vključno s patogenimi bakterijami, kot je salmonela. Raziskave so pokazale, da kuhanje pri temperaturi 70 stopinj Celzija zagotavlja varnost živil za uživanje. Posebno pozorni moramo biti pri živilih, kot so mleto meso, pečenke, večji kosi mesa in perutnina. Upoštevajte naslednje nasvete za ustrezno toplotno obdelavo:

– Meso, perutnino, jajca in morske sadeže vedno temeljito toplotno obdelajte.

– Juhe in enolončnice segrejte na vsaj 70 stopinj Celzija, temperaturo preverite s termometrom.

– Že kuhana živila pred zaužitjem ponovno toplotno obdelajte.

– Živila shranjujte na ustrezni temperaturi v hladilniku.

juha, kuhanje
Pixabay
Fotografija je simbolična.

Pravilno shranjevanje živil za preprečevanje razmnoževanja mikroorganizmov

Hranjenje živil na sobni temperaturi omogoča hitro razmnoževanje mikroorganizmov. Temperatura pod pet stopinj Celzija ali nad 60 stopinj Celzija lahko upočasni ali ustavi njihovo rast, vendar se nekateri nevarni mikroorganizmi lahko razmnožujejo tudi pri temperaturah pod pet stopinj Celzija. Tukaj so priporočila za pravilno shranjevanje živil:

– Kuhana živila ne smejo biti na sobni temperaturi dlje kot dve uri.

–  Kuhana in pokvarljiva živila takoj shranite v hladilnik (na temperaturi pod pet stopinj Celzija)

– Kuhana živila naj ostanejo vroča do postrežbe (vsaj 60 stopinj Celzija)

– Živila ne shranjujte predolgo, tudi če so v hladilniku.

– Zamrznjenih živil ne odmrzujte na sobni temperaturi.

Varna uporaba vode in surovih živil za preprečevanje okužb

Kakovost vode je ključna za varno pripravo hrane. Surova živila, vključno z vodo in rižem, lahko vsebujejo nevarne mikroorganizme in kemikalije. Strupene snovi se lahko pojavijo tudi v pokvarjenih ali plesnivih živilih. Da zmanjšate tveganje, upoštevajte naslednje nasvete:

– Uporabljajte neoporečno vodo ali pa jo prekuhajte.

– Izbirajte sveža in zdravstveno varna živila.

– Za večjo varnost, raje izberite predelana živila, kot je pasterizirano mleko.

– Ne uporabljajte živil, ki so presegla rok uporabe.

– Temeljito operite sadje in zelenjavo. 

nasveti poletja hrana bolezni shranjevanje-zivil