vestnik

(KAKO SMO VOLILI) Logar prepričal tudi največ Pomurcev, najmočneje v lendavskem okraju

Rok Šavel, 24. 10. 2022
Primož Lavre
Javnomnenjske ankete so se izkazale za točne - Anže Logar je zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev.
Aktualno

Zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev Anže Logar je zmagal tudi v vseh pomurskih volilnih okrajih.

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah, udeležba je bila več kot 51-odstotna, je nesporni zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev Anže Logar, ki se bo v drugem krogu pomeril z Natašo Pirc Musar. Milan Brglez, kandidat dveh največjih koalicijskih strank Gibanja Svobode in SD, je močno zaostal. V odzivih na rezultat volitev je premier in predsednik Gibanja Svobode Robert Golob poudaril pomen skupnega kandidata dveh koalicijskih partneric, kar je po njegovi oceni dobra popotnica za naprej, kakor tudi za enotnost in trdnost vladne koalicije, ob tem pa tudi bolj ali manj napovedal, da bodo v drugem krogu podprli Natašo Pirc Musar, ker deli vrednote, ki so jim blizu ter je tudi prepričan v njeno zmago v drugem krogu. Brglez, ki mu tako ni uspel preboj v drugi krog, saj je zbral skoraj 100 tisoč manj glasov od drugouvrščene Pirc Musarjeve, pa je napovedal nadaljevanje projekta povezovanja Gibanja Svobode in Socialnih demokratov in zanikal, da bi rezultat lahko interpretirali kot nezaupnico vladni koaliciji.

robert golob, milan brglez, tanja fajon
STA
Robert Golob in Tanja Fajon, vodji strank Gibanje Svoboda in SD, ki sta podprli kandidaturo Milana Brgleza, sta že napovedala podporo Nataši Pirc Musar, največje Brglezove konkurentke prvega kroga, v drugem krogu predsedniških volitev.

Anže Logar je na državni ravni zbral skoraj 34-odstotni delež glasov, Nataša Pirc Musar pa je prepričala skoraj 27-odstotni delež volivcev, ki so včeraj oddali svoj glas. Tretjeuvrščeni Brglez je zbral dobrih 15-odstotkov glasov, sledijo Vladimir Prebilič z 10,66 odstotki, Sabina Senčar s slabimi šestimi odstotki, Janez Cigler Kralj z nekaj več kot štirimi odstotki in kot zadnji Miha Kordiš, ki je prepričal skoraj tri odstotke volivcev.


24. aprila vsa Slovenija modra, danes rumena


Zemljevid Slovenije je po današnjem prvem krogu predsedniških volitev popolnoma drugače obarvan kot 24. aprila po državnozborskih volitvah, ko je zmagala stranka Gibanje Svoboda. V vseh osmih volilnih enotah je namreč tokrat zmagal Logar, od tega je ravno v ptujski, kamor spada tudi Pomurje, dosegel najboljši rezultat, saj je zbral 39,45-odstotka glasov. Podobno je na ravni volilnih okrajev, kjer je bila Pirc Musarjeva zmagovalka le v Ljubljani, Mariboru, Jesenicah in v Zagorju ter okraju Hrastnik-Trbovlje, Prebilič pa je zmagal v domačem Kočevju. Zanimivo, Logar je zmagal tudi v Novi Gorici, domačem okraju predsednika vlade, kjer je "vladni" kandidat Milan Brglez zaostal tudi za Pirc Musarjevo. Prav v vseh okrajih v Pomurju je Logar dosegel boljši delež glasov od skupnega na državni ravni, še najbolj izrazito pa je zmagal v lendavskem okraju, kjer je zanj glasovalo blizu 42-odstotka volivcev. V lendavskem volilnem okraju izstopa tudi rezultat Cigler Kralja, kar je moč pripisati dejstvu, da gre za domač okraj poslanca Nove Slovenije Jožefa Horvata. Volilna udeležba v Pomurju je bila sicer nižja od udeležbe na državni ravni.

Udeležba in izidi v pomurskih volilnih okrajih

Lendava (udeležba 40,36-odstotna)

Anže Logar 41,78%
Nataša Pirc Musar 28,68%
Milan Brglez 12,25%
Janez Cigler Kralj 5,74%
Vladimir Prebilič 5,66%
Sabina Senčar 4,19%
Miha Kordiš 1,69%

Murska Sobota 1 (udeležba 47,58-odstotna)

Anže Logar 34,59%
Nataša Pirc Musar 31%
Milan Brglez 16,95%
Vladimir Prebilič 5,92%
Sabina Senčar 4,90%
Janez Cigler Kralj 4,45%
Miha Kordiš 2,18%

Murska Sobota 2 (udeležba 49,98-odstotna)

Anže Logar 34,38%
Nataša Pirc Musar 31,16%
Milan Brglez 17,40%
Vladimir Prebilič 6,25%
Janez Cigler Kralj 4,24%
Sabina Senčar 3,96%
Miha Kordiš 2,61%

Ljutomer (udeležba 46,66-odstotna)

Anže Logar 35,73%
Nataša Pirc Musar 29,85%
Milan Brglez 15,54%
Vladimir Prebilič 6,68%
Sabina Senčar 5,76%
Janez Cigler Kralj 4,21%
Miha Kordiš 2,22%


Gornja Radgona (udeležba 47,68-odstotna)

Anže Logar 34,03%
Nataša Pirc Musar 30%
Milan Brglez 14,37%
Vladimir Prebilič 6,97%
Sabina Senčar 6,86%
Janez Cigler Kralj 5%
Miha Kordiš 2,77%

nataša pirc musar, aleš musar
STA
V taboru Nataše Pirc Musar so primerno proslavili uvrstitev v drugi krog predsedniškh volitev. Za prvouvrščenim Logarjem je zaostala za približno 60 tisoč glasov.

Pirc Musarjeva je v izjavi za medije spopad v drugem krogu označila za "spopad vrednot", Logar pa je vnovič poudaril pomen povezovanja. Petega predsednika ali predsednico države, po Milanu Kučanu, Janezu Drnovšku, Danilu Türku in Borutu Pahorju, bomo tako, kot po pričakovanjih, dobili šele po 13. novembru.

predsedniške-volitve analiza udeležba glasovanje pomurje