vestnik

Kako učinkovito odpravite težave s prebavo in napihnjenost

Vsebino omogoča Spletnik, 28. 1. 2022
Osebni arhiv
Odpravite težave s prebavo in napihnjenostjo.
Aktualno

Hitro, vnaprej pripravljeno, predelano hrano, sladke pijače in energijske napitke, slabo telesno aktivnost, stres, čustvene stiske in vrsto drugih dejavnikov zlahka združimo pod pojem sodobnega, modernega načina življenja. Ki pa je - to ni nobena skrivnost - zdravju nadvse škodljiv.

Za najpogostejši pokazatelj, da je temu resnično tako, velja črevesje, kjer se nalagajo neizločeni toksini in strupi. Ker pa se v črevesju nahaja kar 70 odstotkov našega imunskega sistema, je zdravje tega ključno za zdravje celega telesa. V primeru slabe prebave se težave namreč ne pojavljajo le v obliki driske, napihnjenosti, težkega odvajanja blata ali trdega blata, temveč tudi v obliki pomanjkanja energije, slabega počutja in utrujenosti, posledično pa celo zmanjšane odpornosti, kar pripelje do večje dovzetnosti za okužbe ter infekcije.

A vsi vemo, da zgoraj naštetih povzročiteljev slabe črevesne flore ne moremo vedno ali vsaj ne v celoti odstraniti iz svojega vsakdana. Zato si lahko pomagamo drugače, najbolje s probiotiki.

Probiotiki kot prehransko dopolnilo ali zdravilo


Probiotiki so mlečnokislinske bakterije, pogosto imenovane tudi probiotične bakterije, ki se nahajajo v hrani, denimo jogurtu. Zanje je značilen ugoden vpliv na skupek živih mikroorganizmov, naravno prisotnih v prebavilih. Raziskave kažejo, da se v telesu nahaja kar kilogram in pol do dveh kilogramov "dobrih" bakterij, ki so izredno pomembne za doseganje ravnovesja črevesne mikroflore. To pa je predpogoj za nemoteno delovanje celotnega imunskega sistema.


S tem razlogom je treba poskrbeti za zadosten vnos probiotikov. A ker izključno s hrano to le težko dosežemo, si je treba pomagati z različnimi pripravki, med katerimi razlikujemo med probiotiki kot prehranskimi dopolnili in probiotiki kot zdravili.

mlecni probiotiki
Osebni arhiv
Mlečni probiotiki.

Slednja so seveda v prednosti, saj zdravila premorejo kontrolirano sestavo, povezano s strožjo zakonodajo in testiranji. V vsakem primeru pa je probiotike pomembno izbrati glede na vrsto težav.

Dandanes so na voljo različni probiotiki tako v obliki tablet, pastil, kapljic, žvečljivih tablet kot koncentrata in tekočine. Vse njih ponujamo tudi v spletni trgovini Moja lekarna, kjer lahko izbirate med probiotiki BioGaia, Acidosalus, BactoFlor, Prolife in številnimi drugimi.

Zadosten vnos probiotikov poskrbi za učinkovito razgradnjo hrane, uničenje slabih snovi, prisotnih v telesu, in za optimalno delovanje telesa. Morate pa pri izbiri upoštevati, kateri mikroorganizmi se nahajajo v dopolnilu ali zdravilu, koliko teh oziroma koliko kolonijskih enot živih bakterij je prisotnih v dnevnem odmerku in katera vrsta bakterijskih sevov je vključena v pripravek.


Najbolje je, če se o tem posvetujete z zdravnikom ali našimi strokovnjaki, kajti probiotiki kljub vsemu niso prava rešitev za prav vsako prebavno težavo, kamor sodi tudi napihnjenost, s katero se vsaj enkrat mesečno sreča kar polovica populacije.

Napihnjenost

Med eno najzanimivejših dejstev o človeškem telesu sodi ta, da ima novorojenček sterilno črevesje, v katerega pa že ob prvem hranjenju vstopijo bakterije. Odrasel človek ima v sebi kar okoli petsto vrst bakterij, med katerimi so tako "dobre" (koristne) kot "slabe" (škodljive). Zdrav človek med njimi vzdržuje ravnovesje, nanj pa vplivajo tudi higienske razmere, čeprav ne gre zanemariti niti sprememb okolja (med denimo potovanji), okužb z virusi, strahu in uživanja antibiotikov ter alkohola. Vse našteto namreč črevesno floro lahko poruši in povzroči drisko, še pogosteje napenjanje in napihnjenost.

Slednja se najpogosteje pojavljata v obliki bolečin v trebuhu, in sicer v popoldanskem času oziroma po obroku. V primeru, da se bolečina oglasi nemudoma po obroku, gre najverjetneje za motnjo želodca, če je od obroka že minilo nekaj časa, pa za motnjo črevesja, pri čemer je slednje pri ženskah povezano še s hormoni.

napihnjenost in probiotiki
Osebni arhiv
Napihnjenost in probiotiki.

Kot za vsako drugo težavo, tudi za napihnjenost velja, da to učinkovito preprečuje hrana, v tem primeru bogata z vlakninami, saj te prebavo pospešujejo in izboljšujejo. Podoben učinek imajo probiotiki, ki so občasno lahko prava izbira.

Uporaba mikroorganizmov raznih probiotikov 

V primeru driske kot posledice:

● okužbe z mikroorganizmi (črevesna viroza, potovalna driska)

● uživanja antibiotikov in kemoterapije

● obsevanja trebušnih organov

V primeru napihnjenosti in napenjanja kot posledice:

● uživanja hrane in pijač (zelje, fižol, gazirane pijače)

● uživanja zdravil

● uživanja šumečih tablet

Ob težavah z napihnjenostjo se je priporočljivo izogibati brokoliju, cvetači, stročnicam in zelju, medtem ko je priporočljivo uživati kosmiče, jagode, borovnice in suho sadje, še posebej slive ter marelice.


Zgaga


Še ena težava, katere izvor se sicer ne nahaja v črevesju, je pa z njim tesno povezana, se imenuje zgaga. Izločanje želodčne kisline je ena tistih nadlog, s katerimi se v odrasli dobi sreča malodane vsak, vendar je zdravljenje te mogoče. Na trgu se lahko najde gastrorezistentne tablete, ki v nadvse kratkem času odpravijo vse simptome refluksa. Ker takšne tablete vsebujejo učinkovino pantoprazol, ki poskrbi za dolgotrajen, 24-urni učinek, jih je priporočljivo zaužiti skupaj s tekočino neposredno pred jedjo, najbolje pred glavnim obrokom, saj bo na ta način poskrbela za uravnoteženo izločanje kisline.

pekoca zgaga probiotiki
Osebni arhiv
Pekoča zgaga.

Ne glede na to, ali uživate katerega od predstavljenih prehranskih zdravil/dopolnil oziroma probiotike, boste v izogib opisanim težavam največ prispevali, če posežete po hrani, ki prebavne motnje preprečuje. Mednjo sodijo ovsena kaša, jogurt, avokado, kumare, šparglji in zeleni čaj, pa tudi česen. Kljub temu pa velja, da se je ob vsaki težavi vredno posvetovati s strokovnjakom.

Zato se v primeru prebavnih motenj ali težav z napenjanjem in napihnjenostjo, prav tako ob pojavu zgage, posvetujte. Strokovnjaki Moje lekarne smo za vsa vprašanja kadarkoli na voljo na telefonski številki 040 474 672 in elektronskem naslovu info@moja-lekarna.com.

Vsebinska zasnova članka: mag. farm. Maja Lukanc

Zanimivo branje pa še:Vse o zeolitu, njegovih učinkih in prečiščevanju prebavnega trakta

Povzeto po:

  1. Everyday Health - 9 Common Digestive Conditions From Top to Bottom: https://www.everydayhealth.com/digestive-health/common-digestive-conditions-from-top-bottom/

  2. Medline Plus - Digestive diseases: https://medlineplus.gov/ency/article/007447.htm 

  3. NCCIH - Probiotics: What You Need To Know: https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know

  4. N. Mollakhalili - Probiotic Supplements and Food Products: A Comparative Approach: https://www.researchgate.net/publication/320588924_Probiotic_Supplements_and_Food_Products_A_Comparative_Approach 

prebava napihnjenost