vestnik

Kako zdraviti išias?

Vsebino omogoča Spletnik, 16. 12. 2021
Arhiv naročnika
Bolečine v hrbtu so lahko zelo različne.
Aktualno

Bolečine v hrbtu so lahko zelo različne. Lahko nas zadenejo nenadoma po travmatski poškodbi ali pa se počasi krepijo iz tedna v teden v obliki kroničnih bolečin. Bolečina je lahko trenutna in kratkotrajna (akutna) ali dolgotrajna (kronična).

Manj intenzivne bolečine lahko omilimo z zdravili brez recepta, hujše pa potrebujejo specialno zdravljenje  s fizioterapijo in kineziologijo. Izvor bolečine je pogosto težko natančno diagnosticirati, zato je pomembna natančna klinična diagnostika s strani fizioterapevta in MRI slika z mnenjem specialista ortopeda. V kliniki Medicofit opravijo 10 različnih kliničnih testov kadar gre za sum na išias.

Kaj je išias?

Išias je splošno razširjeno ime za bolečino v hrbtu oziroma nogi zaradi draženja ishiadičnega živca (nervus ischiadicus). Ta živec je najdebelejši živec v telesu. Začne se v ledvenem in križnem delu hrbtenjače in poteka preko zadnjice do konca noge. Išias ni dejanska bolezen ali poškodba, temveč simptom, ki kaže na težave s hrbteničnimi strukturami:

-          hernija medvretenčne ploščice,

-          ledvena spinalna stenoza (zožitev hrbteničnega kanala),

-          spondilolisteza (zdrs vretenca v smeri naprej),

-          osteofiti,

-          obraba fasetnega sklepa,

-          tumor na hrbtenici,

-          travmatska poškodba hrbtenice,

-          infekcija.

Vsa našteta stanja lahko pritisnejo ali poškodujejo ishiadični živec. Simptomi so odvisni od nivoja in stopnje poškodbe ali utesnitve ishiadičnega živca.



Simptomi išiasa

Simptome išiasa srečamo tudi pri mlajši populaciji, vendar redko (takrat je potrebno nujno opraviti diagnostični pregled), precej bolj pogosto se pojavijo kot posledica normalnih starostnih degeneracij hrbtenice pa med 30. in 50. letom starosti.

Bolečina Išiasa

Bolečina pri išiasu je različna: občutimo lahko bolečino v obliki nemotečega zbadanja ali močnejšo topo široko bazno bolečino. V nogi večkrat lahko opazimo pekoč občutek in žgočo bolečino. Bolečina je lahko prisotna do nivoja stopala.


Mravljinci

Mravljinčenje, ki se poslabša ob sedenju, spremlja bolečino v nogi, temu pa se pridružijo še težave pri premikanjuin kontroli noge ter stopala.

Ena noga

Običajno pri išiasu čutimo bolečino le po eni strani zadnjice in vzdolž ene noge. Le redko se ta občutek prenese še na drugo nogo.




Položaj

Ni vseeno, v katerem položaju smo. Bolečina se lahko poslabša, ko sedimo, najpogosteje pa nam otežuje stanje in hojo. Stanje se lahko poslabša tudi ob nenadnih gibih, kot je kašljanje. Tudi ležanje za išias pogosto ni najbolj ugoden položaj, zato si je med spanjem dobro pomagati z dodatno blazino.

Kako si pomagati sam?

Vsekakor je najbolje, da s svojim življenjskim slogom pripomoremo k temu, da zmanjšamo možnosti, nastanka simptomov išiasa. Sodoben način življenja namreč močno ogroža hrbtenico zaradi prisilne drže, pogostega in dolgotrajnega sedenja, povišane telesne teže in premalo gibanja.

Hrbtenica ni narejena za sedenje, saj sedenje ni človeku naraven položaj. Hrbtenica je narejena za pokončno hojo. 20 minut sedenja povzroči ireverzibilne spremembe na hrbtenici, sedenje je potrebno prekiniti vsaj za 1 minuto vsakih 20 minut.

Če do bolečin v hrbtenici pride, lahko pomagajo protibolečinska in protivnetna zdravila (naproksen ali ibuprofen), ključnega pomena pa je pravilna telesna aktivnost v obliki specialnih vaj za hrbtenico, ki zmanjšajo možnost pojava bolečinin okvare hrbtenice. Pomembno je, da vaje izvajamo pravilno, kineziologi v kliniki Medicofit vaje prilagodijo individualno vsaki hrbtenici. V kliniki Medicofit izvajajo specialno preventivno vzdrževanje hrbtenice ter akutno zdravljenje simptomov išiasa.

redna telesna aktivnost
Arhiv naročnika
Manj intenzivne bolečine lahko omilimo z zdravili brez recepta, hujše pa potrebujejo specialno zdravljenje s fizioterapijo in kineziologijo.

Bolečino in oteklino je prvih nekaj dni priporočljivo blažiti s TECAR in LASER terapijo, ki globinsko zmanjšujeta vnetja ter mikro poškodbe. Pri zdravljenju simptomov išiasa pomaga toplota, ki jo globoko v tkivu proizvedemo s TECAR napravo.

Zdravljenje išiasa

Ob pojavu išiasa je nujen obisk fizioterapevta, ki izvede diagnostični pregled in predpiše primerno terapijo.

Ker je išias v resnici skupina simptomov, morajo fizioterapevti in kineziologi najprej pridobiti temeljne informacije o vzroku nastanka in tipu patologij, ki simptome išiasa povzročajo. Zdravljenje in vse metode terapij se opredelijo šele, ko je opravljen diagnostični pregled s kliničnim testiranjem.



Zdravljenje IŠIASA vključuje:

Obravnava akutno bolečinsko stanje, vzpostavi osnovno funkcijo ledvenega predela hrbtenice in lažjih gibalnih vzorcev. Uporablja instrumentalno terapijo, manualno terapijo in prilagojeno terapevtsko vadbo.

  • VisokoTonska Električna stimulacija živcev

Pri tej metodi se na telo namestijo elektrode, ki z rahlim električnim tokom stimulirajo živce in delujejo tudi na celični metabolizem, kjer zmanjšujejo vnetje in delujejo tudi analgetično. Z električno stimulacijo Hitop v kliniki Medicofit izvajajo tudi aktivacijo mišicv akutni bolečinski fazi.

  • Manualna terapija

Manualna terapija se uporablja v začetni fazi odpravljanja simptomov, nato pa ji morajo nujno slediti specialne terapevtske vaje za izboljšanje funkcije ključnih segmentov.

  • Kinezioterapija

Uporablja specialne vaje za izboljšanje mišičnih simetrij, mišične vzdržljivosti in splošne telesne funkcije. S kinezioterapijo pacient pridobi sposobnost normalnega gibanja in se postopoma vrne v željene športne aktivnosti.


Operativno zdravljenje išiasa se izvede šele takrat, kadar konzervativno zdravljenje ni uspešno. V kliniki Medicofit priporočajo vsaj 6 mesečno zdravljenje s specialnimi terapijami fizioterapije in kineziologije, preden se stanje zdravi operativno. V vsakem primeru je potrebno funkcijo hrbtenice in spodnjih okončin izboljšati ne glede na metodo zdravljenja.

95% pacientovv kliniki Medicofit izboljša simptome išiasa z ustreznim gibalnim programom, ki je usmerjen v učenje pravilnih vadbenih tehnik, v krepitev jedra in nadzor gibanja medenice. Tak gibalni program vam lahko pripravi rehabilitacijski center oziroma klinika Medicofit, kjer se vam povsem posvetijo in vam pripravijo vadbo in terapije, ki bodo prilagojene vam in vašim potrebam.

išias medicofit