vestnik

Koliko je kemije v rekah in potokih v Pomurju?

Majda Horvat, 12. 3. 2020
Nataša Juhnov
Preseganje živega srebra v ribah so ugotovili na celotnem območju Slovenije.
Aktualno

V ribi iz Ledave našli hormonski motilec in živo srebro, v vodi Ščavnice in Ledave herbicid, v Kobiljanskem potoku pa kobalt.

Kemična onesnaženost najbolj izpostavljenih rek, potokov in jezer v Pomurju ni skrb vzbujajoča, še vedno pa gre za črne točke, ki ne kažejo znakov ekološkega okrevanja. To razkriva poročilo o kemičnem stanju površinskih voda v Sloveniji, ki ga je pred nekaj dnevi objavila Agencija za okolje za leto 2018. V Pomurju so vzorce za analizo jemali iz Mure, Ledave in Ščavnice, iz Kučnice, Kobiljanskega potoka in Velike Krke ter iz Ledavskega in Gajševskega jezera. Ocene kemičnega stanja voda so opravili tako po evropskih kot po nacionalnih standardih ter po različnih sklopih.


Dobro po evropskih normah
Poročilo najprej navaja stanje voda rek, potokov in jezer ter analizo organizmov po enotnih okoljskih standardih v državah Evropske unije (EU). Ob Muri so imeli pet merilnih mest (Ceršak, Gornja Radgona, Mele, Mota in Orlovšček), kemično stanje vode pa so po standardih EU ocenili dobro. Dobro vodo so pokazale tudi analize Kučnice v Gederovcih, Ščavnice v Spodnjih Ivanjcih in Veščici, Ledave na merilnih mestih Sotina, Sveti Jurij, Gančani, Čentiba in Murska šuma, Kobiljanskega potoka na Kobilju in v Mostju ter Velike Krke na Hodošu.
Kaj je pokazala analiza organizmov? V ribi iz Ledave, ulovljeni v Čentibi, so odkrili presežene vrednosti živega srebra, in sicer 69 μg/kg (okoljski standard kakovosti je 20 μg/kg), ter bromiranega difeniletra, in sicer 0,4699 μg/kg (okoljski standard je 0,0085 μg/kg).
V analizo kemičnega stanja jezer po normah EU sta bili vključeni tudi Ledavsko in Gajševsko jezero, ugotavljali so vsebnost težkih kovin in triazinskih pesticidov v vodi. Te analize so pokazale dobro kemično stanje voda.

92401a0bf16ecca8f7173d235ce61838
Nataša Juhnov
Ob Muri so imeli pet merilnih mest, in sicer Ceršak, Gornjo Radgono, Mele, Moto in Orlovšček.

Slabo po nacionalnih merilih


Ocena stanja vodotokov glede posebnih onesnaževalcev se izvaja z upoštevanjem nacionalne ravni oziroma ekološkega standarda, ocene vodotokov pa so zelo dobro, dobro in zmerno. Meritve se opravljajo glede na razširjenost uporabe snovi, ki pomenijo tveganje za vodno okolje in človeka.
Voda v Muri je bila tudi po teh analizah dobra na vseh šestih merilnih točkah, oceno zmerno pa so dobile Ščavnica v Veščici, Ledava v Gančanih in Čentibi, Kobiljanski potok v Mostju ter Velika Krka na Hodošu. V Ščavnici in Ledavi so izmerili nekoliko presežene vrednosti metolaklora (herbicid za zatiranje plevela), v Kobiljanskem potoku pa kobalta (toksična težka kovina). Zmerno dobro je bilo ocenjeno tudi stanje vode v zadrževalnikih Ledavsko jezero in Gajševsko jezero.

Skrb vzbuja bromirani difenileter

Preseganje živega srebra v ribah so ugotovili na celotnem območju Slovenije, ob tem pa raziskovalci vendar poudarjajo, da je okoljski standard za živo srebro v organizmih določen na podlagi toksičnosti za organizme v vodah. To pomeni, da se ne nanaša na ljudi.
Prav tako je bila na celotnem območju Slovenije ugotovljena prisotnost bromiranih difeniletrov (BDE) v ribah. BDE so v preteklosti uporabljali kot zaviralce gorenja v široki paleti izdelkov, plastiki, pohištvu, električni opremi, elektronskih napravah, tapetah, tekstilni industriji in drugod. BDE zaidejo v okolje bodisi z uhajanjem ali izhlapevanjem iz proizvodnje ali ko so te izdelke zavrgli. BDE so zelo obstojni in se bioakumulirajo ter prenašajo po prehranski verigi. V skladu z zakonodajo o vodah je Evropska komisija v svojem poročilu novembra 2018 več endokrinih motilcev vključila na seznam prednostnih snovi, ki vzbujajo posebno zaskrbljenost in za katere se uporabljajo standardi kakovosti okolja ter nadzor emisij. Bromirani difenileter je med njimi.

kemična-onesnaženost vode pomurje