vestnik

Tektonski premiki: V puconski občini bo odpadke zbiral Cerop

Rok Šavel, 20. 6. 2024
Jure Kljajić
Vse kaže, da na območju občine Puconci komunalna vozila družbe Saubermacher - Komunala po juliju ne bodo več vozila.
Aktualno

Puconski občinski svet danes sprejema odlok, ki ima potencial, da sproži mini revolucijo na področju zbiranja odpadkov v regiji.

Scenarij, ki se neuradno napoveduje že nekaj časa, zdaj dobiva tudi uradno potrditev. Na današnji seji puconskega občinskega sveta imajo puconski občinski svetniki pred seboj odlok o načinu izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki v občini, ki predvideva, da na območju celotne občine, doslej je bilo tako samo v krajevnih skupnostih Puconci in Vaneča, vse tri gospodarske javne službe na področju ravnanja z odpadki, to so zbiranje, obdelava in odlaganje odpadkov, opravlja javno podjetje Center za ravnanje z odpadki Puconci - Cerop.

uroš-kamenšek, župan, občina-puconci
Ines Baler
Puconski župan Uroš Kamenšek dela potezo, ki bi lahko vodila v mini revolucijo na področju zbiranja odpadkov v regiji.



Zakaj je to pomembno? Cerop na območju Pomurja opravlja zgolj zadnji dve službi, največji izvajalec zbiranja odpadkov, ki to javno službo opravlja v 17 pomurskih občinah, pa je družba Saubermacher - Komunala Murska Sobota (Saubermacher), ki je tudi v polovični lasti enajstih pomurskih občin. Želja, da bi Cerop prevzel tudi zbiranje odpadkov, kar naj bi vodilo v racionalizacijo in pocenitev javnih služb tudi za občane, je prisotna že dolgo, a ker gre na področju odpadkov za vplivne igralce, ki svoje poslovne interese močno ščitijo, kakšnih resnih aktivnosti v smeri uresničitve te želje še ni bilo. Se je pa ta tihi boj odvijal vseskozi, napetost pa je začela naraščati v zadnjem letu ali dveh, ko so pričeli tudi v moravskotopliški občini namigovati, da si želijo sprememb. Sledilo je nenavadno naročilo večjega števila zabojnikov s strani Ceropa, no, kot prvi pa se je očitno opogumil puconski župan Uroš Kamenšek. Saubermacher z osmimi pomurskimi občinami nima sklenjene dolgoletne koncesijske pogodbe, zato je zamenjava izvajalca vsaj teoretično bistveno lažje izvedljiva. Koncesijska pogodba z občino Puconci se je sicer iztekla z letošnjim letom, javno službo pa ta hip opravljajo na podlagi sklenjenega aneksa, ki je veljaven do konca meseca julija. 

murska-sobota, odvoz-smeti, saubermacher
Jure Zauneker
Drago Dervarič, direktor družbe Saubermacher - Komunala Murska Sobota je pred usodno puconsko sejo z dopisom pozval k umiku točke, ki njegovi družbi "reže kos smetarske pogače".


Je pocenitev realna?

V Puconcih spremembo utemeljujejo z željo po pocenitvi javne službe, kar glede na priloženi elaborat s strani Ceropa dejansko pije vodo. Glede na obstoječe cene zbiranja odpadkov, ki temeljijo še na lanskem elaboratu, saj ga za letos za puconsko občino v družbi Saubermacher še niso predložili, je Cerop pripravljen zbirati komunalne odpadke za okoli 20 odstotkov ceneje, biološke pa za kar 34 odstotkov ceneje od družbe Saubermacher. Direktor Drago Dervarič je v dopisu pred sejo pozval, da naj občina Puconci umakne namero o sprejemu predmetnega odloka, pri čemer je navedel, da podatki iz elaborata, ki ga je predložil Cerop, niso realni, saj da "nobeden izvajalec, ki zbira odpadke le v eni občini, ne more delati z nižjimi stroški od izvajalca, ki zbira odpadke v 17-ih občinah", ob tem pa je izpostavil še vprašanje, kako bo Cerop pokrival izgubo. Direktorica Ceropa Simona Biro zanika, da se cena ne bi ekonomsko izšla, pri tem pa poudari, da ima Cerop rezerve predvsem v delu posrednih stroškov, gre za upravne stroške, kar pa ne velja za Saubermacher.

simona-biro, cerop
Rok Šavel
Simona Biro, direktorica Centra za ravnanje z odpadki Puconci, zatrjuje, da se predlagana cena, po kateri bi zbirali odpadke v Puconcih, ekonomsko izzide.

Nevarnost domino efekta


Če bodo puconski svetniki odlok sprejeli,  bo z julijem Cerop izrinil družbo Saubermacher iz občine Puconci, še večje pa je vprašanje, kaj bo sledilo. Če se bo namreč izkazalo, da je Cerop javno službo sposoben opravljati kvalitetno in pri tem tudi ne bo prihajalo do negativnih posledic za samo javno podjetje, ki je v lasti vseh pomurskih občin, bi lahko prišlo do domino efekta in bi tudi preostale pomurske občine, v želji pocenitve storitve, poskušale prenesti izvajanje javne službe na Cerop. To lahko seveda močno zamaje poslovanje družbe Saubermacher, ki je, kot že uvodoma navedeno, v polovični lasti enajstih pomurskih občin. Očitno tudi občine Puconci, ki bo kljub košarici zaenkrat še naprej ostala družbenica in vsako leto uživala "sadove", beri delitev dobička, če se seveda posledično ne bo krivulja poslovnih rezultatov družbe Saubermacher obrnila navzdol. Vprašanje je tudi, kako bodo na drzno potezo puconske občine reagirale ostale družbenice.

občina-puconci Cerop uroš-kamenšek ravnanje-z-odpadki Saubermacher-Komunala drago-dervarič simona-biro