vestnik

Kar v dveh poskusih ni uspelo Jevšku, je Anželju uspelo v prvem

Rok Šavel, 28. 3. 2023
Rok Šavel
4. seja mestnega sveta
Aktualno

Soboški župan Damjan Anželj na eni seji skozi mestni svet brez težav spravil dopolnjen predlog proračuna v drugem branju, podražitev vrtca in pomoči na domu ter v prvem branju tudi predlog novega statuta in poslovnika, s katerima je imel bivši župan Aleksander Jevšek v prejšnjem mandatu kar nekaj preglavic.

Murskosoboški župan Damjan Anželj bo lahko mirno spal, saj so na zelo pomembni seji mestni svetniki praktično brez večjih polemik potrdili vse pomembne akte, ki jih je mestna uprava z županom na čelu dala na mizo.

PREBERITE ŠE:

(MOMS) Pred svetniki podražitve vrtca in pomoči na domu ter tudi izplačila nagrad direktoricam

Tako so soglasno v drugem branju potrdili dopolnjen predlog proračuna, ki je težak več kot 31 milijonov evrov, novo ekonomsko ceno murskosoboškega vrtca, ki je za približno 15-odstotkov višja, in z nekaj nasprotovanji tudi podražitev storitve pomoči na domu, ki bo po lanskem 30-odstotnem dvigu letos dražja za sedem oziroma dobrih osem odstotkov.

seja-moms, mestna-občina-murska-sobota, mestni-svet
Rok Šavel
4. seja mestnega sveta

nova ekonomska cena vrtca moms
MOMS
Posledica nove ekonomske cene murskosoboškega vrtca

Statut in poslovnik v prvem branju ekspresno


Pri slednji točki je sicer Bojan Petrijan (SDS) predlagal umik zaradi "neupoštevanja pravil igre z maksimizacijo stroškov dela", kar pa je svetnik in direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, ki je izvajalec navedene storitve v mestni občini, zavrnil in pojasnil, da javnega zavoda nihče ne more prisiliti, da pri izvajanju storitve posluje negativno in lahko pogodbo v primeru nesprejema nove cene tudi prekine.

seja-moms, mestna-občina-murska-sobota, mestni-svet
Rok Šavel
4. seja mestnega sveta

Hoblaj je pri tem spomnil, da storitev tako ali tako sodi v področje dolgotrajne oskrbe, ki bi morala biti že zdavnaj sistemsko urejena. Anželj je ob tem napovedal ustanovitev delovne skupine, ki bo v prihodnje spremljala dogajanje v zvezi s ceno pomoči na domu.

pomoč na domu nova cena moms
MOMS
Nova cena storitve pomoč na domu.

seja-moms, mestna-občina-murska-sobota, mestni-svet
Rok Šavel
4. seja mestnega sveta

Svetniki so v prvi obravnavi potrdili tudi nov statut mestne občine in poslovnik mestnega sveta, ki ga je pripravila mestna uprava v sodelovanju z Inštitutom za lokalno samoupravo pod vodstvom Boštjana Brezovnika. Gre pravzaprav za nomotehnične popravke aktov in uskladitev statuta in poslovnika z veljavno zakonodajo, saj je k temu mestno občino pozvalo ministrstvo za javno upravo. Pozivu je skušal slediti že prejšnji župan Aleksander Jevšek leta 2021, a za sprejem ni dosegel potrebne dvotretjinske večine, dovolj glasov pa ni bilo niti pri poskusu sprejemu zgolj popravkov aktov v skladu z opozorili ministrstva za javno upravo po skrajšanem postopku. Tokrat je za statut v prvem branju glasovalo 22 svetnikov, proti je bil eden, poslovniku pa je zeleno luč dalo vseh 23 navzočih svetnikov.


Uspelo kadrovanje in tokrat tudi uvedba parkirnega režima


Po preložitvi točke zaradi pripomb tudi znotraj koalicije je na tokratni seji mestni svetnik soglasno sprejel še nov parkirni režim v mestni občini. Mestna uprava z Anželjem na čelu je namreč sledila pripombam in za parkirno cono 1, gre za strog center mesta, omogočila 30-minutno brezplačno parkiranje, ceno letnih dovolilnic v coni 2 določila pri 370 evrih in mesečnih pri 40 evrih, v cono 1 sta bili dodani območji ulica Štefana Kovača in parkirna mesta pri lekarni na Grajski ulici, v cono 2 pa se je dodalo območje Borovnjakova ulica. V conah 1 in 2 bo cena ure parkiranja znašala 0,50 evra, v coni 3 pa 0,30 evra. Nov parkirni režim stopa v veljavo prvega junija.

seja-moms, mestna-občina-murska-sobota, mestni-svet
Rok Šavel
4. seja mestnega sveta

Mestni svet je na seji podal tudi zadnjo zeleno luč, ki je bila potrebna, za imenovanje direktorja Ivana Zajca za direktorja Pomurskih lekarn, slednji je prejel 16 glasov, ostali niso glasovali, in za imenovanje Roberta Titana na čelo Mladinsko informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota, kjer bo kot vršilec dolžnosti zamenjal Alešo Kovač, a za največ eno leto. Robert Titan je dobil zaupanje 14 svetnikov, pet jih je glasovalo proti njegovi zasedbi direktorskega stolčka soboškega Mikk-a. V razpravi se je za odhajajočo direktorico, ki je tudi kandidirala za delovno mesto, zavzel Andrej Mešič (SDS). Mestni svetniki so sicer med prvim in sedmim marcem opravili tudi dopisno sejo, na kateri so podali pozitivno mnenje h kandidaturi Bena Klemenčiča za ravnatelja Višje strokovne šole Ekonomske šole Murska Sobota.

Praktično edina polemična točka tokratne seje je bilo odločanje o izplačilih delovne uspešnosti direktorjev na področju kulture, kjer so imeli svetniki veliko za povedati predvsem na račun "nagrade" direktorici Pokrajinske in študijske knjižnice Klaudiji Šek Škafar. Več o tem v ločenem prispevku.

Rok Šavel
4. seja mestnega sveta
seja-moms mestni-svet mestna-občina-murska-sobota damjan-anželj proračun statut podražitev