vestnik

Kdaj bo objavljen razpis za direktorja soboškega zdravstvenega doma?

Rok Šavel, 5. 10. 2023
Jure Kljajić
V zadnjih letih murskosoboški zdravstveni dom izvaja številne večmilijonske investicije, posluje pozitvno, v njem pa si kruh služi okoli 400 oseb.
Aktualno

Svet zavoda na korespondenčni seji potrdil besedilo razpisa že v ponedeljek, a razpis bo predvidoma objavljen v uradnem listu šele prihodnji teden.

Kmalu bo prišlo do sklepnega dejanja pri zapletu z razpisom in imenovanjem direktorja murskosoboškega zdravstvenega doma. Svet zavoda je namreč izvedel korespondenčno sejo in določil besedilo polemičnega razpisa. Sklep so podprli štirje člani sveta zavoda, dva sta bila proti. Spomnimo, da aktualni direktorici Edith Žižek Sapač sredi januarja prihodnje leto poteče tretji mandat na čelu enega najpomembnejših javnih zavodov na tej strani reke Mure, zmedo ob hkratnem sprejemu in uveljavitvi novega ustanovitvenega odloka javnega zavoda pa naj bi nekateri želeli izkoristiti, da bi še "pravočasno" na njeno mesto postavili osebo po svoji volji.



V uradnem listu šele prihodnji petek?


Kot smo izvedeli, naj bi bilo besedilo razpisa identično zadnjemu iz leta 2019, ki je dosegljiv na tej povezavi. Kdaj pa naj bi bil razpis, ki bi moral po prvotnih načrtih sveta zavoda biti objavljen že 21. septembra, končno objavljen? Glede na to, da gre za objavo v uradnem listu, katerega razglasni del (kar razpisi so) izhaja praviloma ob petkih, pri čemer besedila za objavo sprejemajo v predhodnem tednu do petka, bo razpis objavljen šele prihodnji teden, predvidoma v petek, 13. oktobra, ko je napovedana nova izdaja uradnega lista. V jutrišnji izdaji ga tako še ni za pričakovati. To se bo torej zgodilo tik pred prenehanjem veljavnosti starega odloka zdravstvenega doma, na katerega se bo objava razpisa med drugim sklicevala, v vsakem primeru pa bo čas objave razpisa (8 dni) sovpadal s pričetkom veljavnosti novega ustanovitvenega odloka javnega zavoda. Minuli četrtek sta namreč še dve preostali občini, Cankova in Tišina, sprejeli odlok, že v petek, 29. septembra pa je bil akt objavljen v uradnem listu. V skladu z določili odloka bo ta prešel v veljavo po 15 dneh, torej 15. oktobra. Nov odlok ne le da bistveno spreminja sestavo sveta zavoda in postopek imenovanja direktorja, ampak podrobneje določa tudi pogoje za direktorsko funkcijo.


Ob očitni zmedi in morebitnem dvomu v legitimnost postopka, zaradi prej navedenih dejavnikov, bo tako potrebno še nekaj časa počakati, da bomo izvedeli, kdo bi lahko bili igralci, ki jim je zadišal direktorski stolček soboškega zdravstvenega doma. Če so njihove namere sploh še žive. Aktualna direktorica nam je potrdila, da bo zagotovo kandidirala še za četrti zaporedni mandat, sicer pa, kot je zaznati, ima podporo pri večini ostalih občinah ustanoviteljicah. Pri naskoku na nov mandat naj bi ji sedaj po naših informacijah podporo obljubila tudi najmočnejša ustanoviteljica, soboška občina.

zdravstveni-dom-murska-sobota edith-sapač-žižek razpis