vestnik

KGZS brez novega predsednika, volitve bodo ponovili

Vestnik, 27. 10. 2020
Primož Lavre, Bobo
Marjan Podobnik in Roman Žveglič sta dobila enako število glasov.
Aktualno

Člani novoizvoljenega sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) v ponedeljek niso izvolili novega predsednika zbornice. Tako prvak SLS Marjan Podobnik kot njegov protikandidat, kmečki sindikalist in nekdanji poslanec SLS Roman Žveglič, sta namreč dobila enako število glasov. Volitve bodo ponovili danes, so pojasnili na zbornici.

Svet KGZS je najvišji organ zbornice, ki je sestavljen iz voljenih predstavnikov fizičnih in pravnih oseb. Vodijo ga predsednik in dva podpredsednika, dosedanji predsednik je Cvetko Zupančič, podpredsednika pa Marjan Golavšek in Branko Tomažič.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
kgzs
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

Na volitvah v svet KGZS, ki so potekale konec septembra oz. v začetku oktobra, je največ od skupno 41 mest v skupini fizičnih oseb prejelo Društvo SKZ - Slovenska kmečka zveza, in sicer 15. V skupini pravnih oseb je bil izvoljen tudi predsednik SLS Marjan Podobnik, ki je kandidat Slovenske kmečke zveze za predsednika zbornice. Vendar pa njegovemu imenovanju nasprotuje skupina novoizvoljenih svetnikov, ki želi, da zbornico vodi kmet, in ne predsednik politične stranke, in je za predsednika predlagala Žvegliča. 
Kandidata sta članom sveta v ponedeljek predstavila svoja programa, čemur je sledilo glasovanje.

Kdo so člani odborov?

Izvoljeni pa so bili ostali organi zbornice. Podpredsednika sta postala Marjan Golavšek in Janez Šimenc. V upravnem odboru bo trinajst predstavnikov območnih enot, iz murskosoboške bo to Boris Gumilar, član odbora kot pravna oseba bo Jože Simončič, člani upravnega odbora izmed priznanih strokovnjakov, katerih delo je povezano s kmetijstvom, pa Rok Roblek, Primož Pevec in Peter Vrisk. 

11531c142cbe0d93913886bb31d5fff1
Nataša Juhnov
Boris Gumilar v upravnem odboru zastopa murskosoboško območno enoto zbornice.

Nadzorni odbor sestavljajo Janez Beja, Andrej Horvat, Radovan Štor, Sonja Arlič in Franc Pogačnik. Člani častnega razsodišča pa so postali Jožica Bolčič, Ivan Bučar in Tadej Linasi. Izvoljeni so bili tudi člani tako imenovane stalne arbitraže. To so Dean Kokot, Andrej Kastelic, France Mervar in Radovan Štor.

Že pretekli teden smo poročali o zmešnjavi, ki je nastala pred ustanovno sejo. Več o tem TU.

kmetijstvo zbornica volitve predsednik vodstvo