vestnik

Kiparska dela bodo krasila mestni park v Lendavi

Jože Gabor, 21. 8. 2019
Jože Gabor
Dani Tamas (levo) med ustvarjanjem kiparskega dela iz železa, ob njem kustos v Galeriji-Muzeju Lendava Atilla Pisnjak.
Aktualno

V Lendavi se je v organizaciji Galerije-Muzeja Lendava začela mednarodna likovna kolonija mladih umetnikov LindArt. Na koloniji bodo do sredine septembra ustvarjali trije mladi kiparji: Dani Tamas iz Madžarske, Matija Filo iz Hrvaške in Dionyz Troska iz Slovaške.

Lani so spremenili koncept likovne kolonije, tako da so povabili mlade kiparje, študente likovne umetnosti, katerih dela sedaj krasijo lendavski mestni park Roža. Pred tem pa je likovna kolonija potekala tako, da so mladi likovniki, predvsem slikarji, ustvarjali v tandemih, torej v parih, kot jih je določil žreb, je povedal kustos v Galeriji-Muzeju Lendava, umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak. »Doslej je tako nastalo že veliko zanimivih likovnih del več kot 130 mladih ustvarjalcev iz vsega sveta. Sodelujoči umetniki so bili tudi iz Združenih držav Amerike, Tajske in Japonske. Mnogi od teh so sedaj že uveljavljeni umetniki, nekateri pa so se v Lendavi udeležili kot akademski slikarji ali kiparji potem še mednarodne likovne kolonije Lendava.« V nekdanji meščanski šoli v Lendavi je začel ustvarjati Dani Tamas iz Madžarske, ki bo v mestu ob vznožju Lendavskih goric do konca meseca. Filo, ki je iz Čakovca, bo v Lendavo prišel naslednji teden, Troska pa v začetku septembra.


Likovna kolonija LindArt je nastala iz potrebe po strokovnem kovanju likovno nadarjenih mladih umetnikov, pravi Pisnjak, to je likovna manifestacija, ki jim ponuja možnost ustvarjanja, ki je tako geografsko kot konceptualno odmaknjeno od njihove študijske prakse. »Lani so na likovni koloniji sodelovali tudi profesorji iz likovnih akademij, letos pa imajo mladi umetniki pri delu popolno svobodo. Dani Tamas se je odločil, da bo ustvarjal v železu, tako tudi Matija Filo, Dionyz Troska pa je povedal, da ima že idejo in koncept, tako da bo kiparsko delo v materialu, za katerega se bo odločil, naredil v dveh tednih. Sicer je običajno potrebno več časa, če že dobro obvlada tehniko, pa lahko naredi prej.«

lindart, lendava, likovna-kolonija
Jože Gabor
Kiparsko ustvarjanje zahteva tudi precej napornega fizičnega dela.


Dani Tamas je povedal, da prihaja iz Szegeda, študiral pa je na fakulteti za likovno umetnosti v Pecsu. »V Lendavi sem prvič, da se udeležim likovne kolonije pa mi je svetoval profesor na fakulteti, ki je sodeloval na lendavski likovni koloniji in sodeluje z Galerijo-Muzejem Lendava. Navdušen je bil nad Lendavo in likovno ustvarjalnostjo v tem mestu ter mi rekel, da mi bo delo tukaj gotovo zanimiva in koristna izkušnja.« V Galeriji-Muzeju Lendava in po mestu je videl veliko zanimivega, tudi veliko kulturne dediščine in likovne ustvarjalnosti. Mesto in pokrajina se mu sicer zdita precej podobna Szegedu in Pecsu, kjer živi. Prijetno pa ga je presenetila prijaznost ljudi v Lendavi.
Ko mladi umetniki pridejo v Lendavo, pravi Atilla Pisnjak, se z njimi pogovorijo, kaj in kako bi radi ustvarjali. Dogovorijo se za idejo, na kateri bodo gradili. »Popeljemo jih tudi v lendavski park, kjer si ogledajo prostor, kjer bo njihovo kiparsko delo postavljeno, da bo v skladu z okoljem. Nekateri tudi ob ogledu Lendave dobijo navdih, kaj bodo ustvarjali. Tako se je Dani Tamas zelo navdušil nad zbirko likovnih del Metulji Štefana Galiča. Običajno mlade umetnike precej motivira pri njihovem delu, kar vidijo v Lendavi ali okolici, vendar pa temu dodajo nekaj drugačnega, svežega, novega.« Lani so bili mladi s sodelovanjem na likovni koloniji zelo zadovoljni. »Kiparjem tudi veliko pomeni, da si bodo njihova dela vsak dan lahko na javni površini ogledali domačini in obiskovalci Lendave. Slikarska dela, ki nastajajo na likovnih kolonijah, si običajno ogledajo le ob razstavah, potem pa so v skladiščih. Želimo vzpostaviti interakcijo med umetnikom, umetnino, občani in turisti, ki prihajajo v Lendavo,« pravi Pisnjak. Naslednja likovna kolonija, ki jo organizira Galerija-Muzej Lendava, bo 47. mednarodna likovna kolonija Lendava – odlivanje v bron, ki se je začela 19. avgusta in bo trajala do 5. septembra. Na njej bodo sodelovali akademski kiparji iz Slovenije in tujine.

Lindart lendava likovna-kolonija