vestnik

V Črenšovcih so v pričakovanju vrnitve Klekla. Pri slovesnosti bo sodelovala častna garda Slovenske vojske

I. B., 27. 9. 2024
Ines Baler
Predstavljeni so bili prihajajoči dogodki.
Aktualno

Občina Črenšovci je letošnje leto razglasila za Kleklovo leto, saj mineva 150 let od rojstva Jožefa Klekla starejšega. V Črenšovcih so županja Vera Markoja, murskosoboški škof Peter Štumpf, duhovnik Zoran Car in podpredsednica uprave Ustanove Fundacije Jožefa Klekla starejšega Andreja Sever predstavili prihajajoče dogodke.

Tekom leta se je veliko aktivnosti, o katerih smo v naših medijih poročali, že zvrstilo, vrhunci pa prihajajo na vrsto v mesecu oktobru. Županja je na predstavitvi, na kateri so spomnili tudi na že izvedene dogodke, dejala, da je Jožef Klekl kot studenec, iz katerega bomo lahko še veliko in dolgo zajemali. "Želim si, da bi s svojo modrostjo navduševal predvsem mlade, saj naša občina, pa tudi pokrajina in domovina potrebujejo zavzete pripadnike za svetlo prihodnost našega naroda." Dodala je še, da je bistvo vseh aktivnosti v tem, da spoznamo in odkrijemo še več sledi o Kleklu ter da spoštujemo prednike, ki so prispevali k temu, da danes tu govorimo slovensko. Pri organizaciji dogodkov z roko v roki sodelujejo Občina Črenšovci, Župnija Črenšovci, Škofija Murska Sobota in Ustanova fundacija Jožefa Klekla starejšega. 

V soboto, 5. oktobra, bo v kulturni dvorani v Črenšovcih ob 150-letnici rojstva Klekla in 120-letnici začetka izhajanja Marijinega lista potekal znanstveni posvet Jožef Klekl (1874-1948). Na njem bo sodelovalo 16 predavateljev, pripravljajo pa ga v sodelovanju z Inštitutom za zgodovino Cerkve Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Škof Peter Štumpf je izpostavil, da je namen posveta ta, da se pri Kleklu odkrije tisto, kar še ni bilo odkrito. Spekter govorcev in vsebin bo velik, saj raziskovalci v arhivih odkrivajo mnogo stvari. "Imam občutek, da so toliko odkrili, kot da o Kleklu do zdaj nismo nič vedeli. V sombotelskem arhivu se je na novo odprlo 300 enot in še niso vse, mariborski arhiv še ni uspel odpreti tega področja. Simpozij bo tako zelo pomemben in nam bo odprl nova vprašanja in dal nova spoznanja," je povedal. 


kleklovo-leto, črenšovci, jožef-klekl
Ines Baler
Predstavljeni so bili prihajajoči dogodki.

Naslednji dan, 6. oktobra ob 19. uri, bo v Župnijskem domu svete Družine v Črenšovcih predstavitev knjige Kleklinov glas. V njej so po besedah Severjeve zbrali pridige in pričevanja. Škof je duhovnike spodbudil k temu, da pripravijo pridige, ki bi vernike nagovarjale k temu, da se poglabljajo v življenje Klekla, da začutijo njegovo delo in izvedo, iz česa je izviralo. "Hitro ugotovimo, da iz velike ljubezni do Boga. Klekl je bil v prvi vrsti duhovnik iz vsega srca, oznanjal je božjo besedo in kakor je bila v njegovem času živa in učinkovita, tako je tudi danes," tako domači duhovnik Car, ki je prispeval eno od pridig. Skupaj s katehetskim timom pa so pripravili tudi kateheze, preko katerih bodo otroci lahko spoznavali življenje in delo Klekla. 



V drugem oktobrskem tednu se bodo zvrstili še filmski večer Naš Kleklin, kulturna prireditev domačih društev Klekl med nami - naš odmev, kulturna prireditev domačih osnovnih šol Klekl z mladimi, v petek, 11. oktobra ob 19. uri pa bo potekala slavnostna akademija z naslovom Vračanja in vrnitev. 

Prenos posmrtnih ostankov telesa Jožefa Klekla starejšega iz Murske Sobote v Črenšovce se bo zgodil v soboto, 12. oktobra. Kot je dejal Štumpf, je Komunala Murska Sobota z dovoljenjem mestne občine prekop ostankov opravila že februarja. Našli so precejšen del kosti, ki jih bodo položili v krsto in jo na predvečer prenosa, ob 18. uri, v soboški stolnici izpostavili. Sledili bosta molitev in sveta maša. Zjutraj ob 7.30 bo molitev ob krsti, ki bo okrašena s slovensko zastavo, ob 9. uri bo Štumpf ob somaševanju duhovnikov vodil sveto mašo, ob 10. uri pa bo sledil sam prenos. 

kleklovo-leto, črenšovci, jožef-klekl
Ines Baler
Predstavljeni so bili prihajajoči dogodki.

Častna garda Slovenske vojske in Marko Lotrič

"Žalna povorka se bo začela s trga svetega Cirila in Metoda. Na čelu kolone bodo policija in gasilska vozila, sledil bo mrliški avto s krsto. Povorka bo šla skozi Rakičan, mimo Lipovec, Bratonec, skozi Beltince in Odrance. Pred črenšovsko cerkev bo prispela ob 11. uri," je opisal. Dodal je, da za protokolarni del skrbi Dušan Utroša. Pri slovesnosti bo sodelovala tudi častna garda Slovenske vojske in po besedah škofa, bo tokrat prvič, da bo kak duhovnik pokopan s to častjo. Častna garda bo ob 11. uri iznesla krsto iz mrliškega vozila v cerkev, sledila bo slovenska himna, zbrane pa bo nagovoril predsednik državnega sveta Marko Lotrič. 



Krsto bodo nato postavili pred oltar črenšovske cerkve, kjer jo bo Štumpf pokropil in pokadil, nato pa bosta k besedi povabljena županja in škof, sledilo bo molitveno bogoslužje. Do večerne svete maše bodo verniki lahko počastili Kleklove posmrtne ostanke, kot straža bodo ves čas prisotni gasilci. V nedeljo ob 15. uri bo slovesna sveta maša, nastopil bo združeni pevski zbor, krsta pa bo položena v kapelo fatimske matere božje v župnijski cerkvi. Škof je sobotno in nedeljsko slovesnost označil za dogodka, ki bosta imela zgodovinski pomen, sploh za Prekmurje. 

Kleklovo leto se bo sklenilo z dvema prireditvama v decembru, še pred tem, 27. oktobra pa boste lahko obiskali koncert Slovenskega okteta, ki bo v črenšovski cerkvi. 

kleklovo-leto jožef-klekl-starejši dogodki oktober občina-črenšovci župnija-črenšovi škofija-murska-sobota