vestnik

Knjižnice ob razglasitvi epidemije ostajajo odprte ob upoštevanju omejitev

STA, Vestnik, 19. 10. 2020
Nataša Juhnov
Knjižnice ostajajo odprte in uporabniki si lahko normalno izposojajo knjižnično gradivo. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Slovenske splošne knjižnice ob vnovični razglasitvi epidemije ostajajo odprte, seveda ob upoštevanju ukrepov tako za zaposlene kot za uporabnike, je za STA povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen. Izrazile je upanje, da bi, če bi v nadaljevanju na nek način prišlo do zapiranja, lahko prešli na pultno izposojo.

Kot je povedala Vesna Horžen, so v združenju minuli teden pripravili navodila in jih posredovali splošnim knjižnicam. Te ostajajo odprte in uporabniki si lahko normalno izposojajo knjižnično gradivo. Izjema je Mariborska knjižnica, kjer imajo po besedah Vesne Horžen izjemno skromne prostorske pogoje. Kot so v knjižnici zapisali na svoji spletni strani, so zato z današnjim dnem prešli na pultno izposojo. Uporabniki si tako ne morejo več samostojno izbirati gradiva na policah v knjižnici, želeno gradivo si lahko pred obiskom knjižnice rezervirajo prek COBISS/Moja knjižnica in mCobiss ali po telefonu in nato gradivo prevzamejo pri pultu v knjižnici.

medgeneracijski-center, radenci, knjižnica
Marina Vrbnjak
Izjema je Mariborska knjižnica, kjer imajo po besedah Vesne Horžen izjemno skromne prostorske pogoje. Fotografija je simbolična.

Po dogovoru jim lahko gradivo brezstično izročijo tudi pred vhodom v knjižnico. Lahko pa gradivo ob obisku v knjižnici naročijo tudi knjižničarju pri pultu, ki jim ga bo poiskal na knjižnih policah. V vseh knjižnicah, kjer je na voljo dovolj prostora, pa lahko po besedah Vesne Horžen uporabniki sami pristopajo do knjižničnega gradiva ob upoštevanju, da je na voljo 20 kvadratnih metrov prostora na posameznega uporabnika. Še vedno pa ostajajo zaprte čitalnice, knjige gredo ob vrnitvi v tridnevno karanteno, prav tako ni prireditev in pedagoških dejavnost, skratka vsega tega, kjer bi se ljudje zbirali v skupine. Če bi v nadaljevanju vendarle prišlo do delnega zapiranja knjižnic, Vesna Horžen upa, da bi lahko prešli na pultno izposojo. Kot dovolj varen način izposoje je omenila tudi bibliobuse. Ostaja tudi izposoja gradiva po pošti.

medgeneracijski-center-radenci, radenci, krajevna-knjižnica, knjižnica-radenci, knjižnica, knjiga
Marina Vrbnjak
Knjižnice ostajajo odprte. Fotografija je simbolna.

knjižnica sta
Kaj zdaj berejo drugi