vestnik

Kaj storiti, ko nas na cesti preseneti neurje?

A. B., 4. 8. 2023
Jure Kljajić
Nenadni močni poletni nalivi in neurja, kakršnim smo bili priča v preteklih dneh, pomenijo veliko nevarnost tudi za udeležence v prometu. Foto Jure Kljajić
Aktualno

V stresnih razmerah ne hitimo s sprejemanjem odločitev

Močni nalivi in neurja, ki jih napovedujejo tudi za te dni, lahko razmere na vozišču spremenijo iz idealnih v težje obvladljive, opozarjajo v AMZS, Agenciji za varnost prometa (AVP) in Družbi za avtoceste (DARS). Nenadni močni poletni nalivi in neurja lahko za udeležence v prometu pomenijo veliko nevarnost. Ko voznik zapelje v naliv, se močno zmanjša vidljivost, to pa pomeni bistveno povečanje nevarnosti in bolj stresno vožnjo, poudarjajo strokovnjaki iz AMZS in AVP. Voznikom svetujejo, naj med neurjem vozijo previdno in hitrost vožnje prilagodijo razmeram tako, da ves čas obvladujejo svoje vozilo.

»Ko brisalcem ne uspe dovolj učinkovito očistiti stekla, da bi lahko dobro videli na cesto in okolico, in ko smo zaradi vsega ropota, dežja in obilice vode rahlo utesnjeni, svetujemo, da vozniki prilagodijo hitrost vožnje ali se umaknejo s ceste, če je to mogoče. Če te možnosti ni, pa počasi in previdno nadaljujemo vožnjo s prilagojeno hitrostjo,« poudarjajo v AMZS.



Če nas nevihta ujame na avtocesti, je ustavljanje vozil podobno kot v predorih prepovedano. Vozniki lahko ustavijo le na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču, sporoča DARS. Na odstavnem pasu avtoceste so namreč prepovedani vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili in ob ustavitvi zaradi zagotavljanja potrebne pomoči. »Vozniki, ki se ob neurju na avtocesti še vedno ustavljajo v predorih ali pod nadvozi, ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu, saj lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč,« še opozarja DARS.

Strokovnjaki voznikom svetujejo tudi, naj med vožnjo poskrbijo za svojo vidnost in zagotovijo, da bodo imeli prižgane luči, kar pomeni, da avtomatske LED-luči na novejših avtomobilih niso dovolj in da je treba luči prižgati ročno. Preden se odpravijo na pot v nestabilnem vremenu, naj se seznanijo tudi z aktualno vremensko napovedjo. »Preverite uradne spletne vire, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete na poti. Če so razmere preveč tvegane, razmislite o tem, da pot preložite za nekaj časa, do izboljšanja razmer,« so zapisali v AVP.



Pomembno je tudi, da v stresnih razmerah ne hitimo s sprejemanjem odločitev, temveč ostanemo mirni in z mislimi usmerjeni na vožnjo, še poudarjajo v AMZS.

neurje amzs nasveti