vestnik

Ko vročina preseže meje: Kako visoke temperature vplivajo na telo?

Vestnik.si, 15. 7. 2024
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V teh dneh smo priča neznosni vročini, ki ni le neprijetna, ampak lahko tudi smrtonosna.

Sredi vročinskega vala, ki bo po napovedih trajal še nekaj časa, je ključno, da se ustrezno zaščitimo pred visokimi temperaturami in preprečimo morebitne zdravstvene težave.

Vročina lahko močno škoduje našemu telesu, zato je pomembno poznati znake in preventivne ukrepe za najpogostejša stanja: dehidracijo, toplotno izčrpanost in vročinski udar.

Dehidracija: Ko začutimo žejo je telo že dehidrirano

Dehidracija se pojavi, ko telo izgubi več tekočine, kot je vnesemo, kar je v vročem vremenu pogost pojav zaradi povečanega znojenja.

Simptomi vključujejo žejo, suha usta, utrujenost in redko uriniranje, pri hujši dehidraciji pa se lahko pojavijo omotičnost, hitro dihanje in zmedenost.

Ko začutimo žejo, je telo že delno dehidrirano, zato je pomembno piti vodo redno, ne samo ob občutku žeje. Preventivno je priporočljivo piti dovolj tekočine, izogibati se alkoholu in kofeinu ter nadomeščati izgubljene elektrolite s športnimi napitki. 

Pri vročinskem udaru potrebno hitro ukrepanje

Vročinski udar je življenjsko nevarno stanje, ki se običajno zgodi zaradi dolgotrajne izpostavljenosti visokim temperaturam ali intenzivne telesne aktivnosti v vročih pogojih. Ob takih razmerah se znojenje poveča, kar vodi v izgubo tekočine in elektrolitov. Brez nadomestitve teh izgub lahko pride do motenj v delovanju telesnih sistemov. Ko se vročinski udar zgodi, se telesna temperatura hitro dvigne nad 40°C, telo preneha z znojenjem, kar dodatno poslabša stanje.

Posledice vključujejo suho in vročo kožo, hiter utrip ter pospešeno dihanje, kar lahko privede do zmedenosti, omotičnosti, napadov ali celo izgube zavesti. Vročinski udar je izjemno nevarno stanje, ki zahteva hitro in odločno ukrepanje.

Svetovna zdravstvena organizacija poudarja, da je ob sumu na vročinski udar ključno ukrepanje: nemudoma je potrebno poklicati medicinsko pomoč, prizadeto osebo pa premakniti v hladen prostor, ji odstraniti odvečna oblačila in ohladiti telo. 

Toplotna izčrpanost

Do toplotne izčrpanosti pride, ko telo zaradi prekomernega znojenja izgubi preveč vode ali soli. To stanje se običajno pojavi ob visokih temperaturah in visoki vlažnosti ali ob napornih telesnih dejavnostih.

Znaki toplotne izčrpanosti vključujejo hladno ali vlažno kožo, močno potenje, občutek omedlevice, nenavaden srčni utrip ter glavobol ali slabost.

V takšnih primerih je pomembno počivati v senci ali ob klimatski napravi in piti hladno vodo. Če se simptomi ne izboljšajo, je nujno poiskati zdravniško pomoč.

Vroči dnevi zahtevajo posebno previdnost in skrb za zdravje. Poskrbite za ustrezno hidracijo, izogibajte se pretiranemu fizičnemu naporu in spremljajte znake morebitnih težav, da boste lahko varno uživali tudi v najbolj vročih dneh.

vročina tveganja visoke-temperature