vestnik

Kodila 25 let: "Bili so dnevi, ko nismo vedeli, ali bomo imeli plačo"

Adriana Gašpar, 21. 6. 2018
Aktualno

Janko Kodila, ki je najbolj znan po prekmurski šunki, slavi 25 let obstoja podjetja. A to je le nasledstvo dolgoletne tradicije Kodile, pravi Janko, saj kri ni voda. Kmalu želi prodreti na japonski trg. 

Podjetje je v bistvu na trgu že 27 let, pojasni Kodila, a prvi dve leti so se ukvarjali s predelavo hrane za male živali. "Čez dve leti pa smo oče, mama, sestra in jaz začeli s prodajo mesa in mesnih izdelkov povsem lokalnega značaja," se začetkov spominja Janko Kodila. Z leti trdega dela je podjetje raslo.

eb92f796e8d563bdc1066b12c8a8b966
Aleš Cipot
Janko Kodila pravi, da želijo prodajo v glavnem širiti na tuje trge.

"Prelomnica za podjetje je bila leta 2000, ko mi je oče predal krmilo podjetja. Star sem bil 30 let, on pa 54 let. V celoti mi je predal vso družinsko podjetje in premoženje, s tem pa tudi odgovornost. Zaupal mi je in lotili smo se novih dimenzij, načinov predelave, usmerili smo se v prodajo," razloži Kodila, ki danes zaposluje 49 ljudi. "Ni bilo lahko začeti zgodbo. Preživeli smo težke noči, bili so dnevi, ko nismo vedeli, ali bomo imeli plačo, ali bomo plačali dobavitelje," razloži Kodila.

7a90dff932142421ee9b4f138fd1dcb6
Aleš Cipot
Chef Danny je mlad, izvrsten kuhar, ki je v Kodilovo kuhinjo vnesel svežino in novosti.


Najbolj so ponosni na kakovostne izdelke, trenutno imajo sedem prekmurskih rejcev iz Brezovec, Odranec, Puconec, Črenšovec, ki zanje pitajo prašiče za prekmurske šunke; iščejo pa jih še več. "Prva taka zgodba je s Socialnim podjetjem Korenika, ki po tehnoloških merilih zanje pita BIO krškopoljske prašiče, razloži Kodila, ki namerava prodreti na japonski trg."Zelo resno se bomo lotili prodajne strategije na japonskem trgu, kjer zdaj, od kar je podpisan sporazum, lahko končno prodajamo svoje izdelke," pojasni Kodila in doda, da za uspehe in razvoj podjetja nikakor ni zaslužen sam, ampak mu poleg žene, ob strani stojijo tudi zaposleni, ki prav tako sodelujejo pri razvoju, idejah in napredku.


"Pravijo mi, naj se končno umirim," smeje prizna Kodila in doda, da bodo zdaj največ poudarka dali na proizvodnji še več kakovostnih izdelkov; vlagali bodo v izobraževanje zaposlenih, opremo in računalniške storitve. Prodajo namreč želijo povečati predvsem v tujini, saj pravi, da si številni kupci želijo, da jim izdelke pošiljajo celo po pošti.

02f2e23475fa5b6b073360a774495b10
Aleš Cipot
Žena Helena, Janku Kodili pravi, da je čas, da se nekoliko umiri s svojimi idejami.

f8bdd650b4fb9f207f2c6bde247f98ae
Aleš Cipot
Tanja Horvat je odgovorna za prodajo v podjetju.


2b7e6c4d0ce6f48d40692a1ce8fe4a89
Aleš Cipot
Matejka Škafar drži roko nad Kodilovimi financami.

fb20f72a99d48b66c452d048c8928913
Aleš Cipot
Mesarski mojster Evgen Velikonja je vodja proizvodnje.

aab8d12ecff33a68acc89055b6e5d761
Aleš Cipot
Tiskovna konferenca podjetja Kodila d.o.o. ob 25-letnici obratovanja.


8c512afc458e0c09f28bc652378370dd
Aleš Cipot
Kodila je ponosen na svoje zaposlene.

a4f3af7f6a75050d134aa7d37688a9a2
Aleš Cipot
Čeprav imajo slogan Meetmeat eat - spoznaj in jej meso, pripravijo tudi odlične brezmesne jedi.

a1735cbbe634a3348936700458d54078
Aleš Cipot
Najde pa se tudi kaj za sladokusce.


f4bf3f55c95de3d0d39d23507b669e19
Aleš Cipot
Janko Kodila ob fotografiji očeta Janeza, ki je delal kot živilski tehnolog v nekdanjem mesno-industrijskem podjetju Pomurka.

kodila 25-let janko-kodila sunkarna