vestnik

Kolesarji pod drobnogledom: Enakopravni, toda bolj ranljivi  

ABE, 14. 5. 2018
Nataša Juhnov
Kolo je eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev.
Aktualno

Ob pešcih so kolesarji najbolj izpostavljena skupina v prometu. Uporabniki koles sami neprevidni. 

Kolo je eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev. Za otroke je tudi igralo, odrasli pa ga čedalje pogosteje uporabljajo ne le za prevoz, temveč tudi za rekreacijo. Vendar moramo pri kolesarjenju dobro poskrbeti za svojo varnost, saj so kolesarji poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev, so zapisali na spletnih straneh policije.

e4c3dea4378b870cffd22d5029f2e735
Nataša Juhnov
Policisti obenem sporočajo, da morajo previdno in odgovorno voziti tudi kolesarji sami.


Danes se je namreč začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, ki jo vodi Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s policijo, ministrstvom za infrastrukturo ter ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, pridružujejo pa se jim tudi nevladne organizacije. Z akcijo želijo opozoriti kolesarje na upoštevanje cestnoprometnih pravil, odgovornejše vedenje v cestnem prometu in povečati uporabo varnostne čelade. Akcija bo trajala do 27. maja.


Agencija za varnost prometa v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 obravnava kolesarje kot eno od prioritetnih ciljnih skupin, ki jim posveča dodatno pozornost. Delež števila kolesarjev se v zadnjih letih vztrajno povečuje. Z vedno večjim številom kolesarjev, ki že tako spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, pa narašča tudi njihova ogroženost. Vozniki motornih vozil jih namreč velikokrat spregledajo.


Policisti obenem sporočajo, da morajo previdno in odgovorno voziti tudi kolesarji sami: »Po statističnih podatkih so najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil prednosti ter nepravilna stran in smer vožnje. K težjim posledicam prispevajo tudi odsotnost zaščitne opreme pri kolesarjih: neuporaba kolesarske čelade, ustreznih oblačil, neuporaba luči na kolesu in odsevnikov, pomanjkanje nadzora nad kolesom, če kolo ni tehnično brezhibno ali pa je vožnja prehitra glede na razmere ter alkohol pri voznikih in kolesarjih.«

Nataša Juhnov
Delež števila kolesarjev se v zadnjih letih vztrajno povečuje. 
kolesar steza čelada policija