vestnik

Komisija za preprečevanje korupcije ne bo obravnavala Smiljana Mekicarja

Rok Šavel, 28. 4. 2023
Vanesa Jaušovec
Slaba uteha za Smiljana Mekicarja, saj je KPK zavrnila obravnavo domnevne korupcije zgolj zaradi tega, ker jo že preiskuje policija.
Aktualno

Za zavrnitev nadaljnje obravnave se je odločila, ker je Mekicar prejel odpoved delovnega razmerja in ga že obravnava policija.

Iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) so sporočili, da so zavrnili nadaljnjo obravnavo prijave zoper uslužbenca Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ) in vodjo projekta za nabavo naprav za magnetno resonančno slikanje za več javnih zdravstvenih zavodov Smiljana Mekicarja, ki naj bi prirejal razpisno dokumentacijo.


Domnevna koruptivna dejanja že preiskuje policija


Mekicar, sicer po rodu Prekmurec, ki je znan tudi v političnih krogih, saj je leta 2018 kandidiral za župana Ljubljane, lani pa je kot predsednik stranke na državnozborske volitve popeljal Dobro državo, tako ne bo predmet obravnave KPK, v zvezi s spornim dogajanjem okoli 40-milijonskega razpisa, iz dveh razlogov. "Prvič, zadeva se nanaša na dogodek ali ravnanje, ki je v postopku pred drugim, primarno pristojnim državnim organom. In drugič, zoper Mekicarja je zaradi ugotovljenih sumov nepravilnosti že ukrepal njegov delodajalec z odpovedjo delovnega razmerja, domnevno sporno javno naročilo pa je bilo ustavljeno in objavljeno novo. Bo pa Komisija korupcijska tveganja pri izvajanju javnih naročil ponovno naslovila v Analizi delovanja javnega sektorja na področju zdravstva," so sporočili iz KPK, ki je predhodni preizkus uvedla na podlagi marčevske prijave. Iz slednje so izhajali očitki, da je Mekicar razpisno dokumentacijo javnega razpisa priredil na način, da je ustrezala zgolj enemu ponudniku, podjetju Siemens.

"Komisija je proučila relevantno dokumentacijo, na podlagi katere je ugotovila, da sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v povezavi z izvajanjem določb Zakona o javnem naročanju že obravnava policija. Hkrati je Komisija ugotovila, da je Ministrstvo za zdravje zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev medicinske opreme konec marca letos ustavilo javno naročilo za nakup naprav za magnetno resonanco in objavilo novo javno naročilo, Smiljan Mekicar pa je prejel odpoved delovnega razmerja. Zaradi dejstva, da so primarno pristojni organi uvedli postopke v konkretni zadevi, Komisija prijave ni sprejela v nadaljnjo obravnavo in je postopek ustavila," so še dodatno pojasnili v KPK.

smiljan-mekicar komisija-za-preprečevanje-korupcije kpk preiskava korupcija zdravstvo