vestnik

Komorni zbor Orfej iz Ljutomera osvojil tretje mesto na tekmovanju pri Dunaju

Vestnik.si, STA, 17. 5. 2022
arhiv zbora
Komorni zbor Orfej. Fotografija je arhivska.
Aktualno

Komorni zbor Orfej iz Ljutomera je na zborovskem tekmovanju Ave verum v Badnu pri Dunaju pod vodstvom Andraža Hauptmana osvojil tretje mesto in nagrado občinstva, zborovodja pa je prejel še posebno nagrado za najboljši program, so sporočili iz zbora. Mednarodno tekmovanje je petič po vrsti potekalo med 13. in 15. majem.

V finalu se je zbor predstavil z deli da Venose, Rheinbergerja, Makorja in Schafferja, vanj pa se je uvrstil po izvedbah del Palestrine, Elgarja, Kreka, Herzoga in Močnika. Od osmih sodelujočih zborov so se za veliko nagrado potegovali še komorni zbor Sofia iz Ukrajine, ki jo je tudi prejel, mešani zbor Huik iz Estonije, ki je osvojil drugo mesto, ter Akademski zbor Brno s Češke in Cantus Novus iz Avstrije, še navaja sporočilo za javnost.
Komorni zbor Orfej je od ustanovitve leta 1989 vodila Romana Rek. Po občasnih sodelovanjih je z letom 2017 njegov stalni umetniški vodja postal Hauptman, ki je deloval pri vidnih slovenskih zborih, kot so Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Akademski pevski zbor Tone Tomšič in Komorni zbor Ave, ki ga je tudi ustanovil. Pevci so doslej nastopili na številnih domačih in tujih odrih ter v zadnjih letih z uspehom sodelovali na nekaterih tekmovanjih, med drugim na državnem tekmovanju Naša pesem in tekmovanju Florilege Vocal de Tours v Franciji, ki šteje za veliko zborovsko nagrado Evrope. V letih 2007 in 2008 je društvo organiziralo tudi mednarodni festival zborovske glasbe Orfest, piše na uradni spletni strani.

zbor tekmovanje nagrada komorni-zbor-orfej
Kaj zdaj berejo drugi