vestnik

Komu rezultati zadnje ankete pripisujejo več možnosti na predsedniških volitvah?

Vestnik.si, STA, 11. 11. 2022
Bobo
Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je za POP TV in Delo opravil Inštitut Mediana, bi 51,7 odstotka vprašanih, ki so dejali, da se bodo predsedniških volitev najverjetneje udeležili, podprlo Natašo Pirc Musar. Anžetu Logarju pa bi naklonili 44,6 odstotka podpore.
Aktualno

Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je za POP TV in Delo opravil Inštitut Mediana, bi 51,7 odstotka vprašanih, ki so dejali, da se bodo predsedniških volitev najverjetneje udeležili, podprlo Natašo Pirc Musar. Anžetu Logarju pa bi naklonili 44,6 odstotka podpore. Drugega kroga naj bi se po anketi udeležilo okrog 50 odstotkov volivcev.

1,3 odstotka verjetnih udeležencev volitev še ne ve, koga bi volili. 1,7 odstotka ne bi volilo nobenega od kandidatov v drugem krogu, 0,7 odstotka vprašanih pa odgovora ni želelo podati, poročata Delo in POP TV. Kot so zapisali pri časopisu, je ob upoštevanju intervala zaupanja teoretično še vedno mogoče, da bi Slovenija dobila prvega desnega predsednika. Javnomnenjski analitiki pa ocenjujejo, da bo rezultat predsedniških volitev odvisen tudi od volilne udeležbe - čim večja bo, tem manj možnosti za zmago naj bi imel Anže Logar.Po Medianinih podatkih se četrtina volivcev dokončno odloči v zadnjih treh dneh pred volitvami, pri čemer pa v drugem krogu predsedniških volitev ne bo taktičnega glasovanja, saj volivci ne bodo prehajali med kandidatoma. Ključna bo torej volilna udeležba podpornikov obeh kandidatov, ocenjuje Mediana.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana je anketo za časnik Delo in POP TV opravil med 7. in 9. novembrom na reprezentativnem vzorcu 718 vprašanih.

logar pirc musar pl
Primož Lavre
Kdo bo novi predsednik ali predsednica Slovenije?

Ob polnoči bo začel veljati volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Do polnoči pa imata predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar še priložnost za prepričevanje volivcev, naj v nedeljo pridejo na volišča in oddajo glas za enega izmed njiju. 

anketa volitve predsednik