vestnik

(KORUPCIJA V ZDRAVSTVU) Radiolog Miloševič za tri leta v zapor

STA/A. G., 25. 4. 2022
Robert Balen
Radiologa Zorana Miloševiča je sodišče spoznalo za krivega nedovoljenega prejemanja daril in pranja denarja, še vedno pa lahko opravlja zdravniško dejavnost. Njegov odvetnik Milan Krstić napovedal pritožbo. Sodba še ni pravnomočna.
Aktualno

Radiologa Zorana Miloševiča je sodišče spoznalo za krivega nedovoljenega prejemanja daril in pranja denarja, še vedno pa lahko opravlja zdravniško dejavnost.

Zorana Miloševiča, zdravnika iz Murske Sobote, ki dela v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru, je okrožno sodišče v Ljubljani spoznalo za krivega nedovoljenega sprejemanja daril in pranja denarja. Prisodilo mu je tri leta zaporne kazni in 50 tisoč evrov denarne kazni, ki jo mora poravnati tri mesece po pravnomočnosti sodbe. Ob tem pa mu je sodišče izreklo še odvzem prejete nedovoljene nagrade v višini 101.300 evrov, poravnati mora tudi sodne stroške.


Po mnenju sodišča je Miloševič kriv, da je za ohranitev posla dobave spiral za zapiranje možganskih anevrizem proizvajalca Boston Scientific/Target Therapeutics od predstavnikov družbe Emporio Medical v času od junija 2008 do avgusta 2012 zase prejemal nedovoljene denarne nagrade v skupni višini 101.300 evrov. Denar je bil nakazan na njegov bančni račun na Hrvaškem in na sinov bančni račun v Švici, nakazila pa so prihajala z bančnih računov z družbo Emporio Medical povezane avstrijske družbe Newport Medical Handels.

Spirale za zapiranje možganskih anevrizem omenjenega proizvajalca je kot zdravnik operater v intervencijski nevroradiologiji v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana uporabljal pri operativnih posegih, pri čemer je sam opravil največ tovrstnih posegov. Prav tako je kot član razpisnih komisij pri javnih naročilih, v okviru katerih je bila kot dobavitelj navedenega materiala izbrana družba Emporio Medical oblikoval strokovna merila, odgovarjal na strokovne ocene prispelih ponudb, med katerimi je vsakokrat kot strokovno primerno ocenil ponudbo družbe Emporio Medical, obenem pa je lahko podajal predloge za nabavo medicinskega materiala, ki ga pred tem v bolnišnici niso uporabljali, je v izreku sodbe med drugim zapisalo sodišče.



Miloševiča na sodišče ni bilo

Današnji izrek sodbe, ki se ga Miloševič sicer ni udeležil, je sledil zaključnim besedam obrambe, ki so trajale več tednov. Obravnave so lahko zaradi slabega Miloševičevega zdravja namreč trajale le dve uri dnevno, zato je obramba predstavitev obsežnih zaključnih besed razdelila na več delov. Krstić je bil med drugim kritičen do poteka sojenja. Okrcal je sodišče, ki da je ugodilo vsem dokaznim predlogom tožilstva, četudi vsi niso bili potrebni, medtem pa je zavračalo dokazne predloge obrambe. Prepričan je, da Miloševič kot član strokovne komisije ni imel nobenega vpliva pri pridobivanju oz. ohranitvi posameznih poslov, kot mu to očita tožilstvo, saj da je le ocenjeval kakovost in ustreznost posameznih anonimnih ponudb.

Tožilec Iztok Krumpak pa je medtem vztrajal pri obtožbi, saj je prepričan, da je dokazni postopek »onkraj razumnega dvoma pokazal, da sta obtoženemu dokazani očitani kaznivi dejanji«. Zato je za nedovoljeno sprejemanje daril predlagal štiri leta zapora, za pranje denarja osem mesecev zapora ter izrek enotne kazni štiri leta in šest mesecev zapora, stransko denarno kazen 50.000 evrov in vrnitev protipravne premoženjske koristi v višini 114.700 evrov. Predlagal je tudi, da sodišče zdravniku izreče še varnostni ukrep prepovedi opravljanja zdravniškega poklica za dve leti, čemur pa sodnica Marjeta Dvornik ni sledila, saj meni, da ni nevarnosti, da bi Miloševič izrabljal svoj poklic tudi v prihodnje.


Sodba še ni pravnomočna, je pa obramba že napovedala pritožbo. »Sodba bo razveljavljena, ker ne temelji na dokazih, temveč na konstruktu,« je za STA dejal Miloševičev odvetnik Milan Krstić.

sodišče sodba zapor zdravniki korupcija