vestnik

(KRESNIK) Med veliko peterico roman Kurji pastir Ferija Lainščka

A. N.R.R., 25. 5. 2021
Jure Zauneker
Feri Lainšček
Aktualno

Med petimi finalisti za kresnika, nagrado za najboljši roman minulega leta, ostaja Feri Lainšček s svojim romanom Kurji pastir, ki je izšel pri založbi Beletrina. Podelitev 31. kresnika bo 23. junija na Rožniku

V veliki finale so se prebili še Pripovedovalec Mirane Likar (Goga), Agni Boruta Kraševca (LUD Šerpa), Škrbine Gašperja Kralja (*cf.) in Na drugem koncu sveta Vincenca Gotthardta (Mohorjeva Celovec).

Za Ferija Lainščka je to šesti finale za kresnika, v ožjem izboru pa je bil z romani Namesto koga roža cveti (1992), Petelinji zajtrk (2000), Ločil bom peno od valov (2004), Muriša (2007) in Nedotakljivi (2008). Kresnika je prejel dvakrat, za romana Namesto koga roža cveti in Murišo.

Kurji pastir
Naslovnica
Naslovnica knjige Kurji pastir Ferija Lainščka, je prvi del triologije o njegovem zgodnjem otroštvu.

Roman Kurji pastir je prvi del avtobiografske zgodbe. V tem romanu pisatelj odstira dolgo potlačene spomine iz otroštva. Vračal se v svoje zgodnje otroštvo in odkriva, kaj vse se mu je takrat res dogajalo in kako je to vplivalo nanj. »Prepričan sem, da v zgodnjem otroštvu dobimo nekakšna nevidna očala, ki nam potem celo življenje barvajo pogled na svet,« pravi. Kurji pastir je knjiga, ki jo pisatelj piše le enkrat v življenju, s tem, da bo njegova v treh delih.

Feri Lainšček
arhiv Vestnika
Feri Lainšček

Petčlanska strokovna žirija, ki ji predseduje Mimi Podkrižnik, ostali člani so še Anja Mrak, Mateja Komel Snoj, Igor Divjak in Igor Žunković, je prebrala in analizirala okoli 150 žanrsko in zgodbeno pestrih slovenskih romanov, na dan knjige razglasila deseterico, zdaj peterico, lavreat pa bo znan na kresno noč..

feri-lainšček kresnik literatura roman