vestnik

Krmaril je med nogometom in ekološkim kmetovanjem

Janko Votek, 19. 11. 2018
Nataša Juhnov
Amadej Maroša se je po krizi Mure in pred podpisom profesionalne pogodbe pred dvema letoma preživljal z ekološkim kmetovanjem.
Aktualno

Amadej Maroša je širši javnosti znan kot nogometaš Mure. Nogomet je v zadnjih dveh letih njegov glavni vir preživetja. A ni bilo ves čas tako, čeprav se je z nogometom začel ukvarjati kot sedemletni deček

Oče Aleš Maroša nam je povedal, da se je njegova ljubezen do nogometa začela v zgodnjem otroštvu, zato so ga vpisali v Nogometni klub Mura, kjer je začel trenirati. To je od družine zahtevalo fizični napor in tudi finančno breme. Redno so ga vozili na treninge, velik del stroškov so takrat starši plačevali iz svojih žepov.


Poklicni kmet in amaterski nogometaš

Ko bi bilo treba presedlati v člansko kategorijo, se je tedanji Nogometni klub Mura sesul. Pa ni šlo samo za Muro, ampak se je v krizi znašel celoten pomurski nogomet. Odločitev za srednjo šolo je bila delno povezana z nogometom, nam je povedal Amadej. Odločil se je za srednjo ekonomsko šolo in jo tudi končal. Pričakovanja, da bi s to izobrazbo dobil zaposlitev, so bila utopična. Odkrito je povedal, da ga to niti ni zanimalo, saj je upal, da se bo domači nogomet začel postavljati na noge. Ob šoli in treningu je bil ves čas tesno povezan z domačo kmetijo, ki jo je razvojno zastavil oče Aleš. Kmetija je rasla, zato se je odločil, da si bo dohodek za preživetje med amaterskim igranjem nogometa služil na kmetiji.



Del zemljišč, ki jih imajo v okolici domačih Melinec, je na zaščitenem območju Nature 2000, zato so morali pridelavo prilagajati nekaterim okoljskim zahtevam. Po drugi strani pa je imela domačija očeta Aleša še vedno status samostojne kmetije. »V družini smo se že odločili, da bo prevzemnik konvencionalne kmetije brat. Ko je oče razmišljal, kaj storiti z njegovo domačijo in kmetijo, smo sklenili, da je ne opustimo, ampak na njej začnemo razvijati ekološko kmetijstvo. Mene je to pritegnilo. Za prevzem kmetije nisem izpolnjeval vseh pogojev. No, prevzel bi jo verjetno lahko, oteženo bi bilo sodelovanje na razpisih, zato sem pridobil nacionalno poklicno kvalifikacijo kmeta. Ker smo se odločili za čisto poljedelsko kmetijo, sem se lahko aktivno vključil v delo na kmetiji in ob tem še naprej treniral in igral nogomet na amaterski ravni. Pred vrnitvijo k Muri, pred tremi leti, sem igral za Beltince. Čeprav je kmetija na začetku obsegala 30 hektarjev, zdaj jih že imamo 39, smo začeli pridelovati klasične poljščine – pšenico, piro in ječmen. To mi je bilo pisano na kožo. Pozneje smo začeli širiti kulture in zdaj že pridelujemo ajdo, proso in konopljo. Usmerjamo se v pridelavo grmičevja – začeli smo z aronijo, zdaj pa sadimo sibirske borovnice. Priznati moram, da je zadnji dve leti moja vpetost v kmetijo bistveno šibkejša, kot je bila na začetku,« je opisal svojo kmetijsko zgodbo Amadej.

4f95036295bde78c4a3ce44cb39cffb3
Nataša Juhnov
Maroša je pridobil nacionalno poklicno kvalifikacijo kmeta.

Zdaj več delata oče in brat

Poudaril je, da se ponujeni priložnosti za igranje nogometa na najvišji ravni ni bil pripravljen odpovedati. Profesionalne obveznosti so ga tako oddaljile od kmetije, ampak s tem, kot pravi, ni nič narobe. Še vedno so družinsko močno povezani in zdaj glavno breme pri delu na kmetiji in razvoju nosita oče in brat Ambrož. Amadej in oče sta pošteno povedala, da na zdaj že 39-hektarski kmetiji ustvarjajo soliden dohodek, ki ga ravno zaradi Amadejeve trenutne ekonomske neodvisnosti od kmetije vlagajo v razvoj. Tako Aleš kot Amadej sta poudarila, da je v družini dovolj razumevanja za uresničevanje Amadejevih ambicij na področju nogometa. Kljub bistveno boljšemu položaju nogometa pri nas dohodki še vedno niso tako visoki, da ne bi bilo treba razmišljati tudi o tem, kako preživeti po koncu kariere. To pa še ne pomeni, da bi Amadeja omejevali pri priložnostih, ki se mu bodo morda še odprle v nogometu. Je pa bila izkušnja s prejšnjo krizo Mure poučna. Za Maroševe celo koristna, saj je vprašanje, ali bi se sicer sploh lotili ekološkega kmetovanja.

e8063dabdf16cd52d2c5e17159b889eb
Nataša Juhnov
Amadej Maroša se je po krizi Mure in pred podpisom profesionalne pogodbe pred dvema letoma preživljal z ekološkim kmetovanjem.

Amadej Maroša nogomet ekološki kmet