vestnik

V Avstriji in na Hrvaškem upad okužb. Kurz svari, da virus prihaja "z avtomobilom"

STA, Vestnik, 16. 8. 2020
Bobo
V luči naraščanja okužb v državi se je danes oglasil tudi avstrijski kancler Kurz. V izjavi za novinarje je dejal, da "virus v Avstrijo prihaja z avtomobilom", torej z dopustniki.
Aktualno

V Avstriji so v zadnjih 24 urah zabeležili 191 novih okužb s koronavirusom, kar je v primerjavi z dnevom pred tem, ko so poročali o več kot 300 novih okužbah, znaten upad. Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 1337 testiranjih zabeležili 151 novih okužb, en človek je umrl za covidom-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Gre za najmanj novih primerov v zadnjih štirih dneh.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je danes posvaril pred širjenjem virusa iz držav Zahodnega Balkana, ki da v Avstrijo prihaja "z avtomobilom", torej z dopustniki. Po podatkih notranjega ministrstva so v državi danes zabeležili 191 novih okužb, medtem ko jih je bilo v soboto 303. To je bilo najvišje število zabeleženih novih okužb v enem dnevu od začetka aprila.

avstrija policija, nemško-avstrijska meja
Profimedia
Fotografija je simbolična

130 let PGD Moravske Toplice

(FOTO) Moravskotopliški gasilci so se ob 130. obletnici poklonili preminulim članom

Prostovoljno gasilsko društvo Moravske Toplice letos praznuje 130. obletnico, zato so obeležitev častitljivega jubileja raztegnili na dva dni. Minuli četrtek je bil tako v znamenju prvega dela obeležitve visoke obletnice, v katerem so se v prvi vrsti poklonili pokojnim članom. Člani moravskotopliškega gasilskega društva in kolegi iz ostalih društev v občini so se tako zbrali pred tamkajšnjim gasilskim domom in se odpravili na bližnje pokopališče, kjer so položili venec pred spominski grob, ki krasi pokopališče v Moravskih Toplicah že od leta 2016. Mašo in bogoslužje sta darovala duhovnik moravskotopliške evangeličanske cerkve Primož Kumin in katoliški župnik Andrej Lažeta, ki vodi župniji v Martjancih in Bogojini. Po svečani položitvi venca so se odpravili nazaj v gasilski dom, kjer so opravili še svečano sejo s podelitvijo zahval društvom iz velike moravskotopliške gasilske zveze, ki združuje kar 28 prostovoljnih gasilskih društev, zaslužnim članom in ostalim podpornikom, predstavljena pa je bila tudi kronika društva, ki jo je prebrala Ajda Šebjanič. Na svečani seji so spregovorili še predsednik društva Štefan Cmor, predsednik domače zveze Dušan Grof, podžupan Sašo Koca in Suzana Deutsch, namestnica poveljnika moravskotopliškega štaba civilne zaščite. Kot je v nagovoru izpostavil Cmor, imajo ob visokem jubileju tri želje za prihodnost: vključitev čim več mladih operativcev, nadaljnja posodobitev opreme in podpora lokalne skupnosti. V društvu danes sicer deluje 136 članov, od tega jih je kar 56 pripadnic ženskega spola. Zaključna prireditev ob 130. obletnici bo to soboto, in sicer s svečano povorko, slovesnostjo in razvitjem novega prapora. Po svečanem delu sledi zabava s skupino Blue Planet v Športnem parku Moravske Toplice na Dolgi ulici, kjer domuje Športno društvo Moravske Toplice. Fotografije prvega dne 130. obletnice PGD Moravske Toplice je zbral Rok Šavel.

Največ, 86, jih je bilo na Dunaju, sledijo Spodnja Avstrija z 39, Zgornja Avstrija s 24 in Štajerska s 14 novimi okužbami, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na testiranjih za koronavirus je bilo doslej pozitivnih skupno 23.370 ljudi, 728 jih je umrlo, 20.681 pa ozdravelo. V bolnišnicah se zdravi 84 ljudi, od teh jih je 19 na intenzivni negi. Avstrija je zaradi povečanja novih okužb v državi napovedala strožje ukrepe ob vračanju potnikov iz Hrvaške, ki bodo začeli veljati v ponedeljek. Ti bodo morali predložiti negativen test na koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v roku 48 ur od povratka, do rezultatov pa ostati v karanteni.

Werner Kogler, sebastian kurz,  Karl Nehammer
Reuters
Kurz se je obenem zavzel tudi za okrepljen nadzor na mejah, ki naj bi ga izvajalo zdravstveno osebje.


Okrepljen nadzor na mejah

V luči naraščanja okužb v državi se je danes oglasil tudi kancler Kurz. V izjavi za novinarje je dejal, da "virus v Avstrijo prihaja z avtomobilom", s čimer je po poročanju APA posvaril pred skrb vzbujajočimi razmerami v državah Zahodnega Balkana, ki so hkrati tudi zelo priljubljene destinacije med Avstrijci, ki potujejo na morje. Kurz se je obenem zavzel tudi za okrepljen nadzor na mejah, ki naj bi ga izvajalo zdravstveno osebje. Avstrijsko ministrstvo za zdravje je po poročanju APA s ciljem zajeziti širjenje novega koronavirusa že v petek odredilo izvajanje okrepljenega in izboljšanega zdravstvenega nadzora na mejah z Italijo, Slovaško, Slovenijo in Madžarsko.

hrvaška, koronavirus, zaščitna maska
Profimedia
Na Hrvaškem so do zdaj zabeležili več kot 6500 okužb, covid-19 pa je zahteval 166 življenj.

Največ primerov zabeleženih v Zagrebu

Na Hrvaškem je trenutno aktivnih 1185 okužb z novim koronavirusom. 126 ljudi se zaradi novega koronavirusa zdravi v bolnišnicah, med njimi jih je enajst na ventilatorjih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Največ, 36 novih primerov, so zabeležili v prestolnici Zagreb, sledita splitsko-dalmatinska županija z 28 ter šibeniško-kninska z 19 na novo okuženimi, kažejo podatki županijskih štabov civilne zaščite. Na Hrvaškem so doslej potrdili skupno več kot 6500 okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa je zahteval 166 življenj. Največ novih primerov so potrdili v petek, ko so zabeležili 208 novih okužb.

avstrija koronavirus ukrepi