vestnik

Kustec prejel častni znak ZOTKS. Med prejemniki priznanj še nekaj Pomurcev

Vestnik.si, 2. 4. 2023
Vida Toš
Zaradi široke osebnostne integritete in velikega doprinosa pri realizaciji projektov ZOTKS je Zvonko Kustec prejel častni znak Zveze za tehnično kulturo Slovenije.
Aktualno

Znano je, kdo so prejemniki priznanja Zveze za tehnično kulturo Slovenije za leto 2023.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije priznanja podeljuje posameznikom, organizacijam, organom in skupnostim, ki s svojim delovanjem nadpovprečno prispevajo k razvoju tehnične kulture na širšem območju njene organiziranosti in izpolnjujejo še druge pogoje. 

Letošnja prejemnika častnega znaka, najvišje nagrade, sta dva, in sicer Zvonko Kustec in Bojan Rovtar. 

Kustec je prejemnik častnega znaka za dolgoletno delo na področju mladinskega raziskovalnega dela in tehnične kulture. Četrti mandat opravlja funkcijo ravnatelja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. "Gimnazija je v času njegovega vodenja doživela velik razcvet in vzpon. Danes se ponaša s sodobno opremljenimi učilnicami, odličnim šolskim laboratorijem, radiem in televizijskim studiem, gledališčem in še marsičem. Gimnazija se ves čas vključuje v številne projekte in programe, dijaki in zaposleni tako prihajajo do novih znanj in povezav," je zapisano v obrazložitvi. Zveza je izpostavila denimo projekt Evropska noč raziskovalcev, v katerem je ljutomerska gimnazija sodelovala kot edina srednja šola. Prav tako dijaki pod mentorstvom dosegajo številne uspehe na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Nadalje so dodali, da šola izdaja zbornik Raziskovalni Reflektor, v katerem predstavlja raziskovalne naloge dijakov, vsako leto sodelujejo na festivalu IZUM, kjer so že več zapored prejeli priznanja za naj raziskovalno srednjo šolo v Pomurju. Leta 2018 je bila šola nagrajena s priznanjem Blaža Kumerdeja, najbolj prestižnim priznanjem na področju vzgoje in izobraževanja. "Zvonko Kustec je bil ves čas aktivno vključen v skupnost strokovnih gimnazij in druga stanovska združenja. Zvonko Kustec je tista oseba, ki vztrajno plete in drži v rokah vse niti uspeha kolektiva gimnazije Franca Miklošiča. V njegovi viziji gimnazija ni samo odlično organizirana izobraževalna ustanova ampak tudi inkubator idej in pobud, ki mladim na široko razpirajo svet radovednosti, raziskovanja in kulture," so še zapisali pri zvezi.

Kateri Pomurci so še med prejemniki? 

Med letošnjimi prejemniki zlatega priznanja zveze je Ivan Rihtarič, srebrno priznanje so prejeli Marko Šajnovič, Matej Zadravec in Matej Sinic, bronasto pa Matjaž Nedog in Gregor Nemec.

zotks priznanja zvonko-kustec