vestnik

Kustečeva zavrača očitke o političnem podrejanju agencije za raziskovalno dejavnost

STA, Vestnik, 31. 1. 2022
STA
Ministrica Simona Kustec.
Aktualno

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v DZ zavrnila očitke, da gre pri imenovanju Mitje Lainščaka za v. d. direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost za podrejanje neodvisne institucije politiki. Pri tem je poudarila njegove reference in dosežke v znanosti.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je poudarila, da so s pravnega vidika sledili vsem zakonskim določilom, ki jih imajo na voljo kot odgovoren upravljavec agencije. Če želimo biti v Sloveniji raziskovalno močni in prepoznavni, po njenem mnenju potrebujemo na čelu agencije prav človeka, ki je spoštovan, ki ima reference in je del mednarodnih mrež, je dejala v odgovoru na poslansko vprašanje Marka Koprivca iz SD.

Lainščakovi dosežki v znanosti in akademsko delo nasploh so po njenih besedah plod številnih verifikacij, dolgotrajnega dela pri pridobivanju kompetenc in napredovanja.

O zadevi smo sicer pred dnevi že pisali tukaj.

LAINSCAK_Mitja_SCR_9145, 12-2019
SBMS
Mitja Lainščak



Ministrica je spomnila, da je direktor agencije Robert Repnik zaradi zdravstvenih razlogov podal odpoved pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto direktorja. Upravni odbor agencije so nato prosili, naj poiščejo kandidata, ki ne prihaja znotraj struktur agencije. Vendar pri glasovanju niso zasledovali temeljnih pričakovanj ustanovitelja in tistih, ki bodo na koncu nosili odgovornost, če vodenje agencije ne bo peljano v pravo smer, je opomnila.

Upravni odbor je namreč za vršilko dolžnosti direktorice agencije predlagal Lidijo Tičar Padar, a je vlada predlog zavrnila. Potem ko je predlagala, da se v upravnem odboru zamenjajo štirje predstavniki ustanovitelja, je upravni odbor v novi sestavi v soboto za kandidata za v. d. direktorja potrdil Lainščaka, vlada pa ga je še isti dan imenovala za v. d. direktorja. Mandat je nastopil danes.

Koprivc je predlagal, da DZ opravi široko razpravo o vladnem podrejanju inštitucij na vseh področjih. Poslanke in poslanci bodo o njegovem predlogu odločali v sredo v okviru glasovanj.

dz seja minister agencija imenovanje
Kaj zdaj berejo drugi